e- Bildirge İptal ?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
:arrow: 15 kişinin çalıştıığı bir işyerinin sigortasında, ssklılardan biri 26.10.06 itibari ile raporu olduğunu söylüyor ve 26.12.06 ya kadar devam edicek.Ancak ben 10. ayı rapor geç geldiği iiçin tam 30 gün üzerinden verdim.Normalde kasım ayının içinde olsaaydık iptal edicek ve raporlu gösterecektim.Ancak artık 12.aydayız.Şu an itibari ile 10.ayın e-bildirgesini iptal ederek tekrar verebilirmiyim.Bunun bi engellemesi olurmu e-bildirge ekranında ve bunun bir cezası varmı acaba.? Biliyormusunuz.?



görüşleriniz ve fikirleriniz için teşekkürler.
 
merhaba;
Sn zindan; geç cevap yazdığım için kusura bakmayın, sorunuzu yeni gördüm. umarım faydalı olabilirim

iptal verip düzeltme yapmanıza gerek yok.
sigortalı, kurumdan istirahat ücreti almak için kuruma baş vurduğunda, işçiye verilen ve işveren tarafından doldurulup inzalanması istenen matbu bir dilekçe var.
................sicil numaralı ................. ( Sigortalı ) .... /.../....... -- ..../..../...... (raporlu olduğu) tarihleri arasında işyerimizde çalışmamıştır.
şeklinde bi beyan dilek çesidir bu. o dilekçede rapor tarihlerini doğru olarak yazarsanız sigortalı istirahat parasını doğru olarak alabilir. sizin o tarihlerde sigortalıyı çalışmış gibi gösterip prim tahakkuk ettirmenizin sigortalıya bir sakıncası olmuyor (hatta emeklilik hesabında lehine oluyor). sadece firmanız fazla prim ödemiş oluyor. zaten kurum istirahat parası öderken 2 günü kesiyor (ödeme Yapmıyor) o iki günü siz beyan edip hem ücretini hemde primini ödüyordunuz. burada fazladan 2 günlük prim ödemiş olacaksınız. fazladan bildirilen 2 günün ücretini ödemek zorunda değilsiniz...
bu olayın örneğini (iş kazası olarak) bir müşterimizde yaşadık. sigortalı aldığı raporu getirmediği için kendisini, raporlu olduğu halde 2 ay sigortalı (gün) gösterip primini ödemiştik. kaza için inceleme yapmaya gelen müfettiş bizzat kendisi "raporu getirmedi diye bildirgede gün göstermeniz gerekmez 0 gün bildirip ek-8'e de durumu izah eden bir dilekçe ekleyerek kuruma verebilirsiniz" demişti. dediği gibi yaptık ve kurumun istirahat parası ödeyen sağlık servisine de durumu sözlü olarak izah ettik. o serviste " sigortalı raporlu olduğu halde, sizin onu 30 gün veya daha az sigortalı göstermiş olmanız sorun olmaz." demişti ve bu şekilde yaptığımız halde sigortalı istirahat parasını aldı ve işverenede bugüne kadar herhangi bir ceza kesilmedi (gelmedi).
kolay gelsin. iyi çalışmalar.
saygı ve sevgiyle
 
Teşekkürler.Sayın smmm_m.
Bende hiç dokunmadım zaten.düzeltme felan vermedim.Nolur nolmaz diye.

Kolay Gelsin.
 
Sayın smmm_m bir konuyu atlamıyormusunuz?

Hem Raporlu olduğu halde 10.ayda işçi tam sigortalı gözükecek. hemde işverenin yazısına istinaden rapor parasını tam alacak. Bu durumda işçi cezalı durumuna düşmeyecekmi. ? Keza Her sigorta kurumunun kapısında yada rapor parasını aldığı bölümde bu konuyla ilgili Uyarı amaçlı (afişler) yazılar bulunmaktadır. !
 
a.yeşim' Alıntı:
Sayın smmm_m bir konuyu atlamıyormusunuz?

Hem Raporlu olduğu halde 10.ayda işçi tam sigortalı gözükecek. hemde işverenin yazısına istinaden rapor parasını tam alacak. Bu durumda işçi cezalı durumuna düşmeyecekmi. ? Keza Her sigorta kurumunun kapısında yada rapor parasını aldığı bölümde bu konuyla ilgili Uyarı amaçlı (afişler) yazılar bulunmaktadır. !

sn a.yeşim
verdiğim örnekte de belirttiğim gibi; herşeyi kuruma sorarak, hatta müfettişin yönlendirmesiyle yaptık. (Belki ; kurumun görüşünü yazılı olarak almadığımız için güvenilir bi uygulama olmayabilir.) işçi; istirahatli olduğu, ancak bizim tam sigortalı gösterdiğimiz ayında, diğer istirahatlerininde istirahat ( geçici iş göremezlik) parasını aldı. bu olayın üzerinden de 1,5 yıl geçti. şu ana kadar işverene herhangi bir ceza gelmedi.
yine de böylesi durumlarda sözlü de olsa kuruma danışmakta fayda var.

yasal düzenleme ile ilgili yeterince açık bir kaynak bulamadım ama araştırıyorum. bulabildiğim şeyleri buraya yazarım..
belirttiğiniz uyarılar hakkında bir şey diyemiyecem. olabilir. ben hiç, istirahat parası için bir başvuru yada işlem yaptırmadığım için fark etmedim dikkatimi çeken bişey de olmadı ( yanlış anlaşılmasın öyle bir uyarı yok demiyorum.)
yasayı çıkaran devlet bile konuyu açık bişekilde ifade etmemiş. "böyle olsunda parasız kaldığımızda, niye böyle yaptınız diye ceza kesebilelim" diye düşünmüş sanki
yine de uyarınız için teşekkür ederim.
iyiçalışmalar ve kolaylıklar dilerim
 
merhaba;
sayın a.yeşim in tereddüt ettiği konuyla ilgili yazılı bir kaynak bulamadım ve kuruma sordum. kurum: bununla ilgili (bildirilemeyeceği yönünde) yazılı bir düzenleme yok, sigortalının istirahatli olduğu sürelerde işveren tarafından, çalışıyormuş gibi tam olarak bildirmesi işverenin iyi niyetiyle ilgilidir cezai bir durum yoktur, bu şekilde işçilerinin sigortalarını tam gösteren işverenler işçiye ayrıca ücretini ödemek zorunda değildir, eğer ödemişse ödediğini veya kurumun ödediği istirahat ücretini geri isteyebilir de, bırakabilir de. diye cevap verdiler. bu şekilde uygulama yapıp üstelik kurumdan da ödenen istirahat parası ile ilgili telefonla teyit alan işverenler bile varmış. (işverenin-işyerinin ismini söylediler ama burada açıklamam doğru olmaz diye yazmıyorum).
iyi çalışmalar. kolay gelsin.
 
Sayın smmm_m ;

Bu konuyla ilgili bende bulunduğum ilin sigorta kurumuyla görüştüm. Bana verilen cevap aynen şöyle:
"Eğer işçi raporunu işverene vermediyse o ayda çalışmış demektir. Keza çalışmadıysa ve bir rapor sunmadıysa işveren işçisine bir aydır nerde olduğunu ve neye göre eksik gün göstereceğini sormayacakmı eğer bi belge sunmadan eksik gün gösterdiyse işveren cezalı duruma düşer. Kaldıki hem raporlu olduğu halde çalışmış, hemde işverenin verdiği dilekçede raporlu olup ta çalıştığı günlerde işveren çalışmamamıştır, deyipte işçi rapor parasını tam aldıysa (ki böyle bir konunun söz konusu bile olamayacağı ) işçinin aldığı rapor parasını geri ödemek zorunda kalacağı şeklinde bir cevap aldım. "

yani ssk daki görüşünü aldığım kişiyle ayni fikirdeyiz.

işverenin iyi niyetine ve bi belge sunmayan işçiyi tam gün göstermesine benimde bi itirazım yok. benim takıldığım yer: bu işçi eğer raporlu olduğu günlerde çalıştıysa işveren nasıl çalışmamıştır, diye yazı verecek.
 
merhaba

sayın a.yeşim;
Öncelikle mesajlarıma ayırdığınız zaman için teşekkür ederim.
Umarım bu tereddütlü konuda bir sonuç elde edebiliriz.

Sizin söylediğiniz gibi bir durum olması halinde haklısınız; elbette işveren soracaktır ve sormak içinde bir ay beklemez ve durum bildirge verilmeden ortaya çıkacaktır. Devamsızlık nedeni bilinmiyor yada bilindiği halde işçiye ulaşılamıyorsa, ihtarname çekip, cevap gelmemesi halinde de çıkış yapılabilir.

"işçi eğer raporlu olduğu günlerde çalıştıysa işveren nasıl çalışmamıştır, diye yazı verecek." demişsiniz.
fiili olarak çalışma sözkonusu değil. zaten, raporlu işçi çalışmak istese bile çalıştırılamaz, çalışmaya zorlanamaz, suçtur. işçinin "işbaşı yapabilir" alması istenir. işverenin verdiği "çalışmamıştır" yazısı 'işçinin fiilen' çalışmadığına dair (işverenin) beyan ve taahhüdüdür.
ben bunu biyerde; kurumun yasadaki belirsizlik (boşluk) nedeniyle kendini garantiye almak için uyguladığı bişey olabilir diye düşünüyorum
Umarım faydalı olabilmişimdir.
Teşekkür ederim.
İyi çalışmalar dilerim. Kolay gelsin.
 
merhaba

umarım bu konuda ortak bir sonuç bulabiliriz. Zaten bu formda hepimiz bilmediğimiz öğrenmek, bildiğimizi de paylaşmak için varız diye düşünüyorum. Size katılıyorum kanunlar da o kadar çok boşluklar varki. Bizde ne yapacağımızı şaşırıyoruz.

iyi çalışmalar dilerim.
kolay gelsin
 

Benzer konular

Üst