fonradar

Doğalgaz Boru Hatlarının Yeniden Değerlemeye Konu Olması

Üyelik
13 Ocak 2021
Mesajlar
6
Konum
İstanbul
Merhaba. VUK açısından değerlendirecek olursak, doğalgaz boru hatları bir taşınmaz mıdır ve yeniden değerlemeye tabi olabilir mi? Teşekkür ederim.
 
Yeniden degerleme 2003/2004 yillari icin uygulandi ve kaldirildi. Onun yerine enflasyon uygulamasi geldi onda da sartlar olusmadigindan uyglanmiyor.
 
Merhaba. VUK açısından değerlendirecek olursak, doğalgaz boru hatları bir taşınmaz mıdır ve yeniden değerlemeye tabi olabilir mi? Teşekkür ederim.
Taşınmaz tanımı Medeni Kanunun 704.maddesinde yapılmıştır. Buna göre;
-Arazi
-Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar,
-Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler, taşınmaz olarak sayılmışlardır.
Buna ilave olarak, VUK 269.maddesinde gayrimenkuller ve bunların mütemmim cüzleri, Tesisat ve makineler, Gemiler ve diğer taşıtlar ile gayrı maddi hakların da gayrimenkuller gibi değerleneceğinden bahsetmektedir. VUK 333 ve 339 nolu tebliğ ile yayınlanan amortisman oranları listesinin 1. bölümü Binaları, 2.Bölümü Tesis ve Arazi Düzenlemelerini listelemektedir. Doğalgaz Boru hatları bu bölümlerde yer almamaktadır. Dolayısı ile doğalgaz boru hatlarının taşınmaz olmadığı kanaatindeyim.
Ayrıca ferhat üstadın dediği gibi yeniden değerleme müessesi, enflasyon düzeltmesi olarak yeniden düzenlendi.
Buna rağmen yeniden değerlemeden kastınız gelir Vergisi Kanunu 81.maddedeki endeksleme ise, boru hatları bu madde kapsamında da değerlendirilemez.
 
Üst