Defter Bilgi Girişleri..

mustafakutlu

Katkı Sunan Üye
merhaba üstadlar ...defter tastik bilgi girişlerini ne yaptınız bilemiyorum fakat 2015 yılı defter bilgilerini girip güncelleme yapmak istiyorum ama 'daha önce yapılmıştır.'diyor.(2014 yılı için yapmıştım.)yinede yapıp güncellememde bir sakınca olurmu?şimdiden teşekkürler...

Geçen seneye 2014'e ait bir firmanın defter bilgilerini geçte olsa girmek istediğim de bu firma ile sözleşmeniz bulunmamaktadır diye uyarı veriyor.?
Halbuki 2014 yılına ait sözleşmesi sistemde mevcut! Yoksa sözleşmeleri de her sene yenilemek zorunda mıyız?

Normalde her sene sistemden sözleşme yenileme diye bir şey olduğunu daha önce duymadım yanlışım varsa düzeltin, aynı hataları bende defter bilgi girişinden yaptığımda bende aldım. Defter bilgileri veri girişi GİB geçen sene yeni bir uygulaması olduğundan konu ile alakalı ya oda yada Gelir İdaresi Başkanlığı açıklama yapacaktır diye umuyorum.

gecen sene sözleşmemi yenileyip yapmıştım ama 2015 için sadece defter bilgilerini güncelleme yapacam.nasıl yapılacak acaba?

Maliye üç kuruş (diğer vergi gelirleride gözönüne alınır ise) dv peşine düşüyor. Dolayısı ile sözleşme yenilemek gerekmekte.

2015 yılı defter tasdik bilgilerin sisteme girilmesi ile ilgili (gib,türmob,büyük odalar gibi kurumlar) üyelerine şöyle olacak tarzda bilgi amaçlı hiç bir şey paylaşmadı bugüne kadar. Defter tasdik bilgilerin girilmesi önemli bir noktada olsayda bu kurumlar bilgi paylaşımında bulunurdu diye düşünüyorum. Geçen sene olduğu gibi sözleşme iptal/yeni sözleşme girişi yapmayıp sadece damga vergisini ödeyeceğiz sanırım.

Sözleşmelerimizde, "Sözleşme karşılıklı fesh edilmediği sürece yürürlüktedir." ibaresi yer aldığı sürece her yıl damga vergisi hesaplanıp tahakkuk ettirilmesine gerek bulunmadığını okumuştum.

Maliye üç kuruş (diğer vergi gelirleride gözönüne alınır ise) dv peşine düşüyor. Dolayısı ile sözleşme yenilemek gerekmekte.
Peşine düşmesi gereken o kadar konu varken hala neler ile uğraşıyor demeden edemiyor insan. Noterler tasdik edilen defterlerin bildirimini yapmıyorlar mı da bizden ayrıca bunun bildirimi isteniyor akıl alacak iş değil gerçekten!
saygılar;
bil_gin

DV Kanunu'na göre süresi kendiliğinden uzayan sözleşmelerde DV doğmaz.Bu sözleşmelerin her yıl yenilenmesi gerekir mi, bu sanırım 3568'in konusudur.
Bağlı olduğunuz odadan bilgi alabilirsiniz.

31/12/2014 tarihli eski sözleşmeleri süresi sona eren olarak girip

01/01/2015 tarihli yeni sözleşmemi yapmak gerekli acaba arkadaşlar

bu durumda cezasız olarak bu işlemleri ayın 15 ine kadar yapmamız gerekli değilmi?

Ebeyanname hattını aradım, sözleşmelerin her yıl yenilenmesi gerektiğini söylediler. 2014 sözleşmelerini sona erdirip 2015 yılına ait sözleşme bilgileri girilecek. Ancak burada bahsedilen yenileme işlemi "HİZMET SÖZLEŞMESİ" değil. Aracılık sorumluluk sözleşmesinin yenilenmesi söz konusu. Hizmet sözleşmesi yenilenmeyeceği için damga vergisi de doğmayacaktır.

hocam hizmet sözleşmesini yenilemeden aracılık sözleşmesi nasıl yenilecek.

aracılık hizmet sözleşmesinin eki değilmi

DİKKAT... İKİ DEFA İŞLEM YAPILMAMASI İÇİN...
E-SÖZLEŞME YENİLEMELERİ AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE YAPILACAKTIR:

1 - SÜRESİ SONA EREN E-BEY.YETKİ BİLGİLERİ GİRİŞİNDEN İLGİLİ
FİRMAYI SEÇ...
2 - SONA ERME TARİHİNİ 31.12.2014 YAZ..
3 - ONAYLADIKTAN SONRA ""SİSTEMDEN ÇIKMADAN"" TEKRAR AYNI
FİRMAYA 14.01.2015 TARİHİ OLARAK SÖZLEŞMEYİ GÜNCELLE..
4 - DAHA SONRA AY SONUNA KADAR DEFTER TASDİK BİLGİLERİNİ GİR VE
5 - SÖZLEŞME TARİHİNDEN İTİBAREN 15 GÜN İÇİNDE D.V.
BEYANNAMESİNİ İLGİLİ VERGİ DAİRESİNE VER...

demiş bir üstat...

Mesaj başlığı ve bünyesinde büyük harf kullanmak yasaktır. Lütfen düzeltin. Yoksa silinecek.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar firmanın eski hizmet sözleşmesi tarih ve no su aynı kalarak sadece sözleşme tarihini (sanırım bu aracılık sözleşme tarihi oluyor) 15/01/2015 olarak güncelledim ve defter bilgilerini girdim. Bir sorun yok gibi görünüyor, ne dersiniz? Yani kendiliğinden uzayan sözleşmelerde dv doğmadığına göre en mantıklısı bu bence...

Arkadaşlar firmanın eski hizmet sözleşmesi tarih ve no su aynı kalarak sadece sözleşme tarihini (sanırım bu aracılık sözleşme tarihi oluyor) 15/01/2015 olarak güncelledim ve defter bilgilerini girdim. Bir sorun yok gibi görünüyor, ne dersiniz? Yani kendiliğinden uzayan sözleşmelerde dv doğmadığına göre en mantıklısı bu bence...

E-Beyannameye girerek oradan en soldaki üstten çekmeli menüden Girilmeyen Defter Bilgilerine bakınız, burada size sözleşmesini güncellediğiniz firmanın defter bilgisinin girilmesi gerektiğini gösteriyor mu?

Sn. ZINDAN baktım, orda görünmüyor, bu; bu şekilde olmayacağının bir göstergesi midir yoksa güncellemeyi bugün yaptığım için henüz orda görünmüyor olabilir mi?

Bende bilmiyorum valla! :D Merak ettiğim için sormuştum.
Orada defter bilgisi girişi istiyor olsaydı, yaptığın doğru derdim ve bende yapardım. Ama yaptığın yanlış da değil demiyorum, doğru olabilir, daha sonradan çıkacak olabilir.
Ancak şu da var, 2014 yılı içerisinde yeni sözleşme girişi yapar yapmaz, gib'te hemen defter bilgi girişi kısmında girilmesi gereken firmalar satırında çıkıyordu, sonradan defter bilgisini girince de oradan o satır hemen siliniyordu.