Ynt: Denetim Tem./2009 Tahmini Sorular
Cevap :
Soru 1 Cevabı:
Bu olay, Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları açısından incelendiğinde, aşağıdaki durumlar saptanabilir:
Genel Kabul Görmüş Denetim Standarları
1-Genel Standartlar
Mesleki eğitim ve yeterlilik
Bağımsızlık
Mesleğin gerektirdiği dikkatin gösterilmesi
2-Çalışma Alanı Standartları
Denetimi planlama ve gözetim standardı
İç kontrol sistemi hakkında bilgi edinme standardı
Yeterli ve güvenilir kanıt toplama standardı
3-Raporlama Standardı
Genel Kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygunluk standardı
Genel Kabul Görmüş Muhasebe ilkelerinin değişmezliği standardı
Mali tablolardaki açıklamaların yeterliliği standardı
Görüş bildirme standardı
___Genel standartların birincisine aykırı olarak, denetçiler yeterli teknik eğitim ve yetkinliğe sahip bulunmamaktadır.
___Genel standartların üçüncüsüne aykırı olarak denetimin tüm aşamalarında mesleğin gerektirdiği dikkat ve özen gösterilmemiştir.
___Çalışma alanı standartlarının birincisine aykırı olarak, denetim çalışması planlanmamış ve yardımcıların çalışmalarının sürekli gözetimi yapılmamıştır.
___Çalışma alanıstandartlarından ikincisine aykırı olarak işletmenin iç kontrol sistemi hakkında bilgi edinilmemiş ve kontrol riski değerlenmemiştir.
___Çalışma alanı standartlarından üçüncüsüne aykırı olarak denetim teknikleri uygulanarak, yeterli sayıda güvenilir kanıt toplanmamıştır.
___Raporlama standartlarının birincisine aykırı olarak işlemlerin kaydedilmesinde ve mali tabloların düzenlenmesinde Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygunluk araştırılmamıştır.
___Raporlama standartlarının ikincisine aykırı olarak, yıllar itibariyle uygulanan muhasebe ilke ve yöntemlerindeki tutarlılık araştırılmamıştır.
Soru 2 Cevabı :
Denetim amaçlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
___Bankalar, Ticari alacaklar ve Stoklar kalemleri, işletmenin dönem sonunda bankada mevcut parasını, mevcut ticari alacaklarını ve mevcut stoklarını göstermelidir.Denetçi bu amaca ulaşmak için banka ve ticari alacaklar hesapları için doğrulama tekniğini, stoklar için fiziki inceleme ve sayım tekniğini uygular.İşletmenin varlıkları olan kalemlerinin içinde gerçek olmayan tutarların mevcut olup olmadığı belirlenir.
___Bankalar,Ticari Alacaklar ve Stoklar kalemleri, işletmenin dönem sonunda tüm bankalarda mevcut parasını, bütün alacaklarını ve stoklarını göstermelidir.Belgesiz ve kayıtdışı bırakılmış bazı banka ve ticari alacak hesapları için denetim teknikleri uygulanamaz.Stoklar, işletmenin kullandığı yerlerde tutuluyorsa,fiziki ve kaydi envanterle belirlenen sonuçlar karşılaştırılır.
___Dönem sonunda işletmede mevcut stokların işletmenin mülkiyetinde olup olmadığının belirlenmesi gerekir.Satın alınan ve alış kaydı yapılmayan veya satılan ve satış kaydı yapılmayan stokların mevcut olup olmadığını belirlemek için bilanço tarihinden önceki ve sonraki günlerde yapılan alış,satış ve iade işlemlerine ilişkin belge ve kayıtların karşılaştırlması gerekir.
___Dönem sonunda varlıklar uygun şekilde değerlenmelidir.Şüpheli alacaklar ve değeri düşen malların mevcut olup olmadığını belirlemek için,tahsili gecikmilş alacaklar ile satışı gecikmiş malları, yardımcı hesaplara gözatarak,denetçi belirler.