fonradar

Doğum Raporu Sonrası İstifa

Üyelik
7 May 2016
Mesajlar
3
Konum
ankara
26.04.2012 tarihli özel sektör girişliyim 02.02.2016 da doğum yaptım 09.05.2016 da yasal doğum raporum bitiyor. 2015 yılından 4 gün 2016 yılından yasal olarak 14 gün izin hakkım varmış, çalıştığım kurumdan istifa etmek istiyorum 06.05.2016 da sözlü olarak istifa etmek istediğimi bildirdim fakat ihbar süresi 4 yılı doldurduğum için 8 haftaymış,ihbar süresi bildiğim kadarıyla günlük çalışma süresinde 2 saat erken çıkarak iş bakmak ?? ihbar süresinde çalışmak istemiyorum! bu 2 saatleri toplu kullanabiliyormuyum ? ve bu 2 saat erken çıkmaya süt izni de eklenebiliyormu? yani 08:30-18.00 mesai saatlerinde 2 saat ihbar süresi izni 2 saat süt izni toplam 4 saat şeklinde kullanılabilirmi ? bebeğe bakacak biri olmadığı için , işyeri bu ihbar süresinde çalışmadığımda işyerine ne kadar tazminat öderim ?? yeni yasalarla birlikte süt iznini nasıl kullanabilirim ?? kullanmadığım 18 günlük iznimin parasını alabilirmiyim ?? yardımcı olursanız sevinirim..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İhbar süresi, işverenin sözleşmeyi feshetmesi halinde çalışan için yeni bir iş bakmak için, çalışanın sözleşmeyi feshetmesi halinde ise ayrılan kişinin yapacağı yeni bir personel almak ve onun o iş için gereken bilgilerin aktarılacağı eğitimi içindir.

- İhbar sürenizin sonunda çıkış işlemleriniz yapıldığında, kullanılmamış olan izin sürelerine ait ücret ödenir.
- Dilerseniz, işten ayrılacağınızı bildireceğiniz yazılı istifa bildiriminizde ihbar süresi içindeki yeni iş arama izinlerinizi topluca kullanacağınızı belirterek , o şekilde kullanabilirsiniz.
- Süt iznini herhangi bir şekilde birleştirebilmeniz yada mahsuplaştırmanız yasal olarak mümkün değildir. SÜt izni anneye kullandırılan BEBEĞİN BeSLENME HAKKI için verilen bir izindir. 8 haftalık süt izni örneğin toplamda 48 saat yapıyorsa, 48 saat boyunca bebeğinizi emziremeyeceğiniz gibi, 48 saatlik süt iznini de yasal olarak bir seferde kullanabilmeniz mümkün değildir.
- İhbar süresi bir bütündür, sizin için de 8 hafta ise, 18 günü kullanılmamış izin, günlük 2 saatten (örneğin) 12 günü iş arama izni, eder 18+12= 30 günü ihbar süresinden düşme şansınız da yasal olarak yoktur.

Elbette işverenle anlaşmanız durumunda, işverenin ihbar süresince çalışmanızı isteme hakkından feragat ettiğinde bu süreleri mahsuplaşmanız veya hiç ihbar süresi kullanmadan ayrılmanızı kabul etme hakkı da vardır. Bu konuda sizin işverene karşı kullanabileceğiniz bir yaptırım hakkınız bulunmamaktadır.

- İhbar süresini çalışmazsanız, normalde ihbar sürenize karşılık gelen ihbar tazminatı ödemek durumunda kalırsınız. İşveren bu tazminatı mahkeme yoluyla talep ederse, ihbar tazminatı yanında kaybedeceğiniz kesin olan dava masrafları ve işverenin avukatına ödemeniz gerekecek yasal vekalet ücreti ile birlikte ödemeniz gereken rakam 2 aylık ücretiniz + masraflar şeklinde iyice uçacaktır.



Durumunuzun özeti ; bebeğiniz küçük olduğu için artık çalışmak istemiyorsunuz ve buna kesin kararlı gibisiniz, ihbar süresini çalışmazsanız ne kadar maddi zarar görürsünüz, bu zararı nasıl en aza indirebilirsinizi araştırmaktasınız.

Forumda yanıtlarıyla katkıda bulunan diğer katılımcıların bir kısmının kızacağını bilsem de önerim;
Herhangi bir bildirimde bulunmayın, gitmek istemediğiniz tarihten itibaren de artık işe gitmeyin, gelen çağrılara da kapatın kendinizi, 3 maymunu oynayın. Geleceğim de demeyin gelmeyeceğim de demeyin.
Sonucunda işveren devamsızlık nedeniyle size davet gönderecek ve devamsızlık için haklı sebebinizi bildirmenizi isteyecektir noter kanalıyla. Herhangi bir yanıt ta vermeyin o gelen savunma isteğine, 3 maymuna devam edin. Size gelen bildirimde savunmanızı sunmanız ve işinize dönmeniz için tanıdığı süre sonunda sözleşmenizi feshetme hakkı kazanır işveren ve sözleşmenizi haklı sebeple fesheder.

Şu ana kadar ki durumda siz devamsızlık etmiş olursunuz sadece sözleşmeyi feshetmiş olmazsınız, işveren de devamsızlık nedeniyle sözleşmeyi haklı sebeple derhal feshetmiş olur.
Can alıcı nokta , haklı sebeple dahi olsa sözleşmeyi fesheden tarafın ihbar tazminatı talep hakkı yoktur! Yani işvereniniz sizden devamsızlık yaptığınız için sözleşmenizi kendisi feshetti diye bir tazminat talebinde bulunamaz. Bu tazminat için dava açsa dahi, sizin sözleşmeyi feshettiğinize dair bir yazılı bildiriminiz olmadığından, o iş mahkemeden geri teper.
İhbar tazminatı için ola ki bir icra ödeme emri gönderirse de , süresi içinde yazılı olarak ilgili icra dairesine öyle bir borcunuz olmadığını , kabul etmediğinizi belirterek itirazda bulunun.

Bu yolu izlediğinizde kaybınız ne olur? İçeride kalan toplam 18 günlük izin sürenize ait ücretinizi almamış olursunuz, lakin hayır onu da alacağım derseniz ( bence o kadarına da girmeyin artık) işveren sözleşmenizi devamsızlığınız nedeniyle feshettikten sonra dilerseniz o 18 günlük izin sürenize ait ücretinizin ödenmesini talep edebilir, ödenmezse de iş mahkemesinde dava açarak talep edip onu da alabilirsiniz. Her ne sebeple / şekilde feshedilmiş olursa olsun, kazanılmış olan izin hakkına ait sürelere karşılık gelen ücretlerin ödenmesi de yasal zorunluluktr.
 
teşekkürler keremcem bey bilgilendirmeniz için size tekrar bişey danışacaktım bugün itibariyle doğum iznim bitti, işyerime gidip 6 ay ücretsiz izin sonrasında 18 günlük ücretli iznimi talep ettim daha sonrasında 8 hafta gelip ihbar süresinde çalışacağımı söyledim, fakat işyeri 18 günlük ücretli iznimi verdi fakat 6 aylık ücretsiz izni veremeyeceklerini söylediler, şuan haziran sonuna kadar izinliyim, sonrasında ben tekrar 6 ay ücretsiz izni nasıl talep edebilirim?? sizce işyeri vermeme gibi bi hakları varmı ?? aydınlatırsanız sevinirim
 
Yarın , doğum sonrası 6 ay ücretsiz izin talebinizi yazılı olarak iletin, talep dilekçenizi 2 kopya olarak hazırlayıp , bir kopyasının alındığına dair not düşülmesini de talep edin.
Doğum raporu bitiminde 6 ay ücretsiz izin konusu kanunla sağlanan bir hak olduğundan, işverenin rızası aranmaz.
Doğum sonrası alacak olduğunuz bu 6 aylık ücretsiz izin süresince de sağlık yardımından yararlanmaya devam edersiniz.
2.nüshaya alındığına dair bir bilgi düşerek size vermek istemezlerse, talebi noterden gönderin, hatta göndereceğiniz yazının içeriğinde talep ediyorum şeklinde bir hitap ta olmasın,
doğum raporumun bitimiyle birlikte, x tarihinden y tarihine kadar iş kanunu 74. maddesine istinaden yasal hakkım olan 6 aylık ücretsiz izin hakkımı kullanacağım, bilgilerinize sunulur tarzı gidin bildiriminizde.
Çıkartacaksa onlar çıkartsın, 6 aylık ücretsiz izniniz sonunda ve kıdem tazminatınızı da alın.
 
........sizce işyeri vermeme gibi bi hakları varmı ??
Hayır,asla işverenin öyle bir Hakkı yoktur ve olamaz,nitekim Sn.keremcem beyin dediği gibi işverenin Rıza'sına dahi gerek yoktur,sakın istifa etmeyiniz,yine denildiği gibi "çıkartacaklarsa onlar çıkarsın"
Ayrıca onlar çıkarmasa da bu iznin işverence verilmemesi,işci tarafından haklı fesih nedeni dir,yeter ki sn.keremcemin dediği gibi siz talep de bulunmuş olununuz.
 
Teşekkürler bu ücretsiz izin talebini şu an 18 gün yıllık iznimi verdiler 18 günün bitiminden 1 gün önce versem geçmi olur
 

Benzer konular

Üst