Deneme Süresi ve İhbar Tazminatı

Üyelik
14 Ağu 2013
Mesajlar
8
Konum
İstanbul
Merhaba;
Uzun süredir takip etmiş olduğum bu siteye yeni üye olma şansı buldum. Şimdiden vakit ayırdığınız için herkese teşekkürler. Şirketimiz toplu işçi çıkartacak. Bu işçilerin yarısı 11 aylık belirli süreli sözleşmeliler. İmzaladıkları sözleşmelerinde "11. ayın son günü ..... tarihinde sözleşmelerinin bildirimsiz kıdem ve ihbar tazminatsız sona ereceği ve isterse işveren süre dolmadan sözleşmeyi feshedebileceği" ibaresi yer almaktadır. Deneme süresi 3 aydır. Bu işçilerden 11 ay ve daha az kıdemli çalışanlara ihbar vermeden çıkartmayı düşünüyoruz. Ancak işveren tarafından haklı neden olmadan bir fesih gerçekleşeceğinden bu işçilerin sözleşmede belirtilmiş olsa dahi ihbar tazminatı alma hakkı bulunur mu? Ayrıca 3 aya kadar kıdemi olan çalışanları deneme süresi fesih olarak çıkartacağız. Ancak İş Kanununda deneme süresi en çok 2 ay olacağından, 2 ay ile -3 ay arası kıdemi olan çalışanların deneme süresi içinde fesih olarak çıkartılması bir sorun yaratır mı? Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.
 
deneme süresi en çok 2 ay olarak sınırlandırılmışken, 3 ay deneme süresi tanımlayan o sözleşme maddesi zaten geçersizdir, 3 ay çalışma süresi olan birinin sözleşmesini deneme süresi içinde fesih olarak feshedemezsiniz.

Aynı şekilde, belirli süreli sözleşmenin bitiş tarihi daha başlangıçta belli olduğundan ,belirli süreli sözleşmelerde ihbar süresi de yoktur, sözleşmelerini süresinden önce feshetmeniz durumunda , sözleşmenin kalan süresi için hak kazanılacak ücrretleri ödemek durumunda kalırsınız.
 
Malesef kurumsal bir firma olmadığı için işverenin iki dudağı arasından çıkanlarla işlerimizi yürütmek durumunda kalıyoruz. Bilgi verdiğiniz için teşekkürler, vermiş olduğunuz bu bilgi ışığında işverenimizi yeniden bilgilendireceğim. Umarım bir sonuç alıp, işlemleri kanuna uygun, doğru bir şekilde yürütürüz.
 
İşvereninize ilgili kanun maddelerini göstererek anlatırsanız ikna olacaktır. Ödemiyorum demesi halinde mahkeme yoluyla çok daha fazlasını ödemek zorunda kalır.
 
O zaman iş sözleşmesindeki 3 ay geçersizdir, hatta deneme süresi maddesi tamamı ile geçersiz bile sayılabilir. Bu durumda deneme süresiz iş sözleşmesi olarak dahi kabul edilebilir. (Mahkeme durumunda)
 
Toplu sözleşme ile deneme süresi zaten uzatılamaz. Ancak daha kısaltılabilir.
 
O zaman iş sözleşmesindeki 3 ay geçersizdir, hatta deneme süresi maddesi tamamı ile geçersiz bile sayılabilir. Bu durumda deneme süresiz iş sözleşmesi olarak dahi kabul edilebilir. (Mahkeme durumunda)
en çok 2 ay olarak tanımlandığından, üzeri deneme süresi 2 ay olarak kabul görür.
 
Üst