Devletin Kaynak Seçenekleri

  • Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
Metin Taş-Sezgin Özcan

Vergi, devlet açısından yaşamsal önem taşıyan bir kaynak. Vergi gelirlerinin kamu harcamalarını karşılama açısından yeterli olduğu ülkelerde, devlet elde ettiği gelirlerin bir kısmını yatırım harcamalarına ayırabiliyor. Bu da, ekonomik açıdan olumlu bir iklim yaratıyor. Yani, vergi devlet açısından etkin, verimli ve en doğru kaynak. Ancak, sistemi iyi kurgulanmamış ya da iyi uygulanmayan ülkelerde vergi gelirleri ile kamu harcamalarının tamamını karşılamak mümkün değil.

VERGİ OLMAZSA BORÇLANMA
Bizim gibi vergi gelirlerinin memur maaşları ve kırtasiye giderleri gibi 'cari' harcamaları zar zor karşıladığı ülkelerde ise temel sorun kaynak ihtiyacının giderilmesi. Borçlanma, bu konuda her zaman kullanılabilen bir araç. Ancak, borçlanma sadece sıkıntının ötelenmesi anlamına geliyor.
Borçla elde edilen kaynağın bir de faiz maliyeti var. Yani, borçlanma sıkıntıyı geleceğe büyüterek aktaran bir araç. Dahası, devlet finans piyasasına iyi bir müşteri olarak girdiğinden özel sektörün borçlanma olanaklarını daraltıyor. Bu da faizleri artırıyor. Özellikle kaynak sıkıntısının ileri derecede artması, reel olarak borç veren açısından önemli bir getiri unsuru olabiliyor. Bu durum, elinde hazır kaynak bulunduran aktörleri yatırım yapmak yerine, devlete faizle para vermeye yöneltiyor.
...
Tamamı
 
Üst