düşük verilen zamdan dolayı iş akdimi nasıl feshederim?

Üyelik
25 Tem 2005
Mesajlar
22
arkadaşlar,

işyerimizde uygulanan zam oranlarına göre kendi maaşım çok düşük geldi bana. kıdem tazminatımı alarak istifa edebilirmiyim?. aydınlatıcı bilgi verirseniz sevinirim.

iyi çalışmalar
 
bence

çalışma sürene bağlı olarak kıdem tazminatını alabilirsin fakat senin istifa etmendeki gerekçe taraflarca haklı bir gerekçe olmalı..
 
haklı gerekçem ne olur?

firmada 10 yıldır çalışıyorum ve çevre firmalara göre ücretim çok düşük. istifa gerekçem düşük ücret. bunu kanunen nasıl işverene sunabilirm. iş kanununda ki hangi madde ile?????
 
madde

4857 iş kanunu md.24 / II-e. sana uygun olan kanun maddesidir

iyi çalışmalar...
 
Lütfen konuları iyi anlamadan karar vermeyelim. anladığım kadarı ile burda kazanılmış bir hakkın kaybedilmesi durumu yok.
İşveren bazılarına daha çok bazılarına daha az, bazılarına da hiç zam yapmamış olabilir.
Bu durumda kazanılmış hakkın kaybı söz konusu değildir.
İstifa durumunda hiç bir tazminat söz konusu olamaz.
 
4857 24/II b ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallerdir.
bu tamamen sizin olayınızla alakasız bir durum.
4857 24/II a ücretle alakalı ama size önceden verilmiş bir söz olması lazım..yani zam şu kadar olacak dedi ama vermedi o zaman haklı nedenle fesih edebilirdiniz.
Fakat sizde böyle bir durum mevcut değil.. Bu nedenle hiçbir tazminat hak edemezsiniz.


İyi Günler.
 
işveren zam vermek zorunda değildir. Bu yüzden şu senin bulunduğun durum itibarı ile istifa etmen halinde hiç bir hak iddaa edemezsin.
 
Duygu arkadaşım;
Sizin söylediğiniz ancak iş akdinin yazılı olarak yapılması ve bu akidte yapılacak ücret zamlarının açık ve net olarak belirtilmesi halinde geçerlidir.Türkiyemizde uygulama maalesef sözel olduğu için" çalışan bana bu söz verildi yerine getirilmedi ben istifa ediyorum ver tazminatımı"
diyemez. Derse gülerler.
 
bu sorunlar aslında ülkemizdeki en önemli sorunlar bence..

iş kanunumuz uygulanamıyor. gerçekten haklı olabilmek için bir çok ıspat gerekiyor. Ne yazık ki ücretle çalışanlarımız işverenin tekelinde kalmaktan kurtulamıyorlar.
yani sayın zesu ortada nguroy arkadaşımızın dediği gibi açık net bir iş akdinin olması gerekiyor.
 
istifa hk.

Öncelikle konuya göstermiş olduğunuz ilgi için çok teşekkür ederim.

Sayın üyelerimizin söylediği tüm sözlere bende katılıyorum. Çalıştığım işyerinde ücret artışları yılda bir kez yapılmakta. Fakat yapılan artış fazla olmadığından dolayı 10 yıldır çalışmama rağmen 600 ytl. Net Maaş alıyorum. Ortada sözleşmede yok şu kadar arttıracağım diye işverenin söylemiş olduğu bir şey de yok. Kısacası 10 yıllık emeğimin boşa gitmemesi ve daha iyi şartlarda bir iş bulabilmek için acaba kıdem tazminatımı alabilirmiyim diye düşünmüştüm. Vermiş olduğunuz cevaplar için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla

Not : izmirde bana uygun insan kaynakları yada personel departmanlarında eleman arayan birileri varsa bana mesaj atsınlar
 
Re: istifa hk.

Arkadaşlar,

Olayı toplamak amacıyla;
Öncelikle işverenin işyerinde bulunan işçilere zam yapmaması veya düşük zam yapması, işçiler açısından feshi gerektirecek geçerli bir sebep değildir. Devlet asgari ödenecek tutarı belirler, en az bukadar ödeyeceksin, bizede şu kadar prim ödeyeceksin der kenara çekilir. Bu aslında hayatın olağan akışına ters bir durumdur.

Ancak işveren işyerinde çalışan tüm personele %9 zam yapmış varsayarsak ve sadece iki üç kişiye hiç zam yapmamışsa ve bunun geçerli bir nedeni yoksa, işçiye o zaman yargı hakkı doğar. (Ama dikkat edin geçerli bir sebep yok ise).

İnanın çoğu çalışan aslında bu durumdan şikayetçi. Daha önceden asgari ücretten 40-50 YTL fazla alan çalışanların şu anki ücretleri asgari tutarda. Bu dengesizliklerin malesef ülkemizde çok örneği var.

Kolay Gelsin.
 
Üst