Döviz Gelirin Vergilendirilmesi

Üyelik
9 Mar 2018
Mesajlar
2
Konum
Ankara
İyi günler

Şöyle bir durumum var yardımcı olabilirseniz sevinirim. Yurtdışındaki bir firma'dan danışmanlık ücreti olarak döviz şeklinde düzenli olmayan bir gelirim mevcut. Bu gelirin beyanı konusunda vergi dairelerinden sağlıklı bilgi alamıyorum. Sorularım şöyle,

1- Döviz olarak gelen bu geliri beyan ederken TL'ye çevirmek için (toplam miktarı hesaplarken) kullanacağım döviz kuru nedir? Vergi dairesi çalışanları paranın geldiği günün döviz kurunu kullanmam gerektiği veya yıl sonu döviz kurunu kullanmam gerektiği yönünde iki ayrı görüşe sahip. Vergi rehberlerini incelediğimde kira geliri elde edenler için olan rehberde döviz olarak alınan kiranın tahsil edildiği günün kuru diye açıklama var ama gelir vergisi rehberlerinde böyle bir bilgi yok. Bu konu da yardımcı olabilir misiniz?

2- Diğer sorum da şu şekilde. Vergi rehberini incelediğim de bu gelirimin vergilendirilmeyecek gelirler sınıfına girdiği sonucunu çıkartıyorum. Rehberde paranın geldiği firma Türkiye'de hiç bir faaliyette bulunmuyor ve ödeme döviz olarak gerçekleşiyorsa vergiden muaftır gibi bir açıklama var. Tabiki bu konuda da vergi dairesi çalışanlarının farklı görüşleri mevcut. Şuan için kendimi garantiye alıp beyan verme düşüncesindeyim ancak bu gelirim vergilendirilmeyecek gelir sınıfına giriyorsa vergi dairesinden bu konuda yazılı bir belge almam mümkün müdür?
 
Sizin elde ettiğiniz gelirin serbest meslek kazancı çerçevesinde değerlendirilecek bir gelir oldugunu düşünüyorum. Bu değerlendirmeyi net olarak yapmak zordur ve daha ayrıntılı bilgiler gerekir. Serbest meslek kazançları için yayımlanan rehberi inceleyebilirsiniz.
Gvk 67'de yabancı para ile yapılan ödemelerin ödeme gününün borsa rayici ile dikkate alınacagı belirtilmiştir. Rayiç yoksa bakanlığın ilan edecegi kur üzerinden Türk parasına çevrilecegi hüküm altına alınmış. Bakanlık dönem içinde kur ilan etmediğinden tcmb döviz alış kullanılır. Dönem sonu için ilan ettiği kurlar da tcmb döviz alış kurlarıdır. Kayıt yapılırken ödeme tarihindeki döviz alıştan, değerleme yapılırken de değerleme tarihindeki döviz alış kurundan ilerleyeceginizi söyleyebiliriz.

Öte yandan, konunuzla ilgili vergi dairesinde bu işlerden anlayan bir muhattap bulmanız ya da bir meslek mensubundan yardım almanız iyi olur. Bunları yapamıyorsanız idareden özelge talebinde bulunun. Çünkü sizin durumunuz ve benzeri durumlarla ilgili olarak idarenin farklı yaklaşımları olabiliyor ve belirttiğim gibi yoruma açık alanlar mevcut.

Bahsetmiş oldugunuz istisnanın ise Kdv istisnası oldugunu düşünüyorum. Hizmet ihracatı istisnasından Kanun'da ve tebliğde belirtilen şartları taşımanız halinde yararlanabilirsiniz.
 
Yurt dışından elde etmiş olduğunuz gelir ne geliridir? yani orda verdiğiniz hizmet nedir. Ücret geliri mi ticari mi?. İkinci olarak bu gelir kaynağında vergileniyor mu? Yani ücret ise kaynak ülkede vergisi ödenmiş mi?. Bunlaraın açıklığa kavuşması lazım.
 
Firma'ya Türkiye'den danışmanlık hizmeti verdim. Kendi yorumum ücret geliri sayılması gerektiği yönünde. Kaynağın da vergilendirilme gibi bir durum da söz konusu değil. Şuan için önceliğim bu gelirin beyanını yapmak ve bunu da eksiksiz yapmak. Birde şunu merak ediyorum, bu işlem için bir muhasebecinin bana yararı olur mu? Yani ticari hiç bir ünvanım vs. olmadan bir muhasebeci ile anlaşabilir miyim?
 
Muhasebeciye bir arızı gelir beyannamesi doldurtmanız faydalı olur. Dövizleri transfer gününde ki MB döviz alış kuru ile değerleyebilrsiniz
 

Benzer konular

Üst