3- İADE UYGULAMASI:
Eğitim ve öğretim hizmetine ilişkin bedeli peşin almış olanlar bu ücrete % 18 KDV uygulamış olduklarından hizmetin 1.1.2005 tarihinden sonra ifa edilen kısmına ait 10 puanlık KDV farkının öğrenci, kursiyer veya velilere iade edilmesi gerekmektedir. Bu fark aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
-Eğitim ve öğretim hizmetinin toplam süresine ilişkin KDV hariç bedel hizmetin ifa edileceği toplam ay sayısına bölünerek 1 aya isabet eden KDV hariç tutar bulunacaktır.
-Bu tutar, 1.1.2005 tarihinden sonra hizmetin ifa edileceği ay sayısı ile çarpılacaktır.
-Bu işlem sonunda bulunan tutarın % 10?u alınarak iade edilecek KDV hesaplanacaktır.
Örnek:
Üniversitelere hazırlık kursları veren bir dershane Ekim/2004 ? Mayıs/2005 arasındaki 8 aylık döneme ilişkin peşin kurs ücretini KDV dahil 7.080 YTL (7.080.000.000 TL) olarak belirlemiştir. Bu dershane iade edilecek vergiyi aşağıdaki şekilde hesaplayacaktır.
-KDV Hariç Toplam Bedel: 7.080 / 1,18 = 6.000,-
-KDV Hariç 1 Aya İsabet Eden Tutar: 6.000 / 8 = 750
-%8 Oranı Uygulanacak Ay sayısı (Ocak-Mayıs 2005)= 5
-%8 Oranı Uygulanacak Tutar: 750 x 5 = 3.750
-İade Edilmesi Gereken KDV: 3.750 x %10 = 375,- YTL
İade tutarı hesaplandıktan sonra öğrenci, kursiyer veya veli ile eğitim kurumu birlikte 23 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde belirtildiği şekilde vergi dairesine başvurarak iade talebinde bulunacaktır. Fazla vergiye muhatap olanların indirim hakkına sahip olmadığının tespit edilmesi halinde bu vergi, öğrenci, kursiyer veya veliye intikal ettirilmek üzere eğitim hizmetini veren işletmeye iade edilecektir. Öte yandan eğitim ve öğretim hizmeti veren işletmelerin fazla vergiyi doğrudan iade etmek istemeleri halinde aşağıdaki şekilde hareket edilecektir.
-Eğitim hizmetini veren işletme öğrenci, kursiyer veya veli adına iade edilecek tutarı ihtiva eden bir gider pusulası düzenleyecektir.
-Bu pusulada; ?Adıma düzenlenen ....tarih ve .... sayılı faturada % 18 olarak hesaplanan katma değer vergisinin, 2004/8301 sayılı Bakanlar Kurulu Kararındaki oran indirimi nedeniyle iade edilmesi gereken .... YTL tutarındaki kısmı, ............? nca (eğitim hizmetini veren işletmenin adı, soyadı veya ünvanı yazılacak) tarafıma ödenmiştir.? şeklinde bir açıklama yer alacaktır.
- Öğrenci, kursiyer veya velinin adı, soyadı, vergi kimlik numarası ve imzasının yer aldığı bu belgede gösterilen iade tutarı, eğitim hizmetini veren kuruluş tarafından belgenin düzenleme tarihini içine alan vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesinin 33 üncü satırında indirim konusu yapılacaktır.
Öte yandan eğitim hizmeti, katma değer vergisi mükellefleri tarafından indirim hakkı tanınan işlemlerinde kullanılmak üzere satın alınmışsa hesaplanacak fazla verginin iadesi 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (I) bölümündeki açıklamalar çerçevesinde gerçekleştirilecektir.
Duyurulur.