fonradar

Dijital İçerik Vergilendirilmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan scegeek
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar

Forumda yeniyim konuyu yanlış yere açmış isem mazur görün.
Ben 23 yaşındayım üniversite öğrencisiyim. İnternetle tanışmamdan itibaren hep online ticaretle uğraştım. 16 Yaşımda ilk web site tasarımımı sattım. Yazılım ve tasarım konularında kendimi geliştirdim. Her fırsat bulduğumda mutlaka bir kursa gittim. Şuan üniversitede okuduğum bölümün yaptığımla alakası yok.
Online olarak yaptığım işler web yazılım tasarım, logo ve kurumsal kimlik tasarımı, mobil ve masaüstü uygulama geliştirme, çeviri, script-kod satışı vb..
Müşterilerimin büyük çoğunluğu şahıslar. Örnek vermem gerekirse freelance yazılım uzmanı arayanların olduğu sitelerde ilanlarım var. İnsanlar mail yolu ile bana ulaşıyorlar yada ben onların projelerine teklif veriyorum. Polonya'daki bir tasarımcı için site kodlaması yapıyorum. 250$ ücreti bana paypal western union yada banka havalesi ile kesintiler olarak gönderiyor. Amerika'daki bir girişimci şahsın sitesi için 50$ ücretle logo tasarlıyorum. Böyle küçük ücretler olduğu gibi komple wordpress site kodlama css giydirme yada karmaşık scriptler yazarak 1000-5000$ arası ücret aldığımda oluyor. Buradan kazandıklarımla 2 ev ve 1 araba aldım. Son 3 yılda yüksek miktarda gelir elde ettim. Ancak dediğim gibi irili ufaklı ve şahıslardan elde ettim. Ben vergimi vermek istiyorum. Ne yapabilirim. Şahıs şirketi mi kurmalıyım? Aylık gelirim kimi zaman 300$ oluyor kimi zamanda 10000$ geçiyor. 3 ayrı banka hesabımda toplam 200,000 TL civarında da birikimim var. Bu gelirlerimle ilgili geçmişe dönük bir vergi borcum çıkar mı? Ne yapmalıyım? Ne önerirsiniz?

Merhabalar

Forumda yeniyim konuyu yanlış yere açmış isem mazur görün.
Ben 23 yaşındayım üniversite öğrencisiyim. İnternetle tanışmamdan itibaren hep online ticaretle uğraştım. 16 Yaşımda ilk web site tasarımımı sattım. Yazılım ve tasarım konularında kendimi geliştirdim. Her fırsat bulduğumda mutlaka bir kursa gittim. Şuan üniversitede okuduğum bölümün yaptığımla alakası yok.
Online olarak yaptığım işler web yazılım tasarım, logo ve kurumsal kimlik tasarımı, mobil ve masaüstü uygulama geliştirme, çeviri, script-kod satışı vb..
Müşterilerimin büyük çoğunluğu şahıslar. Örnek vermem gerekirse freelance yazılım uzmanı arayanların olduğu sitelerde ilanlarım var. İnsanlar mail yolu ile bana ulaşıyorlar yada ben onların projelerine teklif veriyorum. Polonya'daki bir tasarımcı için site kodlaması yapıyorum. 250$ ücreti bana paypal western union yada banka havalesi ile kesintiler olarak gönderiyor. Amerika'daki bir girişimci şahsın sitesi için 50$ ücretle logo tasarlıyorum. Böyle küçük ücretler olduğu gibi komple wordpress site kodlama css giydirme yada karmaşık scriptler yazarak 1000-5000$ arası ücret aldığımda oluyor. Buradan kazandıklarımla 2 ev ve 1 araba aldım. Son 3 yılda yüksek miktarda gelir elde ettim. Ancak dediğim gibi irili ufaklı ve şahıslardan elde ettim. Ben vergimi vermek istiyorum. Ne yapabilirim. Şahıs şirketi mi kurmalıyım? Aylık gelirim kimi zaman 300$ oluyor kimi zamanda 10000$ geçiyor. 3 ayrı banka hesabımda toplam 200,000 TL civarında da birikimim var. Bu gelirlerimle ilgili geçmişe dönük bir vergi borcum çıkar mı? Ne yapmalıyım? Ne önerirsiniz?

Malesef durumun çok tehlikeli. Öncelikle bundan sonrası için bir mali müşavire danışarak Serbest Meslek Erbabı olarak vergi mükellefi olmalısın. Tabi yalnız bu vergi ile kalmayacak aynı zamanda Bağkur da olacak.
Geçmiş için bence şu anda birşey yapma yakalanmamak için dua et. Yakalanırsan ailem bana yardım etti bu para ordan geldi de. Parayı bankada tutma. Hemen hepsini birden çekme küçük küçük parayı erit ve banka sistemi dışına çıkart.
İnşallah dikkati çekmezsin.

Cevabınız için teşekkür ederim. Şahıs şirketi kuracağım. Son bir sorum daha olacak. Kuracağım şahıs şirketinin yıllık yada aylık belirli bir asgari azami kazanç sınırlaması var mı?
Yıllık belirli bir miktar kazancı geçince şahıs şirketini aş yada ltd çevirmek gibi bir kural var mı? Yani yıllık 20000 gelir olsa yada 700,000 gelir olsa şahıs şirketi olarak bu kazancı sağlayabilirim değil mi? Sıkıntı olmaz yani ne kadar gelir elde ettiğim?

Değerli cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla

İsterseniz trilyon gelir elde edin şahıs firması olarak devam edebilirsiniz. Şahıs firmaları için tek fark belli şartlar oluştuğunda bilanço usulü deftere tabi olmanızdır.

Çok teşekkür ederim. Çok yardımcı oldunuz. Pazartesi işlemleri başlatacağım. SMMM ile görüşeceğim. Smmm ile ilgili dikkat etmem gereken şeyler var mı?