Doğum İzninde Doktor Raporu Ve Doğum Parası

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sule
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sule

Katkı Sunan Üye
Üyelik
25 Nis 2008
Mesajlar
258
Arkadaşlar doğum izninde olan birisi için sormak istediğim birkaç soru var :


1- doğum izni bittikten sonra mı evrakları vermek gerekiyor? (işyeri, bayanın doğum izni bitince çalışılmadığına dair bildirim girişi yapıyor onu biliyorum)
2- evrakları (evrak denilen şey sanırım doktor raporları) doğum izninde olan kişinin kendisinin mi vermesi gerekiyor? (eşi, babası vs. veremez mi mesela?) yoksa artık sgk ya evrak götürmeye gerek yok mu?
3- 89 TL olan süt parasını da ayrıca alabiliyor mu doğum parası alacak olan kişi?
4- işyerinin bağlı olduğu sgk şubesine gitmesi şart mı? aynı ilde farklı ilçedeki şubeye gidilemiyor mu?
5- doğum parası önceden ptt lerden alınıyordu, ziraat bankasına geçmiş diye duydum, doğru mu?
6- son olarak bu doğum parası nasıl hesaplanıyor? mesela nisan ayında doğum iznine ayrılmış birisinin;
ocak : 1600 tl şubat :1600 tl mart : 1600 tl + 800 tl ikramiyesi varsa nasıl hesaplanır.

biraz fazla soru sordum farkındayım ama yakında doğum iznine ayrılacak personelim var, yanlış işlem yapmak istemiyorum.
bilgi sahibi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.
 
1. İşçi raporları alınca bir nüshasını işverene derhal bildirecek(e-raporlarda işyerine rapor vermesi gerekmez ancak hastaneler halen ek olarak kağıt ortamında rapor düzenliyor bir nüshasını ve çalışabilir yazını işverene bildirecek , bir nüshasını da rapor bitince sgk'ya verecek. )
2. İlla kendisinin vermesine gerek yok, kayıtlı posta ile de gönderilebilir. E-rapor düzenlenen durumlarda artık sgk'ya tekrardan evrak götürülmesi saçma bir durum ancak malesef halen evrak istiyorlar. (en azından benim bulunduğum yerde böyle farklı uygulamalar olabilir)
3. Süt parası rapor parasına eklenerek ödeniyor. Ayrıca müracaat etmesine gerek yok.
4. Bağlı olduğu sgk götürmeli. Farklı şubeye götürüse ve onlarda alırsa iç yazışmayla ilgili sgk'ya gönderiliyor ancak süreç uzar.
5. Bankaya geçti.
6. Doğum sonrası hastanede yatmadığını varsayarak, rapor öncesi sgk tahakkuklarında bildirdiğiniz en son 90 günlük brüt kazancı günlük tutarını buluyorsunuz. Bu günlük kazncın 2/3'ünü rapor gün sayısıyla çarpıyorsunuz. Rapor gününden 2 günlük ödemeyi sgk kesiyor. Verdiğiniz örnekteki kazançları brüt kazanç sayarsak. 5600/90=62,22tl günlük kazanç. 62,22/3*2=41,48 günlük rapor parası ödemesi. Doğum raporu süresi normal olarak 112 gündür, 2 gün düşülürse 110*41,48=4562,80 tl rapor ödemesi alır + süt parası.
 
çok teşekkür ederim sayın "redice" ve "metyo" .
sormak istediğim birşey daha var. doğum izni doğumdan önce 8 doğumdan sonra 8 hafta.
doktor raporuyla doğum öncesi 5 hafta doğum sonrasına atılabiliyor. bunun gerçekleşmesi için gebe bayanın gebeliğinin 32. haftasında
doktordan "doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir" raporu alması lazım.
söz konusu rapor sadece işverene teslim ediliyor öyle değil mi? işçi ya da işveren sgk ya bu raporu göndermiyor?
 
Hayır göndermiyor.SGK ya zaten hastahane ya elektronik ortamda yada manuel olarak gönderiyor.
 
Merhaba*




39+4 gunluk hamileyim 32 haftada calisabilir raporu aldim ve gittigim devlet hastanesi bir daha rapor icin hastaneye gitmeme gerek olmadigini soyledi ve ben 37 +0 da hastaneye gitmedim bu 3 hafta ve sonraki 15 hafta icin hastaneye gitmem gerekiyirmuydu acil bilgi verirseniz cok sevinirim
 
32.haftada çalışabilir raporu aldınız, 37.haftada hastaneye çalışamaz raporu için gitmediniz, peki o süreçte işinize gittiniz mi?
 
Hayir calismadim 37 haftada izne ayrildim. 37 haftaya kadar calismak icin rapor almaya devlet hastaneye gittigimde bana birdaha gelmene gerek yok dediler sistemde degistigi icin otomatik oldugunu dusundum ve gitmedim bir problem yaratir mi suan ne yapmaliyim. eger ptesi gunu yani 40+0 a kadar dogum gerceklesmezse bu ptesi yani 40+0 da gidip bu raporu alabiliyor muyum?ya da yarin dogum olurda gidemezsem ne yapacagim
 
Son düzenleme:
Merhabalar,bende 3 yıldır özel bir firmada yönetici asistanı olarak çalışmaktayım.Şuanda 3 aylık hamileyim ,müdürüm bana seni 4 ay idare edemeyiz çıkaracağız dedi.Ne zaman çıkaracaklar hiç bilmiyorum,henüz bilgi vermediler.
Benim sormak istediğim işten çıkarılırsam ücretli izin hakkımım maaşını alabilecekmiyim.Birde devlet doğum yapan kadınlara doğum parası denilen 1000 TL civari bir para veriyormuş sanırım bu doğrumu? Bir de süt parasını ne zamana kadar veriyorlar,çalışmayınca bu parayı nasıl alacağım.Ayrıca hangi hafta ne yapmam gerekiyor hiç bilgim yok.Mesela ne zamn doktordan izin raporu alacağım bunları iş yerime ve sgk ya damı veriyorum.Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
 
İşten çıkarsanız saydığınız ödemelerin hiçbirine sahip olamazsınız. (Doğum parası daha fazla)
 
önceki yazışmalarda belli bir hafta dolarsa işten çıkarılsa dahi alınabileceğini yazmişlardı kafam karıştı şimdi :(
 
Doğum raporunuz başladıktan sonra işten çıkartılırsanız, zaten başlamış olan rapor süresi için elbette işgöremezlik ödeneği alabilirsiniz.
Ama doğum raporu başlamadan işten çıkartılırsanız, zaten bir raporunuz olamayacağı için, alabileceğiniz bir işsizlik ödeneği de olmayacak haliyle.
 
Doğum raporunuz başladıktan sonra işten çıkartılırsanız, zaten başlamış olan rapor süresi için elbette işgöremezlik ödeneği alabilirsiniz.
Ama doğum raporu başlamadan işten çıkartılırsanız, zaten bir raporunuz olamayacağı için, alabileceğiniz bir işsizlik ödeneği de olmayacak haliyle.

peki sizin dediğiniz gibi çıkarılırsam doğum parasını alabiliyormuyum.Birde iş yerine geri iade dava açma hakkım var mı
 
raporluyken çıkartılırsanız, elbette alabilirsiniz ve işe iade davası açabilirsiniz 6 aydan fazla çalışma süreniz varsa ve 30 dan fazla çalışan kişi varsa o işyerinde.
 
raporluyken çıkartılırsanız, elbette alabilirsiniz ve işe iade davası açabilirsiniz 6 aydan fazla çalışma süreniz varsa ve 30 dan fazla çalışan kişi varsa o işyerinde.

ben 3 yıllık çalışanıyım ve 40 kişilik personel var benim çalıştığım şubede.böyle bir dava açarsam benim kazanımım işe yeniden girmek mi olacak?Böyle bir davadan sonra müdürlerim elinden gelen eziyeti yapabilir çünkü.
 
İşe iader davası açarsanız, kazanımınız elbette işe iade edilmeniz olur. İşe iade davasını kazanıp, işverene tekrar başlatılmanız için başvurduğunuzda, işveren işe başlatmazsa, 4 aylık süre için çalışmış gibi ücretinizi alırsınız, bunun yanında en çok 8 aylık ücretiniz karşılığı kadar mahkeme tarafından belirlenecek işe başlatmama tazminatı almaya hak kazanırsınız.
İşe iade davası açmak istemiyorsanız, tazminatlarınız ödenmişse, alabileceğiniz başka bir şey kalmıyor demek olacaktır.

Doğum raporu almadan işten çıkartılırsanız, çalışmadığınız dönemde zaten bir iş göremez raporu alamayacağınız için,
işsizlik ödeneğinden( bahsettiğiniz doğum parası) yararlanamazsınız,
süt parası dediğiniz bir kereye mahsus yardımı alamazsınız,
 
Üst