Ynt: Dönem Sonu İşlemleri 193
Sayın mes_ar vakıf defteri tutmadım.Çok emin konuşmak istemem.Şu anki bilgime göre yapılan ilk kayıt hatalıdır.Nazım hesaplar bir izleme hesabıdır ve karşılıklı çalışırlar.Herhangi bir bilanço hesabı ile karşılıklı çalışan bir nazım hesap kaydına hiç rastlamadım.Maddedi nasıl düzelteceğinizi bilemiyorum. Fakat nazım hesaplar konusunda aşağıdaki alıntıladığım yazı belki faydalı olabilir.
Saygılar
TEKDÜZEN HESAP PLANINDA NAZIM HESAPLARIN İNCELENMESI
İsmail Hakkı GÜNEŞ
SMMM
1- GİRİŞ
Günümüz ekonomisinde işletme faaliyetleri sürekli gelişmekte ve daha karmaşık bir durum almaktadır. Bu faaliyetlerin izlenmesi ve kontrolü için sürekli yeni yöntemler geliştirilmeye çalışılmaktadır. İşletme ile ilgili çıkar grupları işletme faaliyetleri hakkında bazı önemli kararlar almak durumunda kalırlar. Bu kararları alırken işletmenin mali yapısını gösteren önemli bilgilere ihtiyaç duyarlar. Bütün bu bilgelere, güvenilir muhasebe kayıtları ile ulaşılır. Birçok gelişmiş ülkede bu alanda 1900'lerden başlayan yasal uygulamalara rastlanılmaktadır. Ülkemizde 01.01.1994 tarihinden itibaren kullanılması zorunlu hale gelen Tekdüzen Hesap Planı, muhasebe alanında bir anlamda standardizasyon getirilmiştir. Maliye Bakanlığı'nca 26.12.1992 tarih ve 21447 mükerrer sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan Muhasebe Sistemleri Uygulama Genel Tebliği 1 ile belirlenen Tekdüzen Hesap Planındaki Hesap, Sınıf ve kümelerinden 9 numaralı Nazım Hesaplar konusunda herhangi bir düzenleme yapılmamış sadece 9 grubun Nazım Hesaplara ayrıldığının belirtilmesi ile yetinilmiştir.(1).
2- NAZIM HESAPLAR TAMMI VE İZLENMESİNDEKİ AMACI
Nazım Hesaplar; işletmenin gerçek borç, alacak ve mevcutları arasında yer almayan, fakat işletmenin muhafazası altında olan kıymetlerle, işletmenin şartlı olarak yaptığı bazı işlemlerin izlenmesi için kullanılan hesaptır.(2)
Diğer bir ifade ile, Nazım Hesaplar; bir işletmenin yükümlülüklerini, hak doğurabilecek işlemlerini, kendi zilyetliği altındaki kıymetleri ve muhasebe disiplini altında izlemek istediği bilgileri kaydettiği hesaplardır. Bu hesaplara yapılan kayıtlar hatıra niteliğindedir. Nazım Hesaplara yapılan kayıtlar o anda gerçek bir varlık veya kaynağı temsil etmezler.(3)
Nazım Hesaplarının konusunu, işletmenin sahip olmadığı bazı değerlerin izlenmesi ile, işletmenin şartlı olarak yaptığı bazı işlemlerin izlenmesi teşkil eder. Bu nedenle, Nazım Hesaplarının işletmenin gerçek aktifleri ve pasifleri ile bir ilgisi yoktur. Nazım Hesaplar hatırlatmak ve istatistikli bilgi sağlamak amacı ile açılır.(4)
Bu tanımlamalardan sonra, Nazım Hesaplar;
* İşletmenin sağladığı bir kısım haklar ile yüklendiği yükümlülüklerin izlenmesi,
* İşletme dışında bulunan işletme varlıklarının bulunduğu yer açısından izlenmesi,
* Kullanılması bir kısım hukuki sınırlamalara tabi işletme varlıklarının bu özelliğinin belirtilmesi,
* İşletmede muhasebe disiplini altında toplanması istenen bir kısım bilgilerin elde edilmesi,
amacıyla kullanıldığından, uygulama yaygınlığı işletmeden işletmeye büyük farklılıklar gösterebilir.(5)
3- NAZIM HESAPLARIN İŞLEYİŞİ
Nazım Hesaplarda izlenecek işlemler, iki veya daha fazla sayıdaki Nazım Hesap arasında muhasebeleştirilir. Nazım Hesaplar, diğer hesaplarla karşılaştırılamazlar. Başka bir söyleyişle, bu hesaplarda takip edilecek bir işlemin muhasebeleşmesi için, bir veya birden fazla Nazım Hesap borçlanırken, karşılığında bir veya birkaç Nazım Hesap alacaklanır.
Bu hesaplarda takip edilen işlemler ileride gerçekleşir ve bir varlık veya kaynak değer ifade ederse, açılan Nazım Hesaplar kendi arasında mahsup işlemi ile kapatılarak ilgili kaynak veya varlık hesabına aktarılır.
Nazım Hesapların gruplandırılması konusunda Muhasebe Sistemi Genel Tebliği'nde sınırlandırmalar olmadığı için, uygulamada Borçlu veya Alacaklı Nazım Hesaplan kodlanması işletmelerin ihtiyaçlarına göre istedikleri gibi ayırım yapabileceklerdir.
Nazım Hesaplarda izlenmesi gereken işlemleri sınırlı olan bir işletme sadece;
900 BORÇLU NAZIM HESAPLAR
901 ALACAKLI NAZIM HESAPLAR
şeklinde iki defter-i kebir hesabı açarak tüm Nazım Hesap işlemlerini bu hesaplarda ve bu hesaplarda açılacak tali hesaplarda izleyebilir. Nazım Hesaplarda izlenmesi gereken işlemleri çeşitlilik gösteren işletmeler ise her işlem türü için defteri kebir düzeyinde hesaplar açabilir.
Aşağıda bu konuyla ilgili bir bölümleme sunulmuştur.
900 TEMİNAT MEKTUBUNDAN ALACAKLAR
900.00 Teminat Mektubu Teslim Alanlar
900. 10 Teslim Alanın Tem. Mek. Cüzdanı
901 TEMİNAT MEKTUBUNDAN BORÇLAR
901.00 Teminat Mektubu Aldığımız Borçlar
901.10 Teminat Mektubu Teslim Edenler
(Daha fazla bilgi için bkz. Akdoğan, Nalan - Sevilengül Orhan: A.g.a. S. 696, 697, 698, 699).
4- NAZIM HESAPLARI İLGİLENDİREN NİTELİKTEKİ İŞLEMLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNE ÖRNEKLER
4.1. Teminat Mektupları
Teminat mektupları, müteşebbislerin gerçek ve tüzel şahıslara, resmi kuruluşlara, özel kurumlara karşı giriştikleri taahhütlerin yerine getirilmesine veya borçlandıkları paraların ödenmesine kefalet etmek üzere bu yerlere hitaben bankaların verdikleri mektuplara denir. Kefalet mektubunda, banka, müşterinin borçlandığı parayı ödememesi veya giriştiği taahhüdü ifa etmemesi yahut noksan veya kusurlu bırakması halinde muayyen bir parayı ilk talepte kayıtsız ve şartsız ödeyeceğini taahhüt eder. Teminat mektubu vermekle, banka kasasından başlangıçta para çıkmamaktadır. İşlemin ödemeyle sonuçlanması, müşterinin taahhüdünü yerine getirmemesine bağlıdır.(6)
Büyük çapta ihalelere giren firmaların ihale başvurularında, teminat mektubu yerine garanti mektubu adı verilen belgeler kullanılmaktadır. Garanti mektubu da teminat mektubu gibi bankadan alınmaktadır. İhale işlemi kesinleştikten sonra bu belge, teminat mektubuna çevrilmektedir.
İşletmeler teminat mektuplarını bankalardan alıp üçüncü kişilere verebildikleri gibi üçüncü kişilerden de çeşitli nedenlerle teminat mektubu alabilirler.
Muhasebeleştirilmesi;
Örnek Olay:
İşletme, gireceği bir ihale ile ilgili olarak T.Emlak Bankası'ndan aldığı 500 milyon liralık teminat mektubunu Karayolları Genel Müdürlüğü'ne veriyor.
_________________________..../.../ 199.... _____________________________________
900 TEMİNAT MEKTUBUNDAN ALACAKLAR 500.000.000.-
900.00 Teminat Mektubu Teslim Alanlar
900.01 Karayolları Gn. Md.
901 TEMİNAT MEKTUBUNDAN BORÇLAR 500.000.000.-
901.00 Teminat Mektubu Al. Banka.
901.01 T. Emlak Bankası
__________________________________ / __________________________________
Teminat Mektubu iade edildiğinde;
_______________________________..../ ... / 199...____________________________
901 TEMİNAT MEKTUBUNDAN BORÇLAR 500.000.000.-
900.00 Teminat Mektubu Al. Banka.
900.01 T. Emlak Bankası
900 TEMİNAT MEKTUBUNDAN ALACAKLAR 500.000.000.-
901.00 Teminat Mektubu Tes. Al.
901.01 Karayolları Gn. Md.
__________________________________ __________________________________
4.2. Teminat ve Emanete Verilen Kıymetler
İşletmenin mülkiyetinde olmasına rağmen işletme dışında bulunan veya kullanılmasında hukuki sınırlama bulunan kıymetlerin izlenmesi için açılan hesaplar yer alır. (7)
Muhasebeleştirilmesi;
İşletmenin üçüncü kişilere teminat olarak verdiği kıymetleri izlemek üzere biri borçlu diğeri alacaklı çalışmak üzere iki hesap açılabilir.
920 KIYMETLERİMİZİ TEMİNAT ALANLAR
921 TEMİNATTAKİ KIYMETLERİMİZ
Örnek Olay:
Şirket. T. İş Bankası'ndan kredi alabilmek için sahibi olduğu bir arsayı banka lehine 5 milyara ipotek ettiriyor.
_________________________.../ ... / 199..._____________________________________
920 KIYMETLERİMİZİ TEMİNAT ALANLAR 500.000.000.000.-
920.00 T. İş Bankası
921 TEMİNATTAKİ KIYMETLERİMİZ 500.000.000.000.-
921.00 İPOTEK VERİLEN G. MENK.
ipotek kaldırıldığında,
______________________________.../ ... / 199..._________________________________
921 TEMİNATTAKİ KIYMETLERİMİZ 500.000.000.000.-
921. 00 İpotek Verilen Gayri menkullerimiz
920 TEMİNATTAKİ KIYMETLERİMİZ 500.000.000.000.-
920.00 T. İş Bankası
__________________________________ ______________________________________
4.3. Teminat ve Emanet Alınan Kıymetler
Bu grupta, işletmenin mülkiyetinde olmasına rağmen işletme zilyetliği altında bulunan, üçüncü kişilere ait olan kıymetlerin izlenmesi için açılan hesaplar yer alır.
Muhasebeleştirilmesi;
İşletmenin üçüncü kişilerden teminat olarak olduğu kıymetleri izlemek üzere biri borçlu diğeri alacaklı olmak üzere iki hesap çalıştırılabilir.
Örnek Olay:
X Ltd. Şti. 250 milyon liralık ticari senedini teminat olarak şirketimize veriliyor.
________________________________... / ... / 199.. ________________________________
930 TEMİNAT ALINAN KIYMETLER 250.000.000.-
930.00 Teminat Alınan Ticari Senetler
931 TEMİNAT KIYMET VERENLER 250.000.000.-
931.00 X Ltd. Şti.
_________________________________ / ______________________________________
Alınan teminat senetleri geri verildiğinde ise bu maddenin ters kaydı yapılır ve kapatılır.(8)
5- SONUÇ
Nazım Hesaplar, işletme muhasebesi ile ilgili bazı bilgileri muhasebe disiplini altında takip etmek için kullanılan, açıklayıcı istatistikli bilgi sağlayan hesaplardır. İşlemleri daha çok kolaylaştırmak, kolayca görebilmek üzere açılırlar. Nazım Hesaplar bu amaca hizmet etmelidirler. Diğer hesaplar altında izlenebilen işlemlerin Nazım Hesaplarda izlenmesi işlemleri yoğun olan bir işletmede karışıklığa neden olabilir. Kullanımı isteğe bağlı olan Nazım Hesaplar uygulayıcılar tarafından farklı yorumlanarak farklı uygulanmaktadır. Hangi işlemlerin Nazım Hesaplarda izlenmesi konusunda Muhasebe Sistemleri Uygulama Genel Tebliği'nde yer verilmemesi ve bu konuya açıklık getirilmemesi önemli bir eksikliktir. Bu konunun da açıklanarak farklı uygulamaların ortadan kaldırılması sistemin bütünselliğinin korunması ve amacına uygun işlemesi açısından faydalı olacaktır.
DİPNOTLAR:
1) Gün Asım; Tekdüzen Hesap Planı'nda Nazım Hesaplar, M.Ü. Muhasebe - Finansman Ana Bilim Dalı Seminer Çalışması İstanbul, 1996.
2) Ataman Ümit; Genel Muhasebe Muhasebede Dönem İçi İşlemleri Türkmen Kitapevi, İstanbul, 1995
3) Durmaz M. Hulusi; Tekdüzen Hesap Planına Göre Genel Muhasebe, Mimoza Yayınları, Konya, 1994.
4) Küçüksavaş Nihat; Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulaması, Beta Basım, İstanbul, 1995.
5) Akdoğan Nalan - Sevilengül Orhan; Muhasebe Sistemi Uygulama. Genel Tebliğine Göre Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması İSMMMO Yayın No: 7
6) Karul Orhan; Mali Ticari İktisadi Konular El Kitabı, Doğuş Matbaası, Ankara, 1968.
7) Gün Asım; A.g.ç.
8) Gün Asım; A.g.ç.