E - Arşiv Uygulaması Hakkında

yunuss85

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Eyl 2013
Mesajlar
174
Konum
İstanbul
433 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-Arşiv Uygulaması, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır.

e-Arşiv Uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin, öncelikle e-fatura uygulamasına kayıtlı olmaları gerekmektedir.

Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS) kapsamında faturalarını elektronik ortamda oluşturma ve muhafaza izni almış olan mükellefler, 1/4/2015 tarihinden geç olmamak üzere Başkanlığın kendilerine yazıyla bildireceği bir tarihe e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadırlar.

İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, en geç 1/1/2016 tarihine kadar e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadır.
 
Uygulama çok yeni olduğundan bir çoğumuzun aklında sorular var.

Örneğin benim aklımdaki ilk soru; faturaları XML formatında temin edebilecek miyiz? ki ERP sistemine entegre edebileyim..

/ Aslinda burda is alici-saticida bitiyormus. Soyleki ; Mükellef şirketin kullandığı SAP, Oracle, Logo, Netsis, Mikro ya da başka bir muhasebe veya kurumsal kaynak planlama uygulamasının fatura verilerini CSV, XML, JSON vb. bir dosya formatında offline dosya olarak çıkarabilmesi (export edebilmesi) yeterli. Gerekli ayarların yapılmasının ardından, ERP sisteminin dışarıya çıkardığı bu fatura dosyaları, sanki faturayı yazıcıya gönderiyormuş gibi, kolaylıkla Özel Entegratör’ün sistemine aktarılarak e-Arşiv Fatura uygulamasına kaydedilmiş oluyor.
 
Son düzenleme:
Sayın yunuss85,

Bahsettiğiniz tebliğde 30.12.2014 tarih ve 443 sayılı VUKJ tebliği ile değişiklik yapıldı. Burada uygulanacak sistem, yapı, zorunluluklar ve formatı da kesin şekilde açıklandı. Beklendiği gibi uygulanan tekniğin dışında bir yapıya da izin verilmedi. Tebliği okumanızı tavsiye ederim.
 
Sayın unal şerifler,

Link paylaşımı yasak olduğundan, makalelerinizi burada paylaşır mısınız?
 
Merhaba, tebliğ tam açıklayıcı değil bence... Mesela e-fatura kullanan mükellefiz, e-arşiv uygulamasına geçmek zorunda mıyız? Bu konu hakkında bilgi isteğe bağlı sanırım. Bu konuda kesin bilgisi olan var mı?
Şimdiden teşekkür ederim...
 
Aynı yanılgıya bende düştüm, belirtilen haddi aşan e-fatura kullanıcıları değil internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan firmalar 01.01.2016 tarihinde e-arşiv uygulamasına geçecekler
 
Arkadaşlar merhaba,
2016 yılı itibariyle E-Arşiv uygulamasına geçeceğiz. Benim sorum şu: E-Arşiv için GİB ambleminin altına şirket yetkilisinin dijital imzaya nasıl yapacağız. Noterden mi bir döküm almak gerekecek? Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
 
E-fatura kullanıcı işlemlerimizi halletmişlerdi ama E-Arşiv için o imzanın hangi şekilde konulacakları konusunda pek bilgi sahibi değiller. Tek bildikleri orada bir imza olması gerektiği.
 
433 seri numaralı VUK Genel Tebliği, Belgelerin Alıcılarına Teslimi başlıklı maddesinde; ''Vergi Usul Kanununun faturanın nizamına ilişkin hükümlerine göre faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması mecburidir.
Bu hükme göre, vergi uygulamaları bakımından faturada imzanın bulunması zorunlu olmakla beraber, faturanın şekil ve nizamına ilişkin esaslara riayet edilmek şartıyla, düzenleme tarihinde imzaya yetkili olanın imzasının notere tasdik ettirilip basım sırasında fatura üzerine yazdırılmak suretiyle faturanın (hazır imzalı olarak) kullanılabilmesi mümkündür.'' ifadesi yer almaktadır.
Kaynak:
0029877: Elektronik olarak gönderilen fatura da kaşe/imza bilgisi - Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu
 
E arşiv şartlarını aştığımızdan dolayı. E Fatura E Arşiv uygulamasına mecburen birlikte geçeceğiz. Kafama takılan soru. Kestiğimiz fatura adeti çok az. E fatura gib portalını kullanabilirmiyim ? yoksa e arşiv olduğu için bir entegratörle anlaşmam şartmı ?
 
E-arşiv sadece entegratörler veya kendi bilgi işlem sisteminizden başka yolu yok
 

Benzer konular

Üst