Ynt: Dönemi Atlayan İhracat
Arkadaşlar merhaba,
İHRACAT FATURASI KESİLDİKTEN SONRA MALIN GÜMRÜKTEN ÇIKTIĞI TARİH BİR SONRAKİ OLAN İHRACATIN KDV YÖNÜNDEN İNCELENMESİ
19 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 19054
Resmi Gazete Tarihi 21/03/1986
.........................................................
Katma değer vergisi uygulamasında ihracat işleminin gerçekleştiği tarih, malın gümrük hattından geçtiği sırada çıkış gümrüğünce belirlenen ve gümrük çıkış beyannamesinin ilgili bölümünde belirtilen "Gümrük hattını çıkış tarihi" olacaktır.
.........................................................
KDV kanunun 19 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ'nde de belirtildiği üzere, ihracat işleminin gerçekleştiği tarih, "Gümrük hattını çıkış tarihi" olacaktır.
Bu konuda zaten herkes hem fikir.
İHRACAT FATURASI KESİLDİKTEN SONRA MALIN GÜMRÜKTEN ÇIKTIĞI TARİH BİR SONRAKİ OLAN İHRACATIN GV VE KVK YÖNÜNDEN İNCELENMESİ
GVK’ nun 37 ve KVK’ nun 13. maddelerinden anlaşılacağı üzere, ticari kazançlarda elde etme tahakkuk esasına bağlanmıştır. Tahakkuk esasında,
geliri doğuran işlemin eksiksiz olarak tekemmül etmiş olması, gelirin elde edilmiş sayılması için yeterlidir. Diğer bir ifade ile tahakkuk esasında vergilendirme yapılabilmesi için, alacak hakkının doğmuş olması gerekir.
Ticari bir faaliyet olan ihracat işlemlerinde GVK ve KVK yönünden vergiyi doğuran olay, satışa konu olan malın fiilen ihraç edildiği tarihte gerçekleştirilmekte, satış akdi bu tarihte tamamlanmış olmaktadır.
Bu nedenle; ticari kazancın beyan edileceği dönem, malın fiilen ihraç edildiği tarihte olacaktır.
Ticari kazancın malın gümrükten çıktığı tarihte beyan edileceğine dair özelge örneği
Peki, beyan dönemi faturanın kesildiği tarihe ait hesap döneminde yapılırsa ne olur?
Hehangi bir incelemede vergi cezası ile karşılaşabilirsiniz. Ancak; olayı mahkemeye taşıdığınızda %95 kazanma olasılığınız vardır.
Yine de böyle bir sorunla karşılaşmamak için malın gümrükten çıktığı tarihte ihracatınızı beyan etmeniz gerekmektedir.
Saygılar.