Detaylı bilgi arayışındayım!!!

Üyelik
7 Tem 2012
Mesajlar
2
Öncelikle herkese merhabalar,

konuyu yanlış yere açtıysam affnza sıgınıyorum. Lakin zor bir durum mevzu bahis.

bir yakınımız bir şirkette ön muhasebe işinde çalışmakta. şirket mali kriz nedeniyle 7-8 aylık bir süreçte iş yapamıyorlar yaptıkları işlerin parasını alamıyorlar. bu şirketten yaklaşık 12 bin tl alacağı var . bu bir not asıl sorun su.

Büyük bir firmanın taşeronu olarak çalışıyor firma. Şirket ortakları arasında uyuşmazlık çıktı. yüzde 65 hisse sahibi imza yetkili ortağın yüzde 35 lik yetkisi olmayan ortağı dolandırdıgı. şirketin bu 7-8 aylık süreçte yaklaşık 200-300 bin tl lik çeki yazılıyor.işler kötü gidiyor icralık durumlar oluyor arabalar bağlanıyor vs vs. tabi bu süreçte yüzde 35 dilimde ki ortak kredi kartlarından yaklaşık 60-70 bn tl çekerek nakit olsun alışveriş yoluyla olsun şirket kullanıyor. ve şimdi bunları geri ödeme sansı yok oluyor. tabi bir süre sonra bankalarda ihbarnameler gelmeye başlayınca tepesi atıyor ve şirketi de diğer ortagı da ana firmayı da mahkemeye veriyor. bu arada bir not daha anafirmanın yüzde elli ortağı taşeron firmanın yüzde 65 pay sahibi ortağnın babası. Şirket ortaklarnın da hesapların kredi kartlarından olsun ek hesap borçlarından olsun blokeli durumda olduğu için diğer yol izlenmiş.

buraya kadar herşey bilgilendirme amaçlıydı. şimdi asıl soruna geliyorum.


başta bahsetmiş oldugum yakınım olan önmuhasebeci arkdaşım şirket bu duruma düşünce şirket hesapları blokeli olunca para kullanma şansı olmayınca tüm hesap akışını sigortalı olarak çalışan bu muhasbe sorumlsu üzerinden gerçekleştirmişler yaklaşık 100 bin tl lik bir meblağdan söz ediliyor. yalnız tüm giren çıkan gelen paranın nereye yattıgı hesap dökümünde mevcut. atıyorum hesaba 20 bin tl gelmiş kalem kalem eft olsun havale olsun çıkışları yapmış belli oluyor dökümlerde elden çekilen paraları da nreye ne kadar ödeme yapmışsa yazmış.

şimdi bu iş yargıya savcıya taşındığı zaman bu arkadaşımız için ne olur ne olmaz basşına bir sıkıntı gelir mi. tamamiyle iyi niyetinin kurbanı mı olacak. yoksa herhangi bir sıkıntı yaşamaz mı. lütfen detaylı bir bilgi rica ediyorum sizlerden... Allah a emanet olun...
 
Ynt: Detaylı bilgi arayışındayım!!!

Şirkette ön muhasebeci olarak çalışan yakınınız kendi hesaplarından şirketin parasal hareketlerini gerçekleştirmiş anladığım kadarı ile.

Rakamlar yüksek ve süreklilik arz ediyorsa, başı ağrır.Eğer olur da bir inceleme geçirirse, denetim elemanının insafına kalır.Mahkemeye veren ortak ayrıca bir de maliyeye şikayet etse suçlu olur.Ayrıca şirket alacaklarını kendi hesabına aktarıyor diye bile itirafa uğrayabilir.
Bir yerlerden para geliyor, bir yerlere para gönderiliyor.Bunların karşılıklarını, faturalarını vs. ibraz edipte inandıramaz sa, hesaplar bloke olduğu için izahı kabul görmez ise, o gelen paralar gelir kabul edilir ve kendisi adına mükellefiyet tesis ettirilip karının vergisini vermesi talep edilir.
Bunlar tehlikeli işler.
Uzak durmakta fayda var.
 
Ynt: Detaylı bilgi arayışındayım!!!

Hesaba geçen tüm paralar şirketin hesabından ya da bankadan nakit girdi yoluyla sağlanmış. ylanz söyle bir unsur var ki tüm girilen paralar bir ödemeye aynı gün içerisinde yapılmış. ya çek ödenmiş ya personele para ödenmiş yada hizmet bedeli ödenmiş.

bir de şu husus var ki işveren tüm sorumluluğu kabul ettiğine dair bir yazı vermiş. şöyle ki belirtilen tarihlerde yapılan para akışları bilgim dahilinde olup tamamı şirket için harcanmıştır diye kaşeli imzalı isim soyisimli yetkili kişi tarafından yazıya dökülmüş.

bu hususlarda göz önüne alınırsa bu söylemiş oldugunuz konularda ne kadar bir değişme yasanır.
 
Ynt: Detaylı bilgi arayışındayım!!!

Mahkemedeki bilirkişiye, hakime; incelemeyi yapan denetim elemanına kalmış birşey...
 
Üst