Diş Hekimlerin Pos Cihazları.?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Diş hekimlerinin pos cihazlarından çıkan belgeleri, yazar kasa perakende fişleri için gün sonunda alınan z raporları gibimi işlemek lazım.

Uygulamasını bilen varmı acaba arkadaşlar.?
 
Ynt: Diş Hekimlerin Pos Cihazları.?

Serbest çalışan hekimlerin muayenehanelerinde POS cihazı bulundurma zorunluluğu 1 Haziran yerine 1 Eylül 2008 tarihinde başlayacak.

5 Ocak 2008'de Resmi Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle serbest meslek faaliyeti icra eden hekimler (diş hekimleri ve veteriner hekimler dahil) için getirilen, iş yerlerinde kredi kartı okuyucusu (POS cihazı) bulundurma zorunluluğu, 3 ay erteleniyor.


1 eylülden sonraki işlemleriniz için, müşteri istese dahi başkaca belge düzenlenmeyeceğinden, pos günsonu raporları bahsettiğiniz gibi işlenecek

UYGULAMA ESASLARI:

- 01.09.2008 tarihinden itibaren yeni POS cihazları bulundurulacak ve kullanılacaktır.

- Mükellefler kredi kartı ile yaptıkları tahsilatta müşterilerine özellikleri açıklanan bu yeni POS cihazlarından çıkan fişleri verecekler ve müşteri tarafından talep edilse dahi başka bir belge düzenlemeyeceklerdir.

- Müşteriye verilen ikinci nüsha, vergi uygulamalarında asıl belge olarak kabul edilecektir.

- POS cihazlarından günlük kapanış raporu (z raporu) alınacak ve muhafaza edilecektir.

- Hizmet bedelinin nakit, çek, havale v.b. tahsil edildiği durumlarda eskiden olduğu gibi serbest meslek makbuzu düzenlemeye devam edilecektir.
 
Ynt: Diş Hekimlerin Pos Cihazları.?

1/9 beklemeye gerek yok dileyen daha öncede pos uygulamasına geçebilir. Tebliğde belirtilen özellikteki pos makinası kullanılmaya başlandı ise gün sonu raporu z raporu gibi işlenmeli.
 
Ynt: Diş Hekimlerin Pos Cihazları.?

Evet kanun ertelenmeden önce alanlar kullanmaya başlıyorlar.

Benim aklıma takılan soru kayıtlara geçirilmesi aşamasındaydı.

Bunlarıda yazar kasa z raporları gibi günlük satışları toplu bir şekilde kayıtlara almak gerekiyor o zaman.
Yani tek tek her satışı işlemiyoruz.

Cevaplar için teşekkürler.
 
Ynt: Diş Hekimlerin Pos Cihazları.?

Teker teker işlemek veya toplu işlemek ,Herhangi bir gelir kaybına yol açmadığı için elbette sorun oluşturmayacaktır.

Fakat hizmeti alan hastanın geriye doğru takibinde sıkıntı yaşanacaktır.Örneğin 3ay öne gelen x hastanın ödediği bedeli defter ve belgelerde bulmanız imkansız hale gelecektir, toplu işlediğiniz için ne kadarının x hastasına ait olduğunu bilemeyeceksiniz.Sağlık sektörü incelemeye çok açık olan bir sektör olduğundan kayıtlarınızında incelemeye
yer verecek ölçüde açık olmasında fayda var.Eğer toplu işlemekten kastınız aylık işlemekse umduğumdanda kötü olur.
mutlaka slip slip (her bir slip faturadır) işlenmelidir.Mümkün görmüyorsanız toplu olarak günsonu işlenmelidir diye düşünüyorum.
 
Ynt: Diş Hekimlerin Pos Cihazları.?

Kredi Kartı Satış Cihazı (Pos) İle Yapılan Satışların Aylık Olarak İnternet Ortamında Sorgulanabilmesine İlişkin Açıklama Yapılmıştır. 03-09-08 11:22

Mükelleflerin, Ağustos 2008 döneminden başlamak üzere; KDV beyannamelerini doldururken kredi kartı satış (POS) cihazları ile gerçekleştirdikleri ilgili döneme ait gün sonu işlemleri yapılmış satışlarını, aylık olarak banka ve üye işyeri bazında internet sayfamızdaki İnternet Vergi Dairesi Pos Bilgileri menüsünden sorgulama imkanı sağlanmıştır.

_________________________________________________

KREDİ KARTI SATIŞ CİHAZI (POS) İLE YAPILAN SATIŞLARIN AYLIK OLARAK İNTERNET ORTAMINDA SORGULANABİLMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA


Bilindiği üzere, bankalar ve kredi kartı okuma makinesi (Pos makinesi ve imprinter cıhazı) veren diğer kurumlar, vergi kimlik numarası bazında verdikleri cihazların üye işyerlerini ve bu işyerlerinin aylık kredi kartı ile yaptıkları satışları (sanal pos, kredi kartı, banka kartı-debit ve imprinter cihazı ile yapılan) günlük satış tutarları bazında aylık dönemler halinde ilgili dönemi takip eden ayın en geç üçüncü iş günü saat 24:00?e kadar başkanlığımıza göndermektedirler. Tüm bankalardan alınan bu bilgiler iki gün içerisinde Başkanlığımız sistemine yüklenmektedir.

Bankalardan alınan bu bilgilere göre, bankaların kredi kartı ile satış cihazı verdiği üye işyerlerinin, bu cihazları kullanarak yaptıkları satış tutarları ile mükelleflerin beyanları karşılaştırılarak bilgiler arasında uyumsuzluk tespit edilen mükellefler hakkında denetimler yapılmaktadır. Başkanlığımızca, söz konusu denetimlerin bundan böyle aylık dönemler halinde daha sık yapılması planlanmaktadır.


Mükelleflerin, kredi kartı ile yaptıkları satışlar ile bunlara ilişkin olarak düzenledikleri satış belgeleri arasında dönem kaymaları ve tutar uyumsuzluklarının oluşmasını engellemek ve oluşabilecek sıkıntıların önüne geçmek amacıyla, Ağustos 2008 döneminden başlamak üzere; KDV beyannamelerini doldururken kredi kartı satış (POS) cihazları ile gerçekleştirdikleri ilgili döneme ait gün sonu işlemleri yapılmış satışlarını, aylık olarak banka ve üye işyeri bazında www.gelirler.gov.tr sitemizdeki İnternet Vergi Dairesindeki Pos Bilgileri menüsünden sorgulamalarına imkan sağlanmıştır.


Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
 
Ynt: Diş Hekimlerin Pos Cihazları.?

yeni pos cihazını kullanmaya başlayan diş hekimlerinin varsa aramızda muhasebecisi arkadaşların fikirlerini almak isterim.

daha önceki serbest meslek makbuzu düzenlenirken ssk, emekli sandığı hastaları gibi hastaların tedavi olan dişleri serbest meslek makbuzunun üzerinde işaretlenirdi.

şimdi bu ödemeler pos cihazı ile belgelendirilince doğal olarak hastaya sadece bir slip veriliyor. sanırım ssk yada emekli sandığı bunu kabul etmeyecek ve doğal olarak ödeme de yapmayacak.

her ne kadar vergi ile ilgili bir sorun olmasa da bu sorunu yaşayan ya da çözen meslektaş var mı?

saygılarımla
 
Üst