Defter ve Belgelerin Saklanma Süreleri

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
27
Konum
KAYSERİ
İş yerimdeki defter ve Belgelerimiz 5 yıl dolduğu için imha ediyorum.Yaptığım işlem doğrumudur.?
Ticaret ve Borçlar kununana göre 10 yıl olduğunu biliyorum.Saygılar
 
Ynt: Defter ve belgelerin saklanma süreleri

merhaba;
ayrıca sigortalı çalışan işçileriniz var ise SSK açısından da 10 yıl saklamak zorundasınız.
 
Ynt: Defter ve belgelerin saklanma süreleri

213 Sayılı VUK 253. maddesinde;defter tutmak mecburiyetinde olanlar,tuttukları defterleri ilgili bulundukları yılı takiben takvim yılından başlanarak 5 yıl süre ile muhafaza etmye mecburdur demektedir. bu durumda siz 2001 yılının evraklarını konu bahis ediyorsunuz.Ancak VUK göre bir sıkıntı olmazken Ticaret Kanununa muhalefet etmiş olursunuz.Bence 10 yıl saklamak ve ihtiyatlı davranmak en sağlamı.
 
Ynt: Defter ve belgelerin saklanma süreleri

VUK na göre 5 yıl vergi ve ceza tarhiyat zaman aşımıdır. Borçlar kanunu, TTK ve SSK bakımından 10 yıllık zaman aşımı söz konusudur. ama dikkat yoksa yanarsınız
 
Ynt: Defter ve belgelerin saklanma süreleri

ya ne kadar düzensiz bir kanunlarımız var yaaa vuk göre 5 yıl saklıyoruz ssk evraklarını 10 yıl ssk evraklarıda bazı firmalarda fatura evraklarının içinde şimdi mükellef ayıklamamı apılacak
 
Ynt: Defter ve belgelerin saklanma süreleri

VUK tahsil zaman aşımı 5 yıldır. TTK ve ssk ise 10 yıl. Bizler büyük şirketlerde personel evraklarının asıllarını ayrı dosyalar halinde tutar ve 10 yıl defterle birlikte saklarız.
Evrak ve fişleri ise 5 yıl dolduktan sonra atıyoruz. Çünkü arşiv de önemli bir sorundur.
 
Ynt: Defter ve Belgelerin Saklanma Süreleri

Yanıtımı iyi okuyunuz. personel ve ssk ile ilgili belgelerin tüm belgelerin asılları , (bunlar : ücret bordrosu, ssk aylık bildirgesi, ssk 4 aylık bordrosu, vizite kağıdı, tasarruf teşvik, konut fonu gibi kesintiler ve bunlara ait tüm bildirimler, ve ayrıca personel özlük dosyaları)
10 yıl süreyle yasal defterlerle birlikte saklanır. Vergi ile ilgili fatura ve benzeri evraklar ise 5 yıl sonunda imha edilir.
Bu konularda en az 3-4 teftiş geçirdim, hem ssk hemde hesap uzamnları vergi inceleme elemanları tarafından, en ufak bir tenkit bile yapılmamıştır.
Hiç bir vergi incelemesi 5 yıldan daha geriye gitmez.
 
Ynt: Defter ve Belgelerin Saklanma Süreleri

Selamlar

Sayın Güroy

Burada tedbiren şu noktaya dikkat etsek daha iyi olmaz mı acaba? Geriye doğru son beşinci senenin hesabında bir sene öncesini ilgilendiren yani geriye doğru altı hatta yedi, sekiz seneyle alakalı durumlar olsa, o evrakları da istenir mi?

Malumunuz vergi barışında incelenmeyek yıllarda bu türden sıkıntılar yaşanmıştı...

saygıyla
 
Ynt: Defter ve Belgelerin Saklanma Süreleri

Vergi açısından en fazla istenecek süre 5 yıldır. 35 yıldır bunu uygularım. Ancak yukarda da belirttiğim gibi ttk ve ssk saklama süresi 10 yıldır.
 
Ynt: Defter ve Belgelerin Saklanma Süreleri

9 yıl 11 ay öncesi ile ilgili bir dava konusu söz konusu olsa ve sizde atmış olsanız defterlerinize dayanabilirmisiniz. defterler belgeler ile bir hüküm ifade eder. 5 yıllık zaman aşımı süresi re'sen ve ikmalen vergi ve ceza tarhını ilgilendirir.
 
Üst