Doktorunuzla görüşün. Eğer riskli gebelik vs gibi bir nedenle doğum izni başlama tarihine kadar rapor alabilirseniz sizi işten çıkaramazlar. (Sırf hamile diye artniyetli işv. karşı sizde aynısını yapabilirsiniz.)
Sn.merkür2,Merhabalar,bende 3 yıldır özel bir firmada yönetici asistanı olarak çalışmaktayım.Şuanda 3 aylık hamileyim ,müdürüm bana seni 4 ay idare edemeyiz çıkaracağız dedi...
merhaba;
bende bi konu hakkında bilgi almak istiyorum.21 haftalık hamileyim ve 3. haftada izne ayrılacağım şimdiye kadar devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve aile hekimlerinde muayene oldum yani gebelik kaydım var. Hamile olduğuma istinaden bir evrak alıp sgk ya vermem gerekiyor mu? Bir de doğum parası ile doğum iznine ayrıldığım için alacağım rapor parası aynı şey mi? Daha doğrusu brüt ücretim 1.296,13 kr şuan. doğum dan sonra toplam alacağım para ne kadar olacak öğrenmek istiyorum. bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.
3. dediğiniz 32.hafta sanırım. 32.Hafta da Doktorunuzdan doğum raporunuzu alıp doğum iznine ayrılışınızda işyerinize bildirmeniz gerekiyor. SGK anlaşmalı hastanede size bu raporu vereceklerdir. Doğum Parası Brüt Ücretin 3/2 sidir. Yani 4 Aylık doğum izni için ortalama alacağınız ücret 3.450 TL civarı yapmaktadır. 32.Haftada Hastanenizden Doğum Raporunu mutlaka başlatın
Merhabalar,
1) benim öğrenmek istediğim nokta. 32. hafta gebelikte iş görebilir raporu alındığı takdirde 37. haftaya kadar çalışma zorunluluğu var mı?
32. haftada annenin durumu iyiyse işe devam etmek isteyipte 35. haftada doğum iznine ayrılabilir mi? İlla 37. haftayı beklmek zorunda mı?
2) Ayrıca doğum izninde SGK'nın ödeyeceği ücret brüt maaşın 3/2si dediniz. Son 3 aylar baz alınarak hesaplanıyorsa ve son 3 ayda 30 gün çalışılmamışsa.
Örn: 28gün çalışıldı 2 gün raporlu...maaş normalde 30 gün için 2000tl ise 28 gün için 1866tl olursa...doğum izni parası neye göre hesaplanır?
30 gün üzerinden yani 2000 tl olarak mı yoksa 1866 tl üzerinden mi?
3) Doğum izni parasını doğumdan sonra mı alabiliyoruz? Doğum yapmadan hiçbir şekilde sgk ödeme yapmıyor mu?
doğum öncesi is göremezlik raporundan sonra ücret alınamiyor mu?
Konu ile ilgili bilgilendirmenizi rica ederim.
Merhabalar,
1) benim öğrenmek istediğim nokta. 32. hafta gebelikte iş görebilir raporu alındığı takdirde 37. haftaya kadar çalışma zorunluluğu var mı?
32. haftada annenin durumu iyiyse işe devam etmek isteyipte 35. haftada doğum iznine ayrılabilir mi? İlla 37. haftayı beklmek zorunda mı?
2) Ayrıca doğum izninde SGK'nın ödeyeceği ücret brüt maaşın 3/2si dediniz. Son 3 aylar baz alınarak hesaplanıyorsa ve son 3 ayda 30 gün çalışılmamışsa.
Örn: 28gün çalışıldı 2 gün raporlu...maaş normalde 30 gün için 2000tl ise 28 gün için 1866tl olursa...doğum izni parası neye göre hesaplanır?
30 gün üzerinden yani 2000 tl olarak mı yoksa 1866 tl üzerinden mi?
3) Doğum izni parasını doğumdan sonra mı alabiliyoruz? Doğum yapmadan hiçbir şekilde sgk ödeme yapmıyor mu?
doğum öncesi is göremezlik raporundan sonra ücret alınamiyor mu?
Konu ile ilgili bilgilendirmenizi rica ederim.