Dershanelerde Fatura

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan saliha
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

saliha

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Mar 2006
Mesajlar
150
merhabalar,14 ortaklı ltd.şti.kuruluşlu dershanemizde özel eğitim dönemi bulunmamaktadır.ancak bir inceleme olduğu zaman eylül-haziran dönemi ele alınmaktadır ve genelde matrah farkı bulmaktalar.biz nasıl fatura keseceğimizi şaşırdık.şimdi öğrenci parasını peşin verirse veya kredi kartından peşin geçirirse veya kredi kartına taksite bölerse veya elden taksite bölerse nasıl fatura keseceğiz.hepsinin faturasını ödeme şekline bakmadan kayıt olunca hemen vereceğiz mi?tamam verdik peki bu sefer öğrenci kaydını sildirirse ne olacak.birde özel hesap dönemi seçsek daha mı iyi olur acaba.nasıl bir yol izlemeliyim.bilgisi olan arkadaşlardan fikir bekliyorum.iyi çalışmalar.
 
Sn Saliha,
Siz hep sorun olarak ödemeden söz ediyorsunuz. halbuki fatura bir hizmetin yapıldığını gösteren tahakkuk belgesidir. Yani ödeme ile faturanın ilgisi yoktur.
Şimdi sizin durumunuz incelersek fatura hizmet verildikten sonra kesilmelidir. Bence her ay sonu fatura etmek mantıklı olabilir, .
 
sevgili ngroy işte sizde aynı yanılgıya düştünüz.geçirdiğimiz incelemeye göre fatura kesimi ile ödemeyi bağdaştırmamak mümkün değil.yani faturayı hizmete göre değil ödemeye göre kesiyoruz zaten kdv kanuna görede böyle değilmi?yani biz gvk ile kdvkanunu arasındaki tutarsızlığı resmen yaşıyoruz bu yüzden çok çelişkiye düşüyoruz.veli ödemeyi yapınca faturasını istiyor mükellef hizmeti tamamlayınca faturasını kesmek istiyor arada biz kalıyoruz.
 
Sevgili Saliha,
Lütfen beni aydınlatırmısınız nasıl yani ben şimdi sizden bir hizmet alıcam ama ödemesini yapmıcam. Anlaşma yapıcam diyelim ki ekimde ödeme yapıcam. Siz hizmeti haziranda verip faturasını Ekim ayında mı keseceksiniz. tahsilatla ne ilgisi var açıklarmısınız lütfen? KDV kanununda faturanın tahsilata göre kesileceği hangi madde de açıklanıyor lütfen aydınlatırmısınız?????
 
evet sevgili nguroy bizim de içinden çıkamadığımız olay bu işte.hizmet bitmeden veli ödemesini yapınca fatura kesmek zorundayız.halbuki eğitim fasılasız bir sunumdur doğal olarakda faturanın hizmetin tamamlanmasından sonra kesilmesidir.ama bunu denetmenlere anlatamıyoruz.birde özel hesap dönemi yok bizde dönem itibariyle inceleme yapıyorlar.valla şaşırdık bizde.
 
Peki siz ödemeyi önce avans olarak aldınız. Faturayı hizmet bittiği zaman kesmeniz gerekiyor. Siz de zaten öyle belirtmişiniz. Neden parayı alınca fatura kesmek zorunlu olsun?
Şöyle bir sorun da var siz dersahane ücretini hangi periodlar için tahsil ediyorsunuz?. Diyelim ki öğrenci parasını verdi ama sonra vaz geçti iade yapılıyor mu?. Bütün bunları açıklığa kavuşturmak gerekiyor bence.
Siz kontrat gereği faturanızı kesersiniz. Hizmet tamamlanmadan öğrenci vaz geçerse ve dershane de iade etmeyi kabul ederse gider makbuzu ile iptal yapabilirsiniz.
 
Bu konu ilgimi çekti ve araştırdım.



Bu konu özellikle hizmet süresi uzun olan eğitim ve danışmanlık firmaları açısından önem arz etmektedir. Şöyle ki; eğitim süresi 8 ay olan, 625 Sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunu kapsamındaki bir dershanenin ya da kursun eğitim başlangıç tarihinin 01 Ekim olduğunu düşünelim. Böyle bir durumda eğitimin bitiş süresi bir sonraki mali yılın Mayıs ayı olacaktır. Bu durumda ödemenin ne zaman yapıldığının bir önemi yoktur. Zira ödeme ne zaman yapılırsa yapılsın normal şartlar altında eğer hizmetin ifası Kasım ayının ait olduğu mali yılda tamamlanmış olsa idi tahakkuk esası gereği ilgili yılın hasılatı kabul edilecekti. Ancak hizmetin ifası takip eden yılda sona ereceğinden, faturası o tarihte kesilecek ve ne zaman tahsilatın yapıldığına bakılmaksızın faturanın kesildiği mali dönemin hasılatı kabul edilecektir. Unutulmaması gereken nokta, eğitimde faturanın hizmetin tamamen ifa edilmesinden sonra kesilmesinin bir sebebi de fasılasız bir sunumun söz konusu olmasıdır. Şöyle ki söz konusu eğitim arasında safhalar yoktur ve örneğimizden gidecek olursak 8 aylık eğitim tek parçadır. Dolayısıyla faturanın eğitim sonunda kesilmesi tabidir.

Peki alıcının faturayı erken istemesi yani malın teslimi ya da hizmetin ifası tamamlanmadan talep etmesi olanaklar dahilinde midir? Bu duruma ilişkin düzenleme ya da açıklama Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinde saklıdır. İlgili maddenin b bendi şu şekildedir;



“Malın tesliminden ya da hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura ya da benzeri belgelerin düzenlenmesi

K.D.V.’yi doğuran olayların anlatıldığı K.D.V.K.’nun 10. maddesinde bu hükmün yer alması malın tamamının teslimi ya da hizmet ifasının tamamen sona ermesinden önce de fatura kesilebileceği anlamına gelmektedir.

(Dr. murat Ceyhan makalesinden alıntıdır ALOMALİYE).
 
merhaba nguroy,dediğiniz gibi bu makaleyi bende okumuştum.alomaliye 2005/4.ayda bu makaleyi götürmüştüm hatta ama biliyosunuz denetmenleri taktımı takar.genede matrah farkı çıkartıyorlar.alınan avanslara atmayı düşünüyorum bundan böyle.ama onu da nasıl yapacağım bilemiyorum çünkü dershane 1000 öğrencili.peşin ödeen var kk geçiren var kk veya elden taksite bağlayan var.kk geçirenin faturasını hemen kesmem gerekir.valla çok karışık gibi.tüm dershanelerde sorun aşağı yukarı bu muhasebe anlamında.ilginize çok teşekkür ederim.iyiki bu forum var.karşılıklı tanışmasakda konuşabiliyoruz.iyi çalışmalar
 
Kod:
Vergi Usul Kanunu 

Mukteza Örnekleri 

T.C. 

MALİYE BAKANLIĞI 

ANTALYA DEFTERDARLIĞI 

Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü 

SAY I :B.07.4.DEF.0.07.11/VUK.ÖZ.2003/34 30.12.2003 

KONU : 

İLGİ : 24.12.2003 evrak kayıt tarihli dilekçeniz. 

İlgide kayıtlı dilekçeniz ile dershane işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz ve dershane ücretlerini takside bağlayarak kayıt tarihinden itibaren tahsil edildiği belirtilerek, faturanın ne zaman düzenleneceği sorulmaktadır. 

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 231 inci maddesinin beşinci fıkrasında, “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami on gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.” hükmü yer almaktadır. 

Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinde, hizmet ifası hallerinde vergiyi doğuran olay, 

-Hizmetin yapılması, 

-Hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler düzenlenmesi hallerinde, belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere, belgelerin düzenlenmesi, 

-Kısım kısım hizmet yapılması mutad veya bu hususta mutabık kalınması hallerinde her bir kısım hizmetin yapılması, 

olarak belirlenmiştir. 

Buna göre, öğrenim dönemi başında hizmet bedeli tahsil edilmese bile tamamına ait bir fatura düzenlenebileceği gibi, hizmet bedelinin taksitlendirilmesi halinde, taksit zamanlarında tahsil edilen bedeller kadar, öğrenim bedelinin öğrenim dönemi sonunda tahsil edilmesi halinde ise öğrenim dönemi sonunda faturanın düzenlenmesi gerekir. Dolayısıyla taksitler halinde tahsil edilen öğrenim bedelleri için öğrenim dönemi sonunda fatura düzenlenmesi uygun bulunmamaktadır. 

Bilgilerinizi rica ederim.
 
sy saliha, siz en iyisi il defterdarlığınızdan (vd başkanlığı) konuyu ayrıntılı bir biçimde sorarak bir özelge isteyin ve gelen cevaba göre işlem yapın. gelen cevap yanlış veya doğru fark etmez onu uyguladığınızda size ceza kesemezler.
 
sayın ogün güneş;dershane incelemedeydi vedün sonuçlandı.sonuç olarak da 2005yılında dershane ücretini 2006 yılında ödeyen velilerin faturasıda 2006 şubatında kesilmiş.denetmenler 2006da kesilen faturaları 2004-2005yılı defterlerini inceleyerek o yıllara ait hasılat kabul ettiler. bunu baz alarak matrah farkı(epey yüklü)çıkartmışlar.o halde sizin gönderdiğiniz muktezayı esas alarak mahkeme yoluna gitmemizi tavsiye edermisiniz.birde bizim özel hesap dönemimiz yok ama onlar 2004eylül-2005haziran arasını esas almışlar ve 2005de kdv oranı %8e düştüğü halde %18den esas almışlar.gerekçeleride kayıt tarihinde kdv nin %18 olmasıymış.sizce nasıl bir yol izlemeliyim.acil fikirlerinizi bekliyorum.teşekkür ederim.
 
Sayın saliha örnek karar bularak size yardımcı olmak istedim ancak buna dayanarak bir ne tür bir işlem yapılabilir pek bilgi sahibi değilim, yanlış yönlendirmek istemem.
 
Sn. Saliha,

Bakın sizin olayınızda tek bir konu yok . Birkaç konu var ve böyle bir konuda uzaktan karar vermek çok zor.Buna hariçten gazel okumak denir ancak. Sizin ciddi güvenilir bir yeminli müşaviriniz yok mu. Yoksa da bulup profosyonel bir görüş almanız lazım isterseniz bana özel yazın yardımcı olmaya çalışayım.
 
Sayın Saliha

Konu ile ilgili benim görüşlerim söyle;

Dersane dönemi Ekim-Mayıs 8 ay Alınan Ücret Örnek 8.000,00 YTL+%8 KDV =TOPLAM 8.640,00/8=1.080,00 YTL KDV Dahil Aylık Ücret

Ücretin Peşin Alınması ve Fatura Kesilmesi (01.10.2005 tr.fatura Olsun)
2005 Yılına İsabet Eden İşlem
----------------/------------
101/102/108/vb. 8.000,00
600 (1.000 x 3) 3.000,00
391 (8.000x 0,08.) 640,00
380 Gel.Ayl.Ait Gel. 5.000,00
---------------/-------------

2006 Yılında Yapılacak İşlem İlk 3 Ay için(Ocak-Şubat-Mart)
--------------------/-------------------
380 Gel.Ayl.Ait Gelirler (1.000x3) 3.000,00
600 Yurt İçi satışlar 3.000,00
------------------/---------------------
Nisan ve Mayıs Ayları İçin
------------------/--------------------
380 Gel.Ayl.Ait Gelirler (1.000x2) 2.000,00
600 Yurt İçi satışlar 2.000,00
--------------------/------------------
Ücretin Peşin Olarak Avans Alınması Fatura Kesilmemesi

------------------/-------------------
102 Bankalar/ Vb. 8.640,00
340 ALINAN AVANSLAR 8.640,00
-----------------/---------------------
Her Ay Fatura Kesilmesi
-------------/---------------
340 ALINAN AVANSLAR 1.080,00
600 YURT İÇİ SATIŞLAR 1.000,00
391 HES.KDV 80,00
--------------/-----------------

Kaneatimce bu şekilde hareket edilmesi KDV ve Kurumlar Vergisi Açısından İncelemelerde Denetim elemanlarınca eleştiri konusu yapılmayacaktır. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
 
T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

Usul Müdürlüğü

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1-12120 30/05/2006*3973
Konu : Eğitim Hizmetlerinde belge düzeni hk.









……………………………………………





İlgi : Tarihsiz dilekçeniz.



İlgi dilekçenizden; ………………….Vergi Dairesi Müdürlüğünün …………………..vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre kurulan ve OKS, ÖSS Hazırlık Kursları veren bir kuruluş olduğunuz, eğitim hizmetlerinin yaklaşık dokuz ay sürdüğü, alınan ücretlerin ise bazen kayıt döneminde peşin olarak, bazen çek veya senetle toplu olarak; bazen de kredi kartlarına slip çekilmek suretiyle yapıldığı, dolayısıyla yapılan hizmet ile tahsilatlarınız aynı zaman diliminde olamayacağından; peşin tahsilatlar, çek senet tahsilatı ve kredi kartı ile yapılan tahsilatlarda belge düzeninin ne şekilde olacağı hakkındaki görüşümüzün sorulduğu anlaşılmaktadır.



Konu ile ilgili olarak, Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğünden alınan yazıda belirtilen hususlarda dikkate alınmak suretiyle gerekli açıklamalar aşağıda yapılmıştır.



Bilindiği gibi, 3065 Sayılı KDV Kanunu’nun 10. maddesinin (a) bendine göre, vergiyi doğuran olay, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması ile (b) bendine göre, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmesi, (c) bendine göre kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması sırasında meydana gelmektedir.



Aynı Kanunun 20’nci maddesinde; teslim ve hizmet işlemlerinde verginin matrahının, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu; bedel deyiminin ise, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade etmektedir.



Yine aynı Kanunun 39’ncu maddesinde verilen yetkiye istinaden Maliye Bakanlığı 14 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile gerçek usulde katma değer vergisine tabi mükelleflerin birer aylık vergilendirme dönemine tabi olmalarına karar vermiştir.



Bilindiği üzere, 2 Kasım 1984 gün ve 18563 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu, 1 Ocak 1985 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Kanunun yürürlük tarihinden önce başlayıp 1985 yılında da devam eden okul hizmetlerinin vergilendirilmesi ile ilgili olarak, 31/12/1984 gün ve 18622 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 9 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin 9. maddesinde; “Katma Değer Vergisi Kanununun 17’nci maddesinin 1’nci fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlarca işletilen veya yönetilenler hariç, okul hizmetleri vergiye tabidir. Bu hizmetler karşılığında alınan bedel Katma Değer Vergisinin matrahını teşkil edecektir. KDV Kanunu’nun vergilendirmeye ilişkin hükümleri 01/01/1985 tarihinde yürürlüğe girdiğinden, 1984 yılında başlayıp 1985 yılında da devam edecek olan okul tarihinde yürürlüğe girdiğinden, okul hizmetlerinin 01/01/1985 tarihinden sonraki kısmı vergiye tabi olacaktır. Bu kısma ait vergi matrahı basit orantı yoluyla bulunacaktır. Bu amaçla bedelin ait olduğu eğitim süresi içinde, 1985 yılına ait olan sürenin oranı bulunacak, gün sayısı baz alınarak hesaplanacak bu oran, toplam bedel ile ilgilendirilerek matraha ulaşılacaktır. Bedel peşin tahsil edilmiş ise 1985 yılına isabet eden verginin tamamı ilk beyan döneminde beyan edilecektir. Bedel sonradan tahsil edilecek ise, ilk beyan döneminde, sadece ilk vergilendirme dönemine isabet eden vergi beyan edilecektir” şeklinde açıklama yapılmıştır.



26/06/2001 tarih ve 24447 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 83 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 3. bölümünde; “Ödemesi Kredi Kartı İle Yapılan Teslim ve Hizmet Bedellerinin Beyanı” başlıklı bölümünde; gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin bulunduğu 1 numaralı KDV beyannamesinde 65. satır olarak “Kredi Kartı Karşılığı Yapılan Teslim ve Hizmetleri Teşkil Eden Bedel” satırı ihdas edilmiş ve Haziran 2001 döneminden itibaren kredi kartı ile yapılan teslim ve hizmet bedellerinin bu satırda beyan edilmesi uygun görülmüştür.” denilmiştir.



Bu satıra ait dipnotta, (6) No.lu satırda beyan edilen toplam bedel içindeki kredi kartı ile yapılan satışlara ilişkin tutarın yazılacağı açıklanmıştır.



Benzer bir konuda Bakanlık Makamı’ndan alınan 07/05/2002 tarih, 20645 sayılı yazıda;



“KDV beyannamesinin 65. satırında istenen bilgi, verginin tarh ve tahakkuku ile ilgili olmayan denetim amaçlı bir bilgidir. Burada vergiyi doğuran olay vuku bulsun bulmasın belirli bir dönemde kredi kartı ile yapılan tahsilatlar gösterilecektir. Bu satırda yer alan tutarların 6. satırdaki bilgi ile uyum göstermemesi ve vergi dairesince bu hususun mükelleften sorulması halinde, kredi kartı ile yapılan tahsilatların üzerinden vergi hesaplanmayan avans ödemelerine veya vergisi önceden beyan edilmiş işlemlerin sonraki taksitlerine ait olduğu mükellef tarafından “izah” gerekçesi olarak belirtilebilir. Bu izah, yeterli görülmediği takdirde gerekli işlemlerin yapılacağı tabiidir.” denilmektedir.



Bu açıklamalar doğrultusunda; belli bir süreci kapsayan eğitim hizmetlerinde KDV açısından vergiyi doğuran olayın meydana gelmesi için bu sürecin sonuçlanması gerekmemekte olup her bir vergilendirme döneminin tamamlanmasıyla bu dönem işleriyle sınırlı olmak üzere vergiyi doğuran olay meydana gelmektedir. Bir başka ifade ile eğitim hizmetlerinde vergiyi doğuran olay prensip itibariyle eğitim hizmetinin fiilen verildiği vergilendirme dönemlerinde ortaya çıkmaktadır.



Buna göre;



1-Eğitim-öğretim bedelinin kısmen veya tamamen peşin ya da çek ve senetle tahsil edilmesinin veya hiç tahsil edilmemesinin bu şekilde beyan edilmesi gereken vergilere bir tesiri yoktur. Bedelin avans olarak peşin tahsil edilmesi durumunda da her bir vergilendirme dönemine isabet eden vergiler ait oldukları dönemlerde beyan edilecektir.



2-Belli bir süreyi kapsayacak şekilde belirlenen eğitim ücretine ilişkin katma değer vergisinin, fiilen eğitim öğretim hizmeti verilen vergilendirme dönemine isabet eden kısmının (bu kısım basit orantı yoluyla bulunacaktır) Bu vergilendirme dönemleri itibariyle hesaplanıp, beyan edilmesi gerekmektedir.



3-Herhangi bir nedenle önceden fatura düzenlenmesi halinde ise, Kanunun 10/b maddesi uyarınca fatura bedeli üzerinden vergi hesaplanacak ve hesaplanan bu vergi faturanın düzenlendiği vergilendirme dönemine ait beyanname ile beyan edilecektir.



Ayrıca, hizmet bedelinin tamamının veya bir kısmının kredi kartı ile daha sonraki dönemlerde tahsil edilmesi halinde tahsilatın yapıldığı dönem beyannamesinin kredi kartı ile yapılan ödemelerin yazıldığı satıra yazılmak suretiyle beyan edilmesi gerekmektedir.



Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229’ncu maddesinde; “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.” şeklinde tanımlanmış, aynı Kanunun 231/5’nci maddesinde; “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlememiş sayılır.” hükmü yer almaktadır.



Buna göre, özel eğitim öğretim kurumlarında hizmet her ne kadar dokuz aylık bir süreçte tamamlanıyor ise de her KDV dönemine isabet eden hizmet ifası kısmı teslim sayılacağından her ayın bitiminden itibaren o aya ait teslim için takip eden yedi gün içinde fatura düzenlemeniz gerekmektedir. Ancak, faturanın hizmetin ifa edildiği ayı takip eden yedi gün içinde düzenlenmesi vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği zamanı (dönemi) değiştirmeyeceğinden, KDV’nin ait olduğu aya (döneme) ait beyanname ile beyan edilmesi gerekir.



Bilgi edinilmesini rica ederim.



………………….
Grup Müdür V.
 
Ynt: Dershanelerde Fatura

Merhaba,
Ben de uzun bir süredir İngilizce kursuna kayıtlıyım. Sözleşmeyi imzalayalı 1,5 yılı geçti. Kursun ücretini 4 ayda ödedim,1600 YTL.O kadar istedim faturamı vermediler. Fatura verdiklerini de hiç görmedim. Çeşitli İngilizce kurslarının aktivitelerine katıldım,paralarını ödedim yine fatura yok.Beşiktaş'taki bir İngilizce kursunun pazarlama elemanıyla görüşürken İngilizce kursları fatura vermiyor,nasıl oluyor bu iş deyince biz o işi memurlarla hallediyoruz cevabını aldım. Bazıları holdingleşmiş,kişi başı 1000-2000 YTL ücretler alan İngilizce kursları nasıl fatura vermiyorlar? Sizce ne yapılmalı?
 
Ynt: Dershanelerde Fatura

Mutlaka fatura almak istiyorsanız, isteğinizi kesin bir şekilde ifade edin, fatura verilmediği takdirde vergi dairesine şikayet edeceğinizi söyleyiniz. Tabi kursa katıldığınıza ve ödemeleri yaptığınıza dair elinizde belge varsa.
 
Ynt: Dershanelerde Fatura

10 aylık eğitim hizmeti karşılığı 5.000 tl+kdv ye anlaşıldığını varsayalım
her ay sonu 500+kdv fatura kesilir tahsil edildiğinde de makbuz kesersiniz olur biter

120
600
391

100
102
108
120
 
Üst