fonradar

Dikkat !! Maliye Asgari Ücret Sahtekarlığına Karşı Jet Çalışma Başlattı

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,569
Konum
İSTANBUL
Asgari ücret sahtekarlığına karşı jet çalışma


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in önceki gün bütçe verilerini açıkladığı toplantıda dile getirdiği "Özel sektörde çalışanların yüzde 45'i asgari ücretten sigortalı gösteriliyor. Bu da vergi kaybına yol açıyor" açıklamasının ardından Gelir İdaresi Genel Müdürlüğü acil bir toplantı yaptı.

Bakan Şimşek'in konuşmasını 'işaret' olarak kabul eden Gelir İdaresi yöneticileri, tüm şirketleri mercek altına alacak bir eylem planı hazırladı. Akşam gazetesinden Esin Gedik'in haberine göre mükelleflere, "Kaç kişi çalıştırıyorsunuz, kaçı asgari ücretli, banka dekontları ve bordrolarınızı gönderin' demeye başlandı.

Belgelerin toplanmasının ardından da çalışanlara yapılan ödemeler ve bordrolar karşılaştırılacak, çalışanların asgari ücretten sigortalı gösterilmesinin önüne geçilecek. Bu gelişmeyle ilgili konulan Prof. Dr. Şükrü suçlamasKızılot'tan patronlara, "Kaçakçılıkla karşı karşıya kalabilir, cezaevine girebilirsiniz" geldi.

Kızılot, Vergi Usül Kanunu'nun a bendine gönderme yaparak şöyle konuştu: "Bu maddeye göre muhteviyat itibarıyla yanıltıcı belge düzenlenmesi kaçakçılık sayılıyor. Ücret bordrosu da bir belgedir, çalışanı asgari ücretli gösterip, daha fazla maaş ödeyen bir yanıltıcı belge düzenlemiştir, 15 aydan 3 aya kadar hapis cezasıyla yargılanır. Eğer Bakan Şimşek, bu maddeyi anımsatırsa caydırıcı etkisi yüksek olur."

Kaynak:Milliyet Ekonomi
 
Ynt: Dikkat !! Maliye Asgari Ücret Sahtekarlığına Karşı Jet Çalışma Başlattı

Sadece asgari ücrete el atmadılar. Birde mükelleflerin su, elektrik tüketiminide bakacaklarmış. Neden; yüksek tüketimi olan firmaların çalışan sayılarıyla karşılaştırılıp yeterli sayıda personelin ssk lı olup olmadığının kontrolü açısından....

Bunun için öncelikle dağıtım şirketlerinden tüketim miktarları, bölgesel veriler sanayi gibi ve son olarak sgk dan çalışan işçi sayısı gibi bilgiler eşliğinde oranlama.

Bir nevi; ba bs çapraz kontrol sistemi... :)
 
Ynt: Dikkat !! Maliye Asgari Ücret Sahtekarlığına Karşı Jet Çalışma Başlattı

evet haklısın
 

Benzer konular

Üst