Dönemi Atlayan İhracat

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan rkinali
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
2006 yılına ait olan beyanname ve ekindeki faturalara ilişkin mamuller, 2007 1 Ocak 'ta yurtdışı olmuşsa(intaç tarihi);
2006 geliri midir, 2007 mi?Nasıl bir muhasebe kaydı atılmalıdır.
Teşekkürler. ???

Ynt: dönemi atlayan ihracat

2007 yılına ait bir gelirdir ve 2007 yılında kayıt altına alınmalıdır.

2006 yılına herhangi bir kayıt yapmanız gerekmez.

yani , GB ekindeki aralık 2006 faturalarına ilişkin bir kayıt atmayıp,vergisini de ödemeyip, bunları 2007 de yapmam doğru o zaman.

Aynen öyle,

Burada kıstas intaç tarihidir. Vergiyi doğuran olay intaç ile gerçekleşmektedir.

Ynt: Dönemi Atlayan İhracat

Dolayısıyla, GB ye ilişkin faturalara ait satılan mal maliyeti de 152 hs ta kalmak durumunda.
31 /12 itibarıyle gelecek yıllara ait gelirler hesabı kullanılacaksa, 120 hesap kullanılmayacak mı?
Doğrusu, muhasebe kaydı nasıl olabilir?

Teşekkürler

A.B.G ' Alıntı:
2007 yılına ait bir gelirdir ve 2007 yılında kayıt altına alınmalıdır.

2006 yılına herhangi bir kayıt yapmanız gerekmez.

2006 yılına gelir yazman daha az riskli bir yaklaşım olacaktır.

2007 de gelir yazdıktan sonra, bu satışa ait SMM 152 hesapta kalsa dahi bu satışa genel yönetim ve satış pazarlama giderlerinden düşen pay 2006 da gider yazılmış olacaktır. Bu payında aktifleştirilmesi doğru olacaktır.

Not: gelir yazılan rakamın tutarı /(materrialty'si (önemlilik)/ bu kararı etkliyecektir.

KDV Kanunu 12. maddeye göre bir malın ihracat satılması için;

ilgili gümrük bölgesinden çıkması gerekmektedir. Kaldı ki eğer intaçtan önceki bir aya gelir beyan ederseniz istisnadan ve iadeden de faydalanamazsınız.

A.B.G ' Alıntı:

ilgili gümrük bölgesinden çıkması gerekmektedir. Kaldı ki eğer intaçtan önceki bir aya gelir beyan ederseniz istisnadan ve iadeden de faydalanamazsınız.

Yani GÇB'mi, indirilecek KDV listemi, çeki listemi, DAB'mi, CMR belgemi...vs aldım vergi dairesine gittim, fakat faturamı 2007 ocak yerine 2006 aralıkta kesmişim. Trilyonluk da ihracatım var. O vergi dairesi müdürü benim mahsubumu yapmayacak mı? (Erken gelir yazdığım için elimi öper ve mahsubumu da yapar)

Benim görüşüm: KDV kanunu madde 12'nin gerekçesi yapılan ihracatın fiiliyatıyla ile ilgilidir. Kaydiyatıyla değil.

Sen öyle yap

İade al gel öyle konuşalım.

Üstüne üstlük KDV hesaplatmasınlar da

Merhaba,

1. Gelir-Gider açısından ;

Faturanın 2006 yılında kesilmesi nedeniyle gelir tahakkuku yapılarak (181) gelir kaydedilmelidir. Çünkü muhasebede tahakkuk esası geçerli olduğundan, faturanın 2006 yılında kesilmesiyle gelirin tahakkuk ettiği görülmektedir. (Gelecek Aylara Ait Gelirler hesabının kullanılması söz konusu değil. Bu hesap gelecek yıllara ait olup bedeli peşin tahsil edilen işlemler için geçerlidir.)

Bu durumda stoklardan çıkış 2007 yılında olduğundan satılan malın maliyeti 2007 yılında giderleşecektir.

2. KDV açısından ;

Her ne kadar KDV Kanunu' na göre mal veya hizmet tesliminden önce faturanın kesilmesi halinde, faturada gösterilen tutar kadar Vergiyi Doğuran olaya meydana gelse de;

İhracatta vergiyi doğuran olayın meydana gelmesi gümrük sınırından çıkış tarihinde oluşmaktadır.

Dolayısıyla Vergi İdaresi GÇB' deki fiili çıkış tarihlerine bakmaktadır.

Eğer fiili çıkış tarihi Ocak/2007, Bu teslime ilişkin matrah ve yüklenilen KDV faturanın kesildiği dönem olan Aralık/2006 KDV Beyannamesinde görünüyorsa, Vergi Dairesi KDV Beyannamesini düzelttirmeden KDV iadesini vermemektedir. Tecrübelerle sabittir.

Maliye uygulamasını bu şekilde yürütmektedir.

Bu konu tartışılabilecek bir konudur. KDV Kanunu' nun birbiriyle çelişen maddeleri vardır.

Şöyle ki;

KDV Kanunu Md. 12 : İhracat Teslimi

" 1. Bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıdaki şartalr yerine getirilmiş olmalıdır :

a) Teslim yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalıdır.

b) Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya serbest bölgeye vasıl olmalı ya da yurt dışındaki müşteriye gönderilmek üzere yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır. "

KDV Kanunu Md. 10 - Vergiyi Doğuran Olay

" b) Malın tesiliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi," halinde vergiyi doğuran olay meydana gelir.

Bu iki maddeyi yorumlayın. Sonra, buyurun burdan yakın...

A.B.G ' Alıntı:

Kaldı ki eğer intaçtan önceki bir aya gelir beyan ederseniz istisnadan ve iadeden de faydalanamazsınız.

Yukarıdaki cevabım bu cümleye istinadendi.

Kendi uygulamamı anlatayım sizlere

Aralık 2006 faturasnı KDV'siz keser ve 2006 gelirlerine yansıtırım. (Gelir yönünden eleştirileri engellemek için)

Bu ihracata ilişkin yüklendiğim KDV'yi "diğer KDV" hesabında Ocak 2007'ye devrettiririm. (intaç tarihi eleştirisi engellenir).

Ve mahsubumu Ocak 2007 itibariyle isterim.

Hep böyle yaptım ve sizin dediğiniz gibi "istisnadan ve iadeden de faydalanamazsınız" olayıyıla karşı karşıya kalmadım.

Siz sanırım iadeyi aralık ayında alabilirim dediğimi sandınız. Şu konuda hem fikiriz iade 2006 Aralık'ta değil Ocak 2007'de alınacaktır.

Ama sizin dediğiniz gibi KDV'hesaplatıp İadeyi de iptal edemezler.

Sözkonusu mamul ambarımızdan 2006 yılında çıkmış, faturası ve GB si düzenlenmiş, dolayısıyla
620 SMM, 601 Gelir çalışmıştır. Yurtdışı müşteri hesabı da borçlanmıştır.
Halböyleyken ;
1. 01/01/2007 intaç tarihi, benim bilanço ve Gelir tablomu değiştirmeme gerek ve yeterli bir neden oluşturur mu?
2. Ocak 2007 Yüklenilen KDV hesaplama tablomda kullanmamın sakıncası var mıdır?

rkinali ' Alıntı:
Sözkonusu mamul ambarımızdan 2006 yılında çıkmış, faturası ve GB si düzenlenmiş, dolayısıyla
620 SMM, 601 Gelir çalışmıştır. Yurtdışı müşteri hesabı da borçlanmıştır.
Halböyleyken ;
1. 01/01/2007 intaç tarihi, benim bilanço ve Gelir tablomu değiştirmeme gerek ve yeterli bir neden oluşturur mu?
2. Ocak 2007 Yüklenilen KDV hesaplama tablomda kullanmamın sakıncası var mıdır?

Bu şekilde yaptırdığım firmalarda bu güne kadar bir problemle karşılamadım.

Gelir tablosunu bozmaya gerek yoktur. yüklenilen KDV'yi Ocak'a devrettirerek kullanabilirsiniz.

arkadaşlar gerçekten tartışma benim babam senin babanı dövere dönüşmüş.
ancak bence de doğru olan faturanın intaç tarihi itibari ile kayıt altına alınıp beyan edilmesidir.
ancak sn butterfly in dediği gibi gelirin 2006 yılında beyan edilmesinde de bir sakınca olmadığını düşünüyorum. sn butterfly ın dediği doğrudur. bu güne kadar bu şekilde uygulama yapmıştır ve hiç sorun çıkmamıştır. ancak durumu mükellef açısından da değerlendirmek lazımdır. yani butterfly ın yazdığı gibi trilyonluk bir faturayı 2007 de beyan etmek gerekirken 2006 yılında sadece başıma bir şey gelirse korkusu ile erken beyan etmek mesleğimizle bağdaşmayan, müşterilerimize karşı etik olmayan bir durum olur. müşteriye boşuna vergi ödetmek ne kadar doğrudur bunu tartışmak lazım.
ayrıca daha da doğrusu intaç tarihi ile gümrük hattını çıkış tarihi arasında fark varsa faturanın kayıt ve kdv beyannamesine dahil edileceği tarih gümrük hattını çıkış tarihi olmasıdır.
ayrıca mal her ne kadar ambardan çıksa da 120 hesabın çalışması için yeterli midir?

Arkadaşlar merhaba,

İHRACAT FATURASI KESİLDİKTEN SONRA MALIN GÜMRÜKTEN ÇIKTIĞI TARİH BİR SONRAKİ OLAN İHRACATIN KDV YÖNÜNDEN İNCELENMESİ

19 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 19054
Resmi Gazete Tarihi 21/03/1986
.........................................................
Katma değer vergisi uygulamasında ihracat işleminin gerçekleştiği tarih, malın gümrük hattından geçtiği sırada çıkış gümrüğünce belirlenen ve gümrük çıkış beyannamesinin ilgili bölümünde belirtilen "Gümrük hattını çıkış tarihi" olacaktır.
.........................................................

KDV kanunun 19 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ'nde de belirtildiği üzere, ihracat işleminin gerçekleştiği tarih, "Gümrük hattını çıkış tarihi" olacaktır.

Bu konuda zaten herkes hem fikir.

İHRACAT FATURASI KESİLDİKTEN SONRA MALIN GÜMRÜKTEN ÇIKTIĞI TARİH BİR SONRAKİ OLAN İHRACATIN GV VE KVK YÖNÜNDEN İNCELENMESİ

GVK’ nun 37 ve KVK’ nun 13. maddelerinden anlaşılacağı üzere, ticari kazançlarda elde etme tahakkuk esasına bağlanmıştır. Tahakkuk esasında, geliri doğuran işlemin eksiksiz olarak tekemmül etmiş olması, gelirin elde edilmiş sayılması için yeterlidir. Diğer bir ifade ile tahakkuk esasında vergilendirme yapılabilmesi için, alacak hakkının doğmuş olması gerekir.

Ticari bir faaliyet olan ihracat işlemlerinde GVK ve KVK yönünden vergiyi doğuran olay, satışa konu olan malın fiilen ihraç edildiği tarihte gerçekleştirilmekte, satış akdi bu tarihte tamamlanmış olmaktadır.

Bu nedenle; ticari kazancın beyan edileceği dönem, malın fiilen ihraç edildiği tarihte olacaktır.

Ticari kazancın malın gümrükten çıktığı tarihte beyan edileceğine dair özelge örneği

Peki, beyan dönemi faturanın kesildiği tarihe ait hesap döneminde yapılırsa ne olur?

Hehangi bir incelemede vergi cezası ile karşılaşabilirsiniz. Ancak; olayı mahkemeye taşıdığınızda %95 kazanma olasılığınız vardır.

Yine de böyle bir sorunla karşılaşmamak için malın gümrükten çıktığı tarihte ihracatınızı beyan etmeniz gerekmektedir.

Saygılar.

kalyon ' Alıntı:
ayrıca daha da doğrusu intaç tarihi ile gümrük hattını çıkış tarihi arasında fark varsa faturanın kayıt ve kdv beyannamesine dahil edileceği tarih gümrük hattını çıkış tarihi olmasıdır.

Şükrü Ergül ve Kalyon'un fatura'nın intaç tarihine kesilmesi görüşüne kesinlikle katılıyorum.

Fakat bu konudaki tereddütüm ve matrah farkının kaynağı bu durum değildir.

2006 Aralık'ta ambardan çıkan malın kaydını 2007 Ocak'a yaptınız,

fakat,

bu malın maliyetini ve Bu malın satışıyla ilgili yönetim giderleri eğer gider yazılırsa matrah farkı burdan doğar.

Firmaların çoğu malın maliyetini stokta bırakır ama genel yönetim giderlerini gider yazar.

Özet: 2006 Aralık'ta ambardan çıkan ve faturası Ocak 2007 de kesilen mal için genel yönetim giderlerinden stoğa pay vermek gerekir.

4 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde, bir dış ülkeye vasıl olma deyiminin malın gümrük hattından geçmesi şeklinde uygulanacağı belirtilmiştir. Öte yandan Katma Değer Vergisi Kanununun 10/a maddesine göre vergiyi doğuran olayı malın teslim veya hizmetin ifası ile meydana gelmektedir. Aynı maddenin (c) bendinde malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura düzenlenmesi halinde de vergiyi doğuran olay meydana geleceği hükme bağlanmıştır. Ancak ihracat istisnası uygulamasında malın gümrük hattından geçişi “Gümrük Beyannamesi” ile tevsik edileceğinden, sadece ihracat teslimlerinde geçerli olmak üzere katma değer vergisini doğuran olay, faturanın düzenlendiği tarih değil, malın yurt dışı edildiği tarih olarak kabul edilecektir.

Buna göre ihracat istisnası beyan edilecek dönem, ihraç edilen malların faturasının düzenlendiği veya gümrük beyannamesinin açıldığı tarih değil, gümrük beyannamesinde malların yurt dışı edildiğini belirten tarihle ilgili vergilendirme dönemi olacaktır.