Düzensiz yatan maaş nedeniyle istifa ve kıdem tazminatı

Üyelik
26 Ara 2011
Mesajlar
2
Merhaba, çalışıtğım şirkette maaşlarımız 1 yıldır bazı aylarda düzensiz yatıyor. Bu durumda işten istifa edersem kidem tazminatı almaya hakkım oluyor mu? oluyorsa bunun şartları var mı? (yani yılın 6 ayı düzensiz yatmış olması durumunda gibi)

Başka iş bakmayı düşünüyorum kredilerim ve ödemelerim var ve düzensiz yatan maaşlardan dolayı mağdur oluyorum. Bunun yanında kıdemimde yansın istemiyorum.

Teşekkür ederim.
 
Ynt: Düzensiz yatan maaş nedeniyle istifa ve kıdem tazminatı

Sn.Karslan
Olayınızda anladığım kadariyle EKSİK-NOKSAN ÖDEME sözkonusu değil.
Sadece düzensiz ödeme mevcuttur.
Bu konuda ÖNCELİKLE;
a.Aylık ücretin gününde ödenmesi esastır.
b.Ücret en geç ayda bir ödenir.
c.Sözleşme de ayrıca hüküm var ise bu duruma riayet edilmelidir.
d."Ücreti ödeme gününden itibaren YİRMİ GÜN içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işci,iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir." 4857/M.34
Yukarıdaki bilgiler ışığında,"işcinin iş görme edimini yerine getirmekten kaçınma hakkından söz edebilmek için,ücret ödemesinin en az yirmi gün mücbir bir neden dışında gecikmiş olması ve işcinin bu nedenle iş görme borcunu yerine getirmemiş olması gerekir."
Burada sadece aylık ücret değil,geniş anlamda ücrete ilişkin diğer haklarda bu kapsamdadır.
Ücretin yukarıda ifade olunduğu gibi ödenmemiş olması halinde bu durum işciye,(M.24/2-e fıkrası gereği)haklı nedenle sözleşmeyi fesih hakkı vermekle,işci kıdem tazminatına hak kazanır.(istifa kelimesinden bahsetmeyiniz)
NOT.Anlaşıldığı üzere dikkat edilmesi gereken husus,yirmi günlük süredir.Burada mücbir bir nedenin varlığı halinde ne olabilir-yapılabilir konusu ise ayrı bir konudur.
 
Ynt: Düzensiz yatan maaş nedeniyle istifa ve kıdem tazminatı

Yalnız şunu aklınızdan çıkarmayınız.Bütün bunlar dava konusudur. Yani işveren zaten maaş ödemiyor. Kendiliğinden kıdem öder mi?
 
Ynt: Düzensiz yatan maaş nedeniyle istifa ve kıdem tazminatı

Sn.Nguroy
Haklısınız,işcinin aylık ücretini zamanında ödemeyen-ödeyemeyen işverenin,kıdem tazminatını ödemesi yapması beklenmez.
İşcinin burada yapması gereken,yargı yoluna başvurmaktır.
 
Ynt: Düzensiz yatan maaş nedeniyle istifa ve kıdem tazminatı

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Haklısınız maaşları düzenli ödemeyen şirketten bunu kolayca ödemesini beklemek mantıksız görünüyor. Zaten işten çıkarılan arkadaşların bile kıdem ve ihbar tazminatlarını ödeme konusunda oyalama yoluna gittiler. Şikayette bulunacaklarını bildirince ödemelerini yaptılar.

Yıllık maaş zammı almam gerekiyordu ama bunuda geçiştiriyorlar. Bir kaç laf kalabalığı yaptılar. Sonra yapacağız, geçen ayların ödemesini yapacağız gibi şeyler söylediler ama iş yerine daha önceden yaşadım farklı konulardaki tecrübelerimden dolayı güvenmiyorum. Kızıp sinirlenmekten başka elimden birşey de gelmiyor.

Bu insanlar çalışanların emeğiyle milyonlar kazanıp rahatlıkla bu şekilde davranabiliyorlar ve yaptıkları yanına kar kalıyor. İş yerinde diğer çalışanlarda dahil işimizi sallamıyoruz hakkıyla yapıyoruz ama onlar bizi sallayıp geçiştiriyorlar. Emek sömürücüleri.

Tekrar teşekkürler.
 

Benzer konular

Üst