fonradar

Diplomatik İstisna

  • Konbuyu başlatan *ebru*
  • Başlangıç tarihi
E

*ebru*

Ziyaretçi
merhaba arkadaşlar;

Bizim bir firma bir konsolosluğa tamir bakım hizmeti vermiş olup karşılığında tahsilatı da
çek olarak almışlardır.Konsolosluktaki yetkili çek vermiş Birde yetkilinin dış ticaret müsteşarlığından aldığı kimlik kartının üzerine banka havalesi ve çekle ödeme kdv den muaftır
nakit ödemelerde kdv muaflığı geçersizdir diye bir ibare var.

01.01.2007 tarihinden itibaren 103 nolu kdv tebliği yürürlükte diye biliyorum Bu tebliğde
konsolosluk yetkililerine artık banka kartı verileceğini ve işlemleri bu kart yoluyla ancak kdv den muaf olarak gerçekleşebileceği aksi takdirde geçersiz olacağı içermektedir.(ayrıca tebliğde özellikle belirtilmiş banka havalesi,çek,nakit işlemlerde kdv muafiyetliği olamaz diye)

Sorum şu; Konsolosluktaki yetkilinin kartının geçerlilik tarihi 01.01.2008-31.12.2008
yani kartını 2008 de yenilemiş bu tebliğ 2007 de çıkmış Bizim yaptığımız işlem şimdi geçersiz
mi kabul görmektedir.Konsolosluklardaki uygulama ile tebliğdeki uygulamada çelişki var.Böyle bir soruyla karşılaşan vardır umarım aramızda
Acil yardımcı olursanız çok memnun olurum. İyi Çalışmalar...
 
Ynt: Diplomatik İstisna

Sayın nguroy görüşlerinizi bekliyorum:)) Saygılar...
 
Ynt: Diplomatik İstisna

İki uygulama arasında çeliki var gibi. Ancak kişisel kanım Muafiyet uygulanması yolundadır.
Eskiden muafiyet belgeleri olurdu kopyasını alır özel faturaya eklerdik. Bence siz de konsolosluk yetkilisinin kartının fotokopisini isteyin. Faturaya ekleyerek kdv siz kesin.
 
Ynt: Diplomatik İstisna

KDV Muafiyetli Banka Kartı Uygulaması işlemler:

1. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren uygulamaya girecek KDV muafiyeti sağlayan banka kartı, yabancı misyon mensuplarının KDV'den muaf kişisel alımları için geçerli olup, yabancı misyonların KDV'den muaf resmi alımları için halihazır uygulama sürdürülecektir.

2. KDV muafiyetli banka kartı uygulaması için Bakanlık tarafından Akbank A.Ş. ile sözleşme imzanlanmıştır. Sözkonusu kartı edinebilmek için yabancı misyon mensuplarının ilgili şubelerde vadesiz YTL mevduat hesabı açtırması gerekmektedir.

3. KDV muafiyetli banka kartı, Maestro amblemli bir kart olup, üzerinde Akbank ve Bakanlık logosu yanında kart sahibinin ismi yer alacaktır.

4. Sözkonusu kart, yurtiçi ve yurtdışındaki Maestro ağı içinde yeralan tüm üye işyerlerinden alışveriş yapılması imkanını tanımaktadır. Sözkonusu kart ve kullanıcı şifresi ile yurtiçinde Akbank ve diğer "altın nokta" logolu banka ATM'lerinden, yurtdışında ise, Maestro ağında yeralan tüm ATM'lerden nakit çekilmesi mümkündür. Ayrıca, Akbank ATM'lerinden bankacılık işlemlerinin yapılması ve bireysel internet şubesi ve telefon bankacılığı hizmetinden yararlanılması mümkün olacaktır.

5. Banka kartı ile KDV'den muaf olarak yapılacak alışverişlerde, misyon mensuplarının yabancı misyon personeli kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları ve alışveriş esnasında banka kartlarıyla birlikte ibraz etmeleri gerekmektedir.

6. Talep üzerine, KDV muafiyetinden yararlanan misyon mensubunun eşi için, aynı KDV muafiyetli banka kartı vadesiz mevduat hesabına bağlı ikinci bir kart tanzim edilmesi mümkün olacaktır. Yıllık KDV muafiyetli alışveriş limiti iki kart arasında talep edilen oranda paylaştırılacaktır.

7. KDV muafiyetli banka kartı ile yapılacak yurtiçi alışverişlerde yıllık limit doldurulduğu takdirde, kartın yurtici alışveriş limiti sıfırlanarak kart yurtiçi alışverişe kapatılacak, ancak diğer banka kartı işlemleri için kullanılması mümkün olabilecektir.

8. Sözkonusu kartların dağıtımı Aralık ayı içerisinde tamamlanarak, uygulamaya 1 Ocak 2007 tarihinde başlanacaktır.

9. KDV muafiyetli banka kartı sistemi uygulamasına geçişte oluşabilecek aksaklıkların önlenmesini teminen, Bakanlık tarafından tasdik edilmiş ekte sunulan Bilgi Notu, alışverişlerde satış noktasındaki ilgilileri bilgilendirmek için yabancı misyonlara da gönderilmektedir.

KDV Muafiyetli Banka Kartı Uygulaması İşlemlerine İlişkin Not:
Satış Noktasındaki Vezne Görevlisinin Yapacağı İşlemler
KDV'den muaf alışveriş yapan yabancı misyon mensuplarının, ödeme sırasında KDV'den muaf banka kartları ile birlikte yabancı misyon personeli kimlik kartlarını ibraz etmelerini isteyerek, her iki kartta yer alan isimlerin aynı olup olmadığını kontrol edecektir.
KDV muafiyetli alışverişlerde, alınan mal veya hizmet tutarının KDV'siz olarak banka kartı hesabından ödenmesi için provizyon istenecek, provizyon alındığı takdirde, satış işlemi gerçekleştirilecektir.
Satış fişinde de alışverişin KDV'den muaf olarak yapıldığı gösterilecektir.
KDV'den muaf banka kartı için provizyon verilmemesi halinde, KDV'den muaf satış işlemi iptal edilecektir.

Kart Hamilinin Yapacağı İşlemler
Kart hamili alışverişlerinde kasada banka kartını yabancı misyon personeli kimlik kartı ile birlikte ibraz ederek, satışın banka kartı ile KDV'den muaf yapılmasını isteyecektir.
Satışın KDV'den muaf yapıldığını satış fişi ve banka kartı provizyon belgesinden kontrol edecektir.
Kartın provizyon vermemesi halinde, nedenini öğrenmek için Akbank ile temasa geçecektir. Sorun çözülmediği takdirde, Dışişleri Bakanlığı ile irtibata geçilecektir.
 
Üst