Denetim Tem./2009 Tahmini Sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Balbal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Denetim Tem./2009 Tahmini Sorular

Denetimim kapsadığı konular çok çok fazla. Bir iki kaynaktan anlayarak okuyup, denetim dersi açısından güzel cümle kurabilme becerisini geliştirmeliyiz. Bu da anlayarak okumaktan geçer. Çalışırken bir başlık altında birçok alt başlığı barındırıyor. Ve insan bir süre sonra hangi konunun içindeyim deyip dağılıyor ( Benim böyle oluyordu :) )
Bunu çözebilmek için artık konuları okuyup, sonrasın da sadece başlıkları ve alt başlıkları kendime bir kağıda çıkarıyorum. ve o konuyu her okuduğumda bu not bana konunun mini özeti gibi oluyor. Dikkatimi daha iyi toparlıyorum. Tavsiye ederim bu tarz bir probleminiz varsa. Ama öncelikli olarak bu ders sadece ve sadece çok ama çok anlayarak okumayı ve tekrarı gerektiriyor. Herşey birbirine bağlantılı. Bir süre sonra otmatikman sorulara cevap vermeye mantık yürütmeye başladığınızı göreceksiniz.
Herkese başarılar.

Soru 1) Yaptığınız denetim sırasında aşağıdaki olayla ilgili, işletme muhasebe kayıtlarında
aşağıdaki kaydın yapılmış olduğunu tespit etmiş bulunmaktasınız.

Sigortalı olan 250.000 TL. maliyet bedelli bir makine fabrikada çıkan bir yangın sırasında kullanıla-mayacak şekilde yanarak hurda haline gelmiştir. Sigorta yaptırdığı ekspertiz sonucunda sigorta
tazminat bedelini 200.000 TL. olarak belirlemiş ve tazminat bedelini işletmenin banka hesabına
yatırmıştır. İşletme Makinenin hurdasını da 50.000 TL.ye bir hurdacıya satmıştır. Makinenin
Birikmiş Amortismanı 50.000 TL.dir.

________________________________ / ___________________________
102 Banka 200.000
120 Alıcılar 50.000
602 Diğer Gelirler 250.000

Denetçi olarak, yapılan kaydı doğru ve yeterli buluyormusunuz. Doğru ve yeterli bulmuyorsanız ne yapılması gerektiği hakkında kısaca bilgi veriniz ve yapılması gereken kayıtları yapınız.

Güzel soruymuş cevabını açıklarsanız sevnirim.
İşletme öncelikle makinayı hs larından çıkarmalı ve amortismanı da kapatmalı.
Kayıt hatalıdır. Bence yapılacak kayıt.

_______________ / _______________________________
100 / 136 50.000
102 BANKALAR 200.000
257 bİRİKMİŞ AMORT. 50.000
253 TESİS MAK CİHAZ 250.000
679 DİĞER O.DIŞI GELİR KAR 50.000

İşlt. yaptığı kayıtla hurdaya çıkan malı direk gelir kaydetmiş ve makinayla beraber amortismanı hesaplarından çıkarmamıştır.
Buda işletmenin bilançosunda maddi duran varlıkların fazla ve gelir tablosunda gelirin olduğundan fazla çıkmasına neden olur..

Cevabı bekliyorum. Bende denetimde şu kayıt hatalarından korkuyorum. Umarım sormazlar.

Cevap 1-Yapılan kayıt yanlış ve eksiktir.
Borçlu hesaplar olan Banka ve Alıcılar hesabının karşılığı olarak, alacaklı hesap 602 Diğer
Gelirler hesabının kullanılması yanlıştır. Bu bakımdan bu yanlış kaydın düzeltilmesi ve ayrıca,
V.U.K.nun;
?Yangın sonucu tamamen veya kısmen ziya uğrayan amortismana tabi iktisadi kıymetler için alınan sigorta tazminatı bunların değerinden (Amortismanlı olanlarda ayrılmış olan amortismanlar
çıktıktan sonra kalan değerinden) fazla veya eksik olduğu takdirde farkı kar veya zarar hesabına
geçirilir.?
Hükmünün de dikkate alınması sonucunda, aşağıdaki tek bir kayıtla hem yanlış kaydın düzeltilmesi ve hemde eksik kaydın tamamlanması gerekmektedir.
Şöyleki;
257 Birikmiş Amortismanlar 50.000
602 Diğer Gelirler 250.000
253 Tesis Makine ve Cihazlar 250.000
679 Diğer Olagandışı Gelir karlar 50.000
Hurda makinenin sigorta tazminatı ve satışıyla ilgili,yanlış ve eksik kaydın düzeltilmesi.

Soru 1-Teknik İnşaat Anonim Şirketinin 2008 hesap dönemi finansal tablolarını genel kurul adına denetleyen üç denetçi İŞTİRAKLER HESABI ile ilgili gelir tablosu ve bilanço verileri üzerinde bazı eleştiriler yapmışlardır.

Hesaba İlişkin Bilgiler :
1-Teknik İnşaat Anonim Şirketi; Yapı Malzemeleri Üretim ve Pazarlama Anonim Şirketinin %20 paylı kurucu ortağıdır.
2-Yapı Malzemeleri Üretim ve Pazarlama Anonim Şirketinin Sermayesi 100.000 TL dir.Şirket hisse senetlerinin yazılı değeri 1.000 TL dir.
3-İştirakler hesabı 31.12.2008 tarihli geçici mizanda 20.000 TL ve aynı tarihi taşıyan kesin mizanda 31.000 TL olarak izlenmektedir.
4-İştiraklerde ortaya çıkan bu artışın nedenini araştıran denetçilere şirket müdürü Kemal Uyanık, hisse senetlerinin borsada değer kazandığını söylemiştir.

5-Değer artışına ilişkin muhasebe kaydı şirketin muhasebesine ,

--------------------31/12/2008--------------------------------
İştirakler 11.000
İştirakler Kar Payları 11.000
--------------------------/----------------------------------------
kaydı ile yansıtılmıştır.

İSTENENLER

Denetçiler genel kurula sundukları raporda İştirakler Hesabı ile ilgili eleştirilerinde muhasebenin temel kavramlarından ikisine uyulmadığını, bilanço ve gelir tablosunun düzenlenmesinde de raporlarında belirttikleri gelir ve bilanço ilkelerine ters düşüldüğünü ifade etmişlerdir.
Size göre, denetçiler hangi kavram ve ilkelerin zedelendiğini hangi nedenlerle raporlamışlardır.Sistemli bir biçimde belirtiniz.

Balbal iştiraklerden kar payları diye bir hesap var mı ben bulamıyorum. Acaba 523 iştirakler yeniden değerleme artışları olabilir mi?

Bu soru epey çetrefelli kafam karıştı ??? merakla cevabı bekliyorum.

Denetçiler genel kurula sundukları raporda İştirakler Hesabı ile ilgili eleştirilerinde muhasebenin temel kavramlarından ikisine uyulmadığını, bilanço ve gelir tablosunun düzenlenmesinde de raporlarında belirttikleri gelir ve bilanço ilkelerine ters düşüldüğünü ifade etmişlerdir.
Size göre, denetçiler hangi kavram ve ilkelerin zedelendiğini hangi nedenlerle raporlamışlardır.Sistemli bir biçimde belirtiniz.

Adamın ismi Kemal Uyanık ya açmış bir hesap.Asıl soruda istenen yukarıda siyah işaretlediğim yerler.Cevabını yarın yazacağım

Cevap 1-İştirakler,iştirak edilen şirketin yeniden değerleme fonlarını sermayeye eklemesi nedeniyle iştirak edilen şirketten akınan bedelsiz hisse senetleri dışında, elde etme maliyeti ile değerlenir.Maliyet esası kavramına göre, işletme tarafından edinilen varlık ve hizmetlerin muhasebeleştirilmesinde, bunların elde edilme maliyetlerinin esas alınması gerekir.
İhtiyatlık kavramına göre, olası gelir ve karlar için gerçekleşme dönemlerine kadar herhangi bir muhasebe kaydı yapılmaz.Tahakkuk ilkesine göre, gerçekleşmemiş gelirler ve karlar, gerçekleşmiş gibi gösterilmemelidir.

Cevap 1-İştirakler,iştirak edilen şirketin yeniden değerleme fonlarını sermayeye eklemesi nedeniyle iştirak edilen şirketten alınan bedelsiz hisse senetleri dışında, elde etme maliyeti ile değerlenir.Maliyet esası kavramına göre, işletme tarafından edinilen varlık ve hizmetlerin muhasebeleştirilmesinde, bunların elde edilme maliyetlerinin esas alınması gerekir.
İhtiyatlık kavramına göre, olası gelir ve karlar için gerçekleşme dönemlerine kadar herhangi bir muhasebe kaydı yapılmaz.Tahakkuk ilkesine göre, gerçekleşmemiş gelirler ve karlar, gerçekleşmiş gibi gösterilmemelidir.

Bildiğim kadarı ile hisse senetleri gibi iştiraklerdeki değer artışları için tek düzende kayıt atılmıyor ???
Böyle soru sormasınlar ya.

Soru 1) Spk çerçevesinde bağımsız denetimi sınırlayan faktörler nelerdir ?
Soru 2) Finansal tablolardaki hile nedenleri ve hile yöntemleri nelerdir?
Soru 3) Denetim riski ile önemlilik düzeyi arasındaki ilişki?

Cevap 1
Bağımsız Denetimi Sınırlayıcı Faktörler
1-Zaman Sınırlaması : Denetim belli bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşeceğinden dolayı sınırsız bir veri toplama şansına denetçi sahip değildir.
2-Maliyet Sınırlaması: Denetim işlemleri belli bir bütçe dahilinde gerçekleşir ve denetim çalışmaları yapılırken sınırsız bir maliyete katlanılmaz.
3-Muhasebe işlemlerinin tahminlere dayalı olması: İşletmenin muhasebe uygulamalarında tahminlere göre kayıt yapılması Örneğin karşılıklar gibi.

Cevap 2- Hile : İşletmenin mali tablolarının bilerek ve isteyerek olduğundan farklı gösterilmesidir.
Olduğundan farklı gösterilmesinin nedeni ikiye ayrılır.

1-İşletmeyi olduğundan iyi göstermek: Kredi ve yatırm olanaklarını genişletmek için yapılır.
2-İşletmeyi olduğundan kötü göstermek : Vergiden kaçınma amaçlı gerçekleşir.

Muhasebe hile yöntemleri
1)Kaydi hatalar
2)Kayıt dışı hatalar
3)İşlemden önce veya sonra kayıt
4)Uydurma hesaplar
5)Belge sahtekarlığı
6)Bilançonun maskelenmesi

Teşekkürler Balbal cevaplar için bendekiler biraz daha kapsamlı mesai bitsin yazacağım.

Cevap 1) Spk çerçevesinde bağımsız denetimi sınırlayan faktörler

1- Zaman sınırlaması
2- Maliyet sınırlaması
3- Bilanço tarihindeki belirsizlikler
4- Tahminlere göre kayıt yapılması

Cevap 2 ) Finansal tablolarda hile yöntemleri.

1-Belge sahtekarlığı
2-Gerçekleşmemiş bir işlemi gerçekleşmiş gibi göstermek
3-Var olmayan kayıtlar yapmak olması gerekeni farklı kaydetmek
4-Dönemin gelir olmayan unsurları dönem geliri kaydetmek
5-Hepsinin aslında ortak adı bilanço maskelemesi yapmak

Hile : Fainansal tablolarda var olan usulsüzlük ve yanlışlıkların isteyerek ve bilerek yapılmasıdır.
İki nedeni vardır 1- İşlt yi olduğundan iyi göstermek 2- İşlt yi olduğundan kötü göstermek
Ki bunların açılımlarınıda zaten biliyoruz sınavda açık açık yazmak gerek

son soru benim sorum arkadaşlar denetim riski ve önemlilik düzeyi arasındaki ilişki. Bu konuda ki yorumlarınızı yazarsanız sevnirim.

Geçmiş dönem tahmin edilen sorular
Bağımsız denetim ile Vergi denetimi arasındaki fark
Raporlama Standartları
Kanıt Toplama
İç kontrol ile İç denetim
Denetçi bir hesabı incelerken nelere dikkat eder
Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri
Genel Kabul Görmüş Denetim Standarları
Görüş Türleri, Standart bir rapor nedir, Standart Rapordan ayrılmayı gerektiren haller
Bilanço sonrası olaylar (Şarta bağlı olaylar)
Önemlilik düzeyleri (Yorum)
Bağımsızlığı ortadan kaldıran durumlar (Spk tebliğinden de bakınız)
İç kontrol sistemi ve etkinlik testleri

ÇOK GÜZEL SORULAR
Soru 1-Denetim planı ile programı arasında ne fark vardır?
Soru 2-Bir denetim planının alt unsurları nelerdir?
Soru 3-Verilen güvence açısından sınırlı denetim, özel denetim ve sürekli denetimi karşılaştırınız.
Soru 4-İç kontrol ile iç denetim kelime anlamı ile aynı görülmektedirler? Ancak sizce farkları nelerdir?
Soru 5-Bir bağımsız denetim kuruluşu hangi hallerde sözleşmeyi feshederek denetimden vazgeçebilir?
Soru 6-Ticari mallar denetim alanında görevli bir denetçi yardımcısı olduğunuzu varsayınız. Denetim
alanlarında yılsonu gelmeden ve yılsonu geldiğinde ne gibi denetim çalışmaları yapardınız? Yani hangi
denetim tekniklerini ne amaçla ne zaman kullanırdınız? Öz bir şekilde açıklayınız?
Soru 7-Faaliyet denetimini muhasebe denetiminden ayıran özellikler nelerdir? Amaçları ve araçları açısından
ayırım yapınız
Soru 8-Bulgu riski ile denetim riski aynı mıdır? İkisi arasındaki fark nedir?
Soru 9- Analitik incelemeler denetimin hangi aşamalarında ne amaçla kullanılabilir? Örnekler vererek
açıklamaya çalışınız.
Soru 10-Hata ve hileleri yapanlar kategorik olarak kimler olabilir ve bunların hata ve hileleri önlenebilir mi ?
Denetçinin hata ve hilelerden yeterli şekilde bilgi sahibi olabilmesi ile hileleri yapanlar arasında bir ilişki
kurulabilir mi ? Denetçinin hata ve hileler nedeniyle mali tablolarda yanlış beyan riskinin azalması için
aradığı hususlar nelerdir ? Başka bir deyimle denetçi hangi tür hata ve hileleri nereler de aramalıdır ?