Denetim Tem./2009 Tahmini Sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Balbal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Denetim Tem./2009 Tahmini Sorular

Soru:Bir Firmada denetim faaliyetinde bulunmaktasınız.Muhasebe kayıtlarını incelerken Aşağıda gösterilen yevmiye kaydını görüyorsunuz.Bu yevmiye kaydında dikkatinizi çeken noktalar var mıdır?Kısaca anlatınız.

_________________/..../..../..../__________________

Alıcılar 300.000
Kasa 300.000
________________/..../..../..../___________________

Cevap:
Tarafsızlık ve belgelendirme kavramına göre,her kaydın,gerçek durumu yansıtan ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş objektif belgelere dayanması ve her kayıtta işlemi tanımlayan açıklamalara yer verilmesi gerekir.Soruda sözkonusu edilen kaydın belgeye dayanıp dayan-madığı ,kaydın bir açıklamayı içerip içermediği belirtilmemiştir.Bu kaydın yapılmasına olası nedenlerin araştırılması gerekir.Kayıt, daha önce alıcıdan yapılan tahsilatın 300.000 TL fazla kaydedilmesi nedeniyle yapılan bir tashih kaydı olabilir.Kayıt,alıcı adına yapılan ve alıcı adına belgesi alınan satış gideri veya iade gideri gibi bir ödeme olabilir.Kayıt,gerçek veya hayali bir alıcıya (veya adına) yapılmış,gerçek olmayan bir ödeme kaydı olabilir.

Soru : Stoklar kalemine ilişkin uygulanacak maddilik testlerini anlatınız ?

Cevap : Stok hesaplarının yıl sonuna doğru başlayıp mali yıl bittikten sonrada devam eden incelemeler ile tutar doğruluğu tespit edilmeye çalışılır. Tespit işlemleri üç başlıkta incelenir.
1) İşlemlerin testi; stok hareketlerin tammının belgeye dayalı olup olmadıklarının , bu belgelerin doğru ve orjinal olup olmadıklarının, belgeye dayalı işlemlerin tamamının finansal tablolara yansıtılıp yansıtılmadığının denetçi tarafından incelenmesi aşamasıdır.
2) Hesap kalanlarının testi; stoklar hesap grubunda yer alan tüm hesap kalemlerinin doğru rakamlarla yer alıp almadığı denetçi tarafından incelenmelidir.
Tutar doğruluğu incelenirken; fiziki inceleme, belge incelemesi, doğrulama ve yeniden hesaplama teknikleri kullanılır.
3) Genel analitik testler ; stoklara ilişkin tutar doğruluğunun tespit edilirken analiz tekniklerinden faydalanılır. İlgili kalemler arasında ki ilişki incelenir. Satış-tahsilat / mal alışı-ödeme vs...

arkadaşar bence yine kolay soru gelir
eskiye dönüş görüyorum ve ölede olacak sıkmayın canınızı
geçeriz inş.

arkadaşlar yine maddi doğruluk testleri nasıl yapılır tarzında bir soru gelebileceğini düşünüyorum ? ama Ömer Duman'ın kitabının son baskısında bu konuyu bulamadım. Bilanço daki kalemlerin maddi doğruluk testleriyle ilgili özetiniz varsa [email protected] adresinde gönderebilirseniz sevinirim. (bu arada keşke mart döneminde sınava girseydim. gerçekten çok kolaymış)

murat5701 ' Alıntı:
arkadaşlar yine maddi doğruluk testleri nasıl yapılır tarzında bir soru gelebileceğini düşünüyorum ? ama Ömer Duman'ın kitabının son baskısında bu konuyu bulamadım. Bilanço daki kalemlerin maddi doğruluk testleriyle ilgili özetiniz varsa [email protected] adresinde gönderebilirseniz sevinirim. (bu arada keşke mart döneminde sınava girseydim. gerçekten çok kolaymış)

Arkadaşım maddi doğruluk testleri ile ilgili bir örnek yaptım yukarıda bu örneği aynı konu başlıkları ile her hs kalemine uyarlayabilirsin.

Soru- A İşletmesinde yapılan denetim sonucunda aşağıdaki kayıt dikkati çekmiştir.

________10/01/2009_______________
610. Satıştan İadeler 5.000
191. İndirilecek KDV 900
100 Kasa 5.900
__________/_____________________

Bu kaydın 15.12.2008 tarihinde satışı yapılan ve maliyet bedeli 4.000 TL olan bir Ticari Malın iadesi ile ilgili olduğu anlaşılmıştır.Denetçi olarak yukardaki kayıtta yer alan hataları düzeltiniz.

681 önceki dönem gider ve zarar 5000
191 indirilecek kdv 900
100 kasa 5900

olabilirmi???

153 ticari mallar 4000
671 önceki dön. gelirleri 4000

Sorunun cevabı var da tam içime sinmedi eksik gibi ondan sizlere soruyorum.

cevabı yazarmısın bizde görelim çok merak ettim.

Soru- A İşletmesinde yapılan denetim sonucunda aşağıdaki kayıt dikkati çekmiştir.

________10/01/2009_______________
610. Satıştan İadeler 5.000
191. İndirilecek KDV 900
100 Kasa 5.900
__________/_____________________

Bu kaydın 15.12.2008 tarihinde satışı yapılan ve maliyet bedeli 4.000 TL olan bir Ticari Malın iadesi ile ilgili olduğu anlaşılmıştır.Denetçi olarak yukardaki kayıtta yer alan hataları düzeltiniz.

Cevap-
Farklı iki dönem olduğundan satıştan iadeler hesabına ekleyemeyiz.
Doğru kayıt:
______________/___________________________
153. Ticari Mallar 4.000
681. Önceki Dönem Gid. ve Zarar 1.000
191. İndirilecek KDV 900
100 Kasa 5.900
______________/___________________________

Örneğimizde bir önceki yıl yapılan satışların iadesi için 610 Satıştan iadeler hesabı kullanılmıştır. Bu yıl henüz satış yapılmadığını düşünürsek satış yapılmamasına rağmen, satıştan iade görünecek ve satışlar negatif olarak raporlanmış olacaktır. Bu nedenle önceki yıl yapılan satışın iadesinin yeni bir mal alımı gibi kaydedilmesi gerekir.

2008 de satış yapıldığında;

621 4.0000

153 4.000 olarak kayıt ettiğimizde

2009 da da eğer satış olmadığını sayarsak

153 4.000

671 4000 olmaz mı?

Sizin çözümünüzde zaten 621 de 4.000 demiştik birde 681 dersek 5.000 olur.Takıldım bu soruda ??? ??? ???

Bu soruyu bir arkadaşın ders notunda gördüm.Cevabını böyle yazmış benim de pek içime sinmedi ondan burda paylaştım.Kitaptan alıntı değil.Farklı cevabı olabilir.

Soru-
2008 yılı tam tasdik denetimini yaptığınız, faaliyet konusu yıllara sari inşaat ve onarım işi ile inşaat malzemeleri satışı olan A.Ş.in; 2008 yılında başlattığı ve halen devam etmekte olan 2 ayrı senelere sari inşaat ve onarım işinden;
1. inşaata 6.000.000.- TL.
2. inşaata 3.600.000.- TL. harcama yapmış ve
inşaat malzemeleri satışından da 2.400.000.-TL. hasılat elde etmiştir.A.Ş. ayrıca bu faaliyetleri için 900.000,00 TL. müşterek genel gider yapmış ve bu müşterek genel giderlerin tamamını aşağıdaki gibi genel yönetim giderlerine kaydetmiştir.
__________________________ / __________________________
770 Genel Yönetim Giderleri 900.000.-
100 Banka 900.000.-

İSTENENLER
Denetçi olarak bu kaydın doğruluğunu;
Tek düzen muhasebe sistemine ve Vergisel düzenlemelere göre uygunluğu hakkındaki görüşünüzü belirtiniz, uygun bulmuyorsanız, yapılması gereken işlem ve kayıtları yapınız

daha sınava girmeden denetim kabusum olduuu. bu nasıl derssss bir kitap bulamadım türmob yetkilileri saçma sapan e use cd. leri vereceklerine 300 tl.ye bana kitap versinler adam akıllı nerden sorumlu olduğumu bileyim.

Arkadaşlar yavaş yavaş soru tahminlerimizi yapmaya başlasak ne dersiniz.Yada değişik önerileri olan varsa paylaşabilir mi.

Arkadaşlar Spk göre çalışma kağıtları saklama süresi 5 mi yoksa 10 yılmıdır.spk 22 nolu tebliğ de sayfa 22 de 10 yıl yazıyor.ben mi yanlış bakıyorum yoksa sonradan değişti mi.bazı forumlarda 5 yıl diye yazılmış doğrusu nedir?

Balbal ' Alıntı:
Soru-
2008 yılı tam tasdik denetimini yaptığınız, faaliyet konusu yıllara sari inşaat ve onarım işi ile inşaat malzemeleri satışı olan A.Ş.in; 2008 yılında başlattığı ve halen devam etmekte olan 2 ayrı senelere sari inşaat ve onarım işinden;
1. inşaata 6.000.000.- TL.
2. inşaata 3.600.000.- TL. harcama yapmış ve
inşaat malzemeleri satışından da 2.400.000.-TL. hasılat elde etmiştir.A.Ş. ayrıca bu faaliyetleri için 900.000,00 TL. müşterek genel gider yapmış ve bu müşterek genel giderlerin tamamını aşağıdaki gibi genel yönetim giderlerine kaydetmiştir.
770 Genel Yönetim Giderleri 900.000.-
100 Banka 900.000.-

İSTENENLER
Denetçi olarak bu kaydın doğruluğunu;
Tek düzen muhasebe sistemine ve Vergisel düzenlemelere göre uygunluğu hakkındaki görüşünüzü belirtiniz, uygun bulmuyorsanız, yapılması gereken işlem ve kayıtları yapınız

sorunun cevabı verildimi acaba?

Bu soru 2009/1 YMM sorusu Tesmerin sitesinde bulabilirsiniz.