fonradar

Düşük Gösterilen Maaş ve Kıdem Tazminatı

Üyelik
28 Ocak 2013
Mesajlar
66
Konum
şehir
Tüm forumdaşlara selamlar,

Bir firma çıkaracağı bir işçinin kıdem ödemesi ile ilgili bilgi danışmıştır. Şirket uzun süredir çalıştığı işçisini işten çıkaracak. İşçinin maaşı aylık bildirgelerde olduğundan düşük gösterilmiş. Ancak şimdi kıdem tazminatı hesaplanırken gerçek ücretinden hesap yaparak ödemek istiyorlar. Dolayısıyla arada bir fark oluşacak.

1-Böyle bir ödeme yapılabilir mi? Yapılabilirse söz konusu bu farkı da ücret ödemesi gibi görüp vergilendirmek mi daha makul bir yaklaşım olur?

2-Yoksa kıdem tazminatında farktan kaynaklanan kısmı giderleştirmeyip (kkeg yazıp) fark ödemesini ortaklar cari gibi bir hesapla kapatmak mı daha makul bir yaklaşım olur.

3-Ya da fark ödemeyi hiç hesaplara almadan tamamen açıktan ödeme yapmak da bir diğer alternatif olabilir mi?

Veya başka bir öneri ne olabilir?


Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkürler
 
Son düzenleme:
1-Yapılabilir. ancak kıdem tazminatının da tavanı vardır.
2-Fark ödemesi vergilendirilerek bordroya dahil de edilebilir.
3-Açıktan ödeme pek tavsiye edilmez baş ağrıtır
 
Nizam bey,

Öncelikle vermiş olduğunuz cevap için çok teşekkürler. 3 madde halinde yazdığınız cevaptan ben tek sonuç çıkardım. Söz konusu ödemenin bordroya ücret ödemesi olarak girilmesi ve hem bildirgede gösterilerek priminin ödenmesi hem de muhtasarla gv'nin ödenmesi. Doğru mudur?
 
Kıdem tazminatı tavanını aşan bir ödeme yaparsanız bunun adı kıdem tazminatı olmaz. Ücret olarak vergilenir. Şu anda her yıl için 3,438,22 tl dir. Bu tavan.
Bunu aşanlar ücret olarak vergilenir.
 
Üst