personel maaş programı

Denetim tebliği için spk Türmob'a dava açıyor.!

ozkan.ank

Katkı Sunan Üye
beklenen oldu ve spk türmob'un ne tebliğini tanıdı ne lisansını,
SPK haftalık bültende şöyle karar verdiğini duyurdu:

2. Kurulumuzun 11.11.2010 tarih ve 34/1037 Sayılı Kararı:
1.11.2010 tarihli ve 27746 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu?nun 16, 22/(d), 22/(e), 22/(t), 30 ve 39. maddeleri ile Kurulumuza verilen ve Danıştay kararları ile de sabit olan, sermaye piyasasında bağımsız denetim faaliyetine, bu faaliyette bulunacak bağımsız denetim kuruluşlarına ilişkin Kurulumuzun münhasır yetkilerini, kanuni bir dayanak olmaksızın bertaraf ederek, anılan yetkilerin Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği bünyesinde kurulacak bir merkeze verilmesi sonucunu doğuran, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği?nin Seri:I, No:1 sayılı ?TÜRMOB Bağımsız Denetim Merkezi Kurulmasına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ?inin yürütülmesinin durdurulması ve iptali için dava açılmasına Kurulumuzca karar verilmiştir.

http://www.spk.gov.tr/apps/haftalikbulten/displaybulten.aspx?yil=2010&sayi=47&fn=2010_47.pdf

bu dava uzar.
hayırlı olsun..

Ynt: denetim tebliği için spk türmob'a dava açıyor

Birlik SPK nın çekilip Türmob un bu işi yapmasını kabul etmesini umuyordu. Şimdide anca ummakla kaldılar bunlar SPK yı sessiz SMMM ler yada gariban stajerler zannetti galiba. Ben yaptım oldu bitti sende buna uy ne güzel memleket ben.
Kim ne derse desşn en baştan beri demiştim ve halada diyorum gene oldu bittiye getirerek ilköğretim mezunlarına lisans mezununun alması gereken belgeyi veren bir kurumu SPK tanımaz ve tanımamaklada en güzelini yapar. Bir düşünün müşteri olan SPK ve kendini denetleyecek adamı kendi seçmek istiyorbundan daha doğal ne olabilir ki. Üstüne sınav bedelleride uygun ortada birlikte olduğu gibi bir soygun yok, bizimkiler işi azıtmış,utanmamış gider kalemlerine not bedeli gideri diye bir kalem bile eklemiş.

Ynt: Denetim tebliği için spk Türmob'a dava açıyor.!

Bu iş için tez elden tek elde toplanacak şekilde yeni düzenlemeler getirilmeli, kurumların (Türmob' un yaptığı gibi) kendi kafalarına göre yapacakları işler değil.
Bizler ortada kalıyoruz ve ne yapacağımızı şaşırıyoruz.
Hükümetin, Maliye Bakanlığının bu işe bir el atması gerekiyor.

Türmob'u savunan arkadaşları göremiyorum bu aralar.İnşallah Spk kazanır.Stonhand çok güzel özetlemiş Türmob'un amacını.Sınava 1 hafta kala kafalarımızı karıştırmayı başarabilen tek kurum.

Denetim ile ilgili kanun yasalaşana kadar bunlar olacaktır.Denetimi tek merkez de toplayan kanunun yürürlüğe girmesi en iyimser tahminle seçimlerden sonraya kalacaktır. Oyüzden SPK bağımsız denetim Lisans sınavına girenler açısından 6 kasımda lisansı alamayanlar pes etmesin,derim . Martttaki sınavda spk lisansını almak için çalışsınlar.

herkes türmoba yükleniyor

kimse kendinin de türmob mensubu olduğunu düşünmüyor

artı olarak ilkokul mezunlarına takılmış durumda bu durumu kanunlaştıran türmob değil meclistir

5786 yı kimin çıkardığını unutmayalım lütfen

sizin seçtiğiniz vekiller onaylamıştır

türmobu beğenmiyorsanız mali müşavir olmayınız zorla kimse türmoba getirmiyor

smmmstaj ' Alıntı:
herkes türmoba yükleniyor

kimse kendinin de türmob mensubu olduğunu düşünmüyor

artı olarak ilkokul mezunlarına takılmış durumda bu durumu kanunlaştıran türmob değil meclistir

5786 yı kimin çıkardığını unutmayalım lütfen

sizin seçtiğiniz vekiller onaylamıştır

türmobu beğenmiyorsanız mali müşavir olmayınız zorla kimse türmoba getirmiyor

:) işte budur.Bu düşünceyle devam ettiğimiz müddetçe sırtımıza semer vuran çok olur.Siz devletin yanlış karar verdiğinde kimliğinizi mi değiştireceksiniz ?

Başka bir tartışma başlatacağım ama arkadaşlar sizce bu tebliğ kanuna da aykırı değilmi
Kazanılmış hakları yeniden bir sınava tabi tutuyor. Bence bu maddeden bu tebliğin iptali istenebilir. Sizin düşünceleriniz nedir bu konuda

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kanun Ad SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU
Madde No 2
Kapsam
A) Muhasebecilik ve malî müşavirlik mesleğinin konusu:

Gerçek ve tüzelkişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;

a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço kâr-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.

b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, malî mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.

c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, malî tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.

Yukarıda sayılan işleri; bir işyerine bağlı olmaksızın yapanlara serbest muhasebeci malî müşavir denir.

B) Yeminli malî müşavirlik mesleğinin konusu:

(A) fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde yazılı işleri yapmanın yanında Kanunun 12 nci maddesine göre çıkartılacak yönetmelik çerçevesinde tasdik işlerini yapmaktır.

Yeminli malî müşavirler muhasebe ile ilgili defter tutamazlar, muhasebe bürosu açamazalar ve muhasebe bürolarına ortak olamazlar.

larda müşavirlik yapmak.

c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, malî tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.

[/quote]

bazı üstatlarımızın SPK yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde kanun maddesinde ''BAĞIMSIZ DIŞ DENETİM'' ibaresi yer almadığına atıfta bulunarak haftalık bültenlerinde yer alan iptal ve durdurma davası açma kararı çıktığı öğrenilmiştir.

Tebrikler Türmob. Dünyada bu işleri Meslek Örgütleri yapar.

TÜRMOB'dan belge dağıtılması sonucu mesleğimizin geldiği nokta ortada dünya para bayılıp aldığımız ruhsatlarımız sadece duvarlarımızı süslemekten ibaret, TÜRMOB asli vazifelerini yerine getirsin kaçak muhasebecilerle mücadele etsin, 200-300 tane mükellefi olanlarla mücadele etsin, muhasebecilerin mükelleflerden alacaklarını amme alacağı gibi tahsil edilmesini sağlasın ki muhasebeciler mükelleflere mecbur kalmasın, meslek daha kaliteli bir hal alsın. Bugüne kadar SPK'nın son 2 sınavı hariç yapılan sınavların kalitesi ortada bağımsız denetim şirketlerinin belli standartlarda çalıştığıda bir gerçek bu sebeple SPK bağımsız denetim işini yıllardır çok başarılı bir şekilde yapmakta. TÜRMOB zihniyeti ile 3 tane hocanın yaptığı yazılı sınvalar ile bilgi ölçme değerlendirme nasıl olacak. Bunlarıda düşünmek lazım. SPK'nın kararının doğru olduğu ve bu tebliğin tüm kazanılmış hakları yok saydığı ve SPK kanununa aykırı olduğu içinde hukuksuz olduğunu ve yürütmenin durdurulması gerektiğini düşünüyorum. Tüm meslek mensubu arkadaşlarımız gibi yaşanan tüm gelişmelerin mesleğimizin geleceği için en iyisi olmasını dilerim.

Saygılarımla,

YERDOGAN ' Alıntı:
TÜRMOB'dan belge dağıtılması sonucu mesleğimizin geldiği nokta ortada dünya para bayılıp aldığımız ruhsatlarımız sadece duvarlarımızı süslemekten ibaret, TÜRMOB asli vazifelerini yerine getirsin kaçak muhasebecilerle mücadele etsin, 200-300 tane mükellefi olanlarla mücadele etsin, muhasebecilerin mükelleflerden alacaklarını amme alacağı gibi tahsil edilmesini sağlasın ki muhasebeciler mükelleflere mecbur kalmasın, meslek daha kaliteli bir hal alsın. Bugüne kadar SPK'nın son 2 sınavı hariç yapılan sınavların kalitesi ortada bağımsız denetim şirketlerinin belli standartlarda çalıştığıda bir gerçek bu sebeple SPK bağımsız denetim işini yıllardır çok başarılı bir şekilde yapmakta. TÜRMOB zihniyeti ile 3 tane hocanın yaptığı yazılı sınvalar ile bilgi ölçme değerlendirme nasıl olacak. Bunlarıda düşünmek lazım. SPK'nın kararının doğru olduğu ve bu tebliğin tüm kazanılmış hakları yok saydığı ve SPK kanununa aykırı olduğu içinde hukuksuz olduğunu ve yürütmenin durdurulması gerektiğini düşünüyorum. Tüm meslek mensubu arkadaşlarımız gibi yaşanan tüm gelişmelerin mesleğimizin geleceği için en iyisi olmasını dilerim.

Saygılarımla,

1. Keşke yazıyı yazmadan önce Türmob sınavları nasıl yapılır kim yapar diye araştırsaydınız. 3 tane hoca değil:)))

2. 200-300 mükellef demişsiniz. Türkiye'de ki hatrı sayılır "TÜM" baba! şirketlerin denetim işi-muhasebe işi kimin elinde? 4(5) Büyüklerin. Geçenlerde bir kanun çıktı 5 yıllık şartta kalktı. Niye sesiniz çıkmıyor? Haksız rekabet yok mu?

Bir de outsourcing uydurmuşlar etinden sütünden faydalanıyorlar. Bu YASAKTIR.

SPK ve SEC kuralları arasındaki en önemli fark denetim dışı hizmetler konusunda ortaya çıkmaktadır. Özellikle denetim müşterisinin muhasebe kayıtlarını tutmasının bağımsızlık ilkesine aykırı olduğu ortada iken SPK bu konuda hiçbir yasaklama koymamıştır. denetim firmaları bir anlamda kendi yaptıkları işi denetlemek durumunda kalmaktadır. (Alıntı,Yrd. Doç. Dr. Türkan Önder)

3. Tüm dünyada bu tür işleri meslek odaları icra eder. Çok meraklıyızdır biz. Her şeyin yetkisi bizde olsun isteriz.

Şimdi Spk sınav yapıyor. Yaptı testi olay bitti. Bu adam yeterli diyor. Hani devamlı eğitimin? Verdiğin "lisansla" ilgili disiplin kurulun?

Tabiki mevcut sistemde de aksaklıklar var ama ne yazıkki TÜRMOB mevcut yapısıyla bu sorunların çözümünden çok yeni çıkar çevreleri oluşturulmasından daha ileri bir şey yapmayacaktır.Madem TÜRMOB çıkardığı tebliğlere bukadar sadık niçin stajyerlere staj yeri ayarlamıyor, niçin stajyerlere ve meslek mensuplarına yabancı dil eğitimi vermiyor vb. TESMER bünyesinde bu tür imkanları çok rahat yerine getirebilir. Bir ruhsat almak için niçin bizleri yolunacak kaz gibi görüyor. Bu yetkiyide alarak yeni bir gelir kapısı mı açacak? Bağımsız denetim için ayrı aidat, kütüğe kayıt için ayrı paramı isteyecek. Ne yazıkki TÜRMOB'un bugüne kadar ki çalışmaları ortadayken bu işi daha iyi yapabileceğini sanmıyorum. Disiplin kurulu konusunda da bu güne kadar bağımsız denetim yetkisi iptal edilen firmaların listesine internetten ulaşabilirsiniz. SPK denetim firmalarını her 5 yılda 1 denetime tabi tutmakta ve bu denetimde denetim firmalarının canını okumakta. TÜRMOB böyle bir denetim yapabilecek mi? Ben 200-300 mükellefi TÜRMOBun yetki alanında olduğu için söyledim niçin yıllardır bu konuya sizin sesiniz çıkmadı bu haksız rekabet değil mi? Denetim dışı hizmetler konusunda ise sizinle hemfikirim ancak bu konu bügüne kadar kaçak muhasebecilerler ruhsat kiralayanlarla mücadele edememiş TÜRMOBun çözebileceği bir sorun mu? Birisi birisinden bir yetkiyi alıyorsa yada başka bir değişle " yürüyen tekere çomak sokuyorsa", ondan daha iyi bu işi yapması lazım aksi halde ilerleme değil gerileme olur. Şu bir gerçektir ki Bağımsız Denetim konusunda bugün katip muhasebeci görüntüsü yıkılmış ve uzmanlık ön plana çıkmış ise bunda SPK'nın rolü büyüktür. TÜRMOB tabiyki daha iyisini yapmakla mükelleftir ama önce Türkiyedeki muhasebecilere devamlı eğitim getirilmesi lazım

bence de türmob un geçmişi çok kötüdür. bizler smmm oluncaya kadar dünya para ödedik. denetim tebliği de ayrı bir kazanç kapısı olarak görülmüş bu sebepten sahip çıkılmıştır. mesleğimizin saygınlığı ortadadır. muhasebeci=üç kağıtçı eşitliğini bize sağlayan turmob tur. meslek mensubunu mükellefin insafına bırakmış, mükellefte acımasızca meslek mensubu ezmiş muhasebe ücretini heder etmiş adate meslek mensubunu kendi işçisi sınıfına dahil etmiştir.
meslek yasamızla avukatlık mesleğinin yasalarını karşılaştırdığınız vakit aradaki uçurumu göreceksiniz...

mehmet_kulte ' Alıntı:
bence de türmob un geçmişi çok kötüdür. bizler smmm oluncaya kadar dünya para ödedik. denetim tebliği de ayrı bir kazanç kapısı olarak görülmüş bu sebepten sahip çıkılmıştır. mesleğimizin saygınlığı ortadadır. muhasebeci=üç kağıtçı eşitliğini bize sağlayan turmob tur. meslek mensubunu mükellefin insafına bırakmış, mükellefte acımasızca meslek mensubu ezmiş muhasebe ücretini heder etmiş adate meslek mensubunu kendi işçisi sınıfına dahil etmiştir.
meslek yasamızla avukatlık mesleğinin yasalarını karşılaştırdığınız vakit aradaki uçurumu göreceksiniz...
Kesinlikle söylediklerinize katılıyorum TÜRMOB'un mevcut yapısı mesleği, yükselteceği yere meslek mensubunu gelir kapısı olarak gören ticarethane zihniyetinden ileri gidememektedir. Meslek mensupları mükelleflerin her işini yapmak zorunda olan ücretli personelli gibi görülmekte. Mesleğimizi icra eden meslektaşlarımızın kaliteside ortada. Bazı arkadaşlarımızın da sizde TÜRMOB üyesisiniz beğenmiyorsanız muhasebeci olmayın tavrınıda etik bulmuyorum.

Spknın bu işi iyi yapıp yapmadığı konusunda yorumda bulunamıyorum pek bilgi sahibi değilim.

Ancak Sayın Türmob'unda bazı işlemler konusunda çok ama çok ciddi sıkıntı içerisinde olduğunu düşünüyorum.

Diğer başlıklarda verilen, Türmob ziyaretçi defterini bir okuyunuz...

Mesleki kuruluşumuzun en büyük hizmet sıkıntılarından biri bu Sınav ve Sonuçlarının ilanı meselesidir.

Yeterlilik sınavları sonuçları yasal süreleri haftalarca geçtiği halde en ufak bir açıklama yapmadan açıklanmıyor. (Bu yasal düzenlemeyi de Türmob çıkarmıştır. Yönetmeliğin yürütülmesinden sorumlu Türmo başkanıdır.)

Özel SMMM sınavı yapmışlar ziyaretçi defteri, beklemekten helak olduk, yasal süre geçti bilmem kaç gün geçti diye yalvaran meslek örgütü üyeleriyle dolu.

Yeterlilik sınav itiraz sonuçlarının açıklanması, bakın 3. keredir erteleniyor. Tesmerin sitesinde açıklamalar mevcut. açıklama dediysem bozuk bi türkçeyle uzatılmıştır ibaresi var o kadar. Türmobun kendi belirlediği yasal sürelerin hepsi geçti gitti... Diğer sınava 10 gün kaldı halen itiraz sonucu belli olacakta sınava başvuracak millet de ders çalışacak da ders geçecek.

Staja başlamaya bakın... Anadolu üniversitesi sınav yapıyor. En az sorun çıkartılan sınav o...

Ne böyle sınav sistemi olur ne başka bir şey. Bir sınav sonuçlarının açıklanmasının yürütülemediği bir ortamda ben bir de BD lisanslama yükünün Tü
rmobun yeni kurum filan da kursa kaldıramayacağı bir yük olduğuna inanıyorum.

Merhaba Arkadaşlar
Görüşlerinize katılmakla birlikte bu tür mesleki konular ( yetkilendirme+sınav+sertifika+muafiyet+yaptırım ) kanun tebliğ yönetmeliklerle belirlenir . Tabi görüşlerimiz açıklayayalım uygulamada önemli fakat somut yazılı mevzuatla değil daha çok gözlem ve duygularımızla hareket edersek kanımca konunun özünden uzaklaşırız Meslek Örgütü olarak Turmobun eksikleri olabilir Uygulamadan şikayetçi olan meslektaş ve adayları fazla olabilir Turmob süreci iyi yönetemeyebilir Spk'da yetki aşımı yapmış görülebilir Halka açık şirketlerin denetiminde yetkiliyken tüm denetim sahalarında tek ototrite olmaya ve sahip çıkmaya çalışıyor olabilir Ancak bunlar gözlemlerdir Esas olan yazılı mevzuattır. Zaten Yargı Danıştay yazılı mevzuat üzerinden karar verecektir. Danıştay karar verirken Turmob böyle yapmış SPKnın amacı şu bu diye düşünmez
Daha önce belirttiğim gibi şuanki mevzuatta halka açık şirketlerin denetiminde Spk yeni tebliğ ile özellikle yeni çıkacak ticaret kanunu yönelik denetimlerde Turmob yetkilidir Ancak söz konusu otoriteler denetimde tek otorite iddasındalar Bu yüzden davalık olmuşlardır Şuanda halen Mecliste bulunan denetimi tek elde toplamayı hedefleyen yasa tasarısı (Türkiye Denetim Standartları Kurulu) vardır Yasalaştığı taktirde büyük ölçüde sorunların çözülmesi hedeflenmektedir. Şuan tablo belirsiz görülse de bu şekildedir Önümüzdeki süreci kaanatimce Danıştay kararları ve Meclisteki söz konusu yasa ve Ticaret kanunu yasa tasarısı belirleyecektir
Paylaşım her zaman gereklidir
Saygılarımla

Türmob un amacı sınav yapmak değil yeni para kapılarını aralamak. 6 kasımda spk sınav yapıyor 1 kasımda turmob tebliğ yayınlıyor olacak iş değil.Yahu spk bağımsız denetim sınavaına girenlerin çoğu benim gibi s.m.m.m.
sınavdan 5 gün önce yayınlandığı gün yürülüğe girer ibareli saçma sapan adil olmayan kurallar getiriliyor.Kendi üyelerinin kazanılmış haklarını yok sayıyorlar.Meslek odamızda SPK bağımsız denetim sınavına girip te 50 alamayan adamları BAAĞIMSIZ DENETİM KURSU İÇİNDE HOCA YAPIYORLAR.Eğitimden anladıkları ne kadar sınav o kadar para.Başka hangi meslek odasında bu işleyiş var.Türmob u Tesmer i nasıl savunuyorlar anlamıyorum.