Doğum Borçlanması (Arada Bağkur Primi Olan Bayan)

Üyelik
11 Ocak 2009
Mesajlar
84
Konum
istanbul
Merhaba Meslekdaşlarım;
10 eylül 2014 tarihinde (torba yasa yayımlanmadan) bütün şartları sağlayan, doğum sonrası en azından 2 senelik çalışması olmayan bir bayanın, doğum borçlanması için SGK'ya başvuruldu. Kanun'un içeriğinde yazmasa da uygulamada; arada bağkur primi ödemesi olduğundan doğum borçlanmasından faydalanamaz diye geriye çevrildi. Bu konuda mahkeme açıp kazananlar olduğunu duydum fakat torba yasa ile o konu çözüldü. Artık 4/b'li (bağkurlu) bayanların da doğum borçlanmasından faydalanma imkanı oluştu. SGK ile görüştüğümde her ne kadar torba yasa yayımlansa da SGK'da işler genelge ile yürüdüğünden biraz beklememizin, genelgenin yayımlanması ile başvuruda bulunmamızın iyi olacağı söylendi. 20 gün oldu hala bir genelge yayımlanmadı bu konu ile ilgili. Acaba 11 eylül 2014 tarihinden sonra böyle bir durumda olup da SGK'da doğum borçlanmasından faydalanan oldu mu? Tecrübeli meslekdaşlarımdan ve uygulamada fiili olarak yaşamış arkadaşlarımızdan cevap beklemekteyim. Saygılar.
 
Öncelikli olarak genelge yayınlandı diye biliyorum, ikincisi ise, ilk doğumdan önce Ssk'lı girişinin olmuş olması gerekiyor idi, bunun yerine bağkur girişi mi var demek istiyorsunuz? Bu şekilde ise haklılar yapılamaz.
Ancak Ssk'lı girişten sonra doğum yapılıp, arada bağkur girişi olup da tekrar doğum yapılmış ise, bunda engel olmaması gerekiyor.
Durumunuz hangisine giriyor?
 
Sayın Zindan;
Evlenmeden önce SSK'lığı başlamış. Çocuk doğurana kadar sadece SSK primi yatmış. Çocuk doğurduktan sonra (ki iki çocuk doğurmuş aralarında 5'er yaş fark var) uzun süre çalışmamış. Çocuklar büyüyünce kendi nam ve hesabına bir işyeri açılışında bulunmuş ve belirli bir süre bağkur primi yatırılmış. Daha sonra tekrardan SGK'lı olarak (4/a) primi ile sigortalılığı devam ediyor. Sigortalılık süresi ile yaşı bakımından emeklilik şartlarını sağlıyor fakat prim eksikliği mevcut. Bunun için doğum borçlanması yaparak emekliliğe hak kazanmak istiyor. Durum en ince ayrıntısıyla budur. Genelge yayımlandı fakat bu konuda genelgede bir yer ben göremedim veya kaçırdım. Eğer siz görebildiyseniz genelgede bu konuyla ilgili bölüm paylaşırsanız çok memnun olurum. İlginiz için teşekkür ederim. Saygılar.
 
Maalesef bu konuda engel çıkarıyorlar.Evet arada bağkur primi yatırıldığı için geriye yolladılar. 10 eylül 2014 tarihinde bu olay gerçekleşti yani torba yasa öncesinde. İlk başta yazdığım gibi mahkeme yoluyla hakkınızı alabiliyorsunuz ama artık gerek yok çünkü torba yasanın 43. maddesinde açıkça 4/a, 4/b, 4/c bayanlarla ilgili 3 çocuğa ilişkin olarak faydalanma imkanı getirildi. genelgede dediğiniz gibi sadece yapılandırma hakkında açıklamalar mevcut. bağkurlu veya emekli sandığından bir bayanın doğum borçlanması yapması hakkında maalesef birşey göremedim. Genelge de olmadan da istediği kadar kanun çıksın SGK'da maalesef iş yapamıyorsunuz çünkü boşluk var nasıl yapılacağını bilmiyoruz diye cevap alıyorsunuz. umarım 11 eylül 2014 sonrası bağkurlu olup da doğum borçlanmasından faydalanmış birisinden aydınlatıcı bir bilgi alabiliriz. Tekrardan ilginiz için teşekkür ederim. Saygılar.
 
Demek bilgisi olan yok. Yarın SGK'dan yüzyüze öğreneceğim kısmetse. Sonucu paylaşırım umarım.
 
Kadıköy SGK'ya telefon açtım; defalarca ulaşamadım. Bende mail attım. Cevap fazla gecikmeden geldi. Her konuda mail atmakta fayda görüyorum artık. Hiç olmazsa elinizde belge olur "böyle böyle" demiştiniz diye. Gelelim sadede...
Evet. Artık arada bağ-kur primi yatırılmış bayanlarda doğum borçlanmasından faydalanabiliyorlar. Bizzat gidip işlemi yaptırdım. Umarım bu konuyla karşılacak olan meslektaşlarıma bu bilgiler yardımcı olur. İyi çalışmalar. Saygılar.
 

Benzer konular

Üst