fonradar

Doğum borçlanması ve son 3,5 yıla katkısı?

Üyelik
17 Eyl 2008
Mesajlar
53
Sigortalı kadın 01/10/2008 tarihinin öncesinde ve sonrasında 31/05/2009 tarihine kadar isteğe bağlı sigorta ödemiştir.
Dolayısıyla Sosyal güvenlik kanununun yürürlüğe girmesiyle sigortalı bağ-kur statüsüne geçmiş bulunmaktadır ve emeklilik süresi prim gün sayısı 9000 e yükseldi.
Sigortalıyı 01/06/2009 tarihinden itibaren SSk statüsüne alıp son 3,5 yıl SSK ya prim ödeyip emekli olmasını sağlamayı düşündük.
Şuan prim ödemeye devam ederken doğum borçlanması yapılsa son 3,5 yıl şartına etki eder ve emeklilik hakkı elde edilirmi?

Saygılar,
 
Ynt: Doğum borçlanması ve son 3,5 yıla katkısı?

Doğum borçlanması son 3,5 yılın hesabında dikkate alınmaz.
 
Ynt: Doğum borçlanması ve son 3,5 yıla katkısı?

Bizim yorumumuzda bu şekilde fakat SGK müdürlüğü aksi yönde bilgi vermiş sigortalıya. Böyle bir karışıklık mevcut. Başka yorumu olan arkadaşlardan da görüş rica ediyorum.
 
Ynt: Doğum borçlanması ve son 3,5 yıla katkısı?

Verdiğiniz bilgilere göre sigortalınn şuan doğum borçlanması yapma hakkı var ise de; son 3,5 yılına etkisi olmaz.

SGK ve sigortalı arasında bir yanlış anlaşılma olmuşa benziyor.
 
Ynt: Doğum borçlanması ve son 3,5 yıla katkısı?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile uygulamaya konulan doğum borçlanması, mezkur kanunun 4-a kapsamındaki kadın sigortalılar için yeni ve çok isabetli bir düzenlemedir. Ne var ki; kanunun uygulayıcısı olan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Kanunda aranmayan şartları Tebliğ ve Genelgelerde araması doğal olarak tartışmalara, eleştirilere ve de mağduriyetlere sebep olmaktadır. Konuyla ilgili olarak yayınlanan son Tebliğde eleştirilerin ve Yargı kararlarının dikkate alındığı görülmektedir. Konuyla ilgili olarak Kurumun henüz yayınlanmamış genelgesinde de aynı dikkati göstereceği düşüncesindeyim
 
Ynt: Doğum borçlanması ve son 3,5 yıla katkısı?

Ek olarak:
Şayet doğum son yedi yıl içinde ise, kazanılan günler 1260 gün hesabında dikkate alınır. Son yedi yılda iki doğum yapan ve sigortalı çalışmadığı 4 yılı borçlanarak 1440 gün kazanan kadın sigortalı son yedi yılda SSK ya fazla prim ödemiş olacağından, borçlanmayla kazanılan günler 1260 güne sayılmış olur. Ancak, son yedi yıl içinde olmayan doğumlar için yapılan borçlanmada kazanılan günler son yedi yıldaki 1260 gün hesabına sayılmaz.
 
Ynt: Doğum borçlanması ve son 3,5 yıla katkısı?

Sigortalı doğum tarihi 1962
işe giriş tarihi 1976
ilk çocuk doğum tarihi 1981
ikinci çocuk doğum tarihi 1983
bağkurdan ssk ya geçiş 2009
 

Benzer konular

Üst