fonradar

Düzenlenen Sözleşmelerde Damga Vergisi Hk.

Üyelik
26 Ağu 2017
Mesajlar
48
Konum
edirne
öncelikle iyi çalışmalar. Kurumumuz damga vergisinden muaf bir kooperatif. Biz sözleşme imzaladığımız firmalar ile sözleşmeleri tek nüsha yapıp genellikle "damga vergisi ve her türlü resim ve harçları karşı firma öder" diye madde koyuyoruz. Bunun sonucunda damga vergisini ya firmanın hak edişinden mahsup ediyoruz. Yada firma kendi ödüyor. Şimdi firmanın ödeyeceği damga vergisi olduğu zaman, firmanın damga vergisini ödememesi gibi bir konuyla karşılaşmamak adına ne yapabiliriz? Ama bazen firma eğer sözleşme yaparsak damga vergisi ödemem dediği zamanda biz kendimiz ödemek zorunda kalıyoruz. Tek nüsha yapmamız her hangi bir sorun teşkil eder mi? Bildiğim kadarıyla 2 nüsha düzenlersek 2 ayrı sözleşme için damga vergisi ödememiz gerekiyor. Ayrıca 2. olarak danışmak istediğim konu; hazırlamak istediğimiz bazı sözleşmelerde örneğin yapılacak iş üzerinden firmaya %15 gibi bir pay ödeyeceğiz diye sözleşme yapacağız. Bu sözleşmede sözleşme bedeli net belli değil, yapılacak işe göre tahakkuk edecek. Bunda ödenecek damga vergisi nedir?
 
Bildiğim kadarıyla 2 nüsha düzenlersek 2 ayrı sözleşme için damga vergisi ödememiz gerekiyor.

Bu değişti, artık kaç nüsha yaparsanız yapın, ek nüsha damga vergisi ödeniyor.

Ayrıca 2. olarak danışmak istediğim konu; hazırlamak istediğimiz bazı sözleşmelerde örneğin yapılacak iş üzerinden firmaya %15 gibi bir pay ödeyeceğiz diye sözleşme yapacağız. Bu sözleşmede sözleşme bedeli net belli değil, yapılacak işe göre tahakkuk edecek. Bunda ödenecek damga vergisi nedir?

Buna damga vergisi tahakkuk ettirilmez.
 
öncelikle değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. İki firma arasında yapılan ve tek nüsha düzenlenen sözleşmede, damga vergisini kimin beyan edeceği farkeder mi? Beyan zorunluluğu hangi firmadadır?
 
Damga Vergisi kanununda taraflardan birinin zorunluluğu belirtilmez. Ödeyinde kim öderse ödesin der. Eğer bu sözleşmeye yazılmış ise, o tarafın ödemesi gerekir. Genelde alıcıya yüklenir bu sorumluluk. Bazı kurumsal yerlerde Avm'ler gibi mesela, alıcı tarafın bu sorumluluğu yerine getirmeyeceğini düşünür ve kendisi beyan eder, alıcıya da fatura eder bu rakamı.
 
Üst