E-fatura Kimlere Kesilebilir?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Muhasebesini tuttuğum firmalardan biri, Medikalpark Hastaneler Grubuna ürün tedariki yapıyor, benim muhasebesini tuttuğum firma e-fatura mükellefi değil, ancak Medikalpark e-faturaya geçmiş ve bize de iadeleri, fiyat farklarını e-fatura kesiyor.
Benim bildiğim e-fatura sadece iki e-fatura mükellefi arasında yapılabilir diye biliyorum, kesmeyin, biz kağıt fatura istiyoruz dediğimiz halde, ısrar ediyorlar?

E-fatura kesmeleri doğru mu? Biz mi bir şeyi atlıyoruz?
 
e-arşiv fatura olarak kesebilir fakat e-fatura olarak kesmesi mümkün değil çünkü e-fatura'nın sizin sisteminize ( anlaştığınız entegratör yada GİB portal'a) gelmesi gerekiyor. Sizinde belirttiğiniz gibi e-fatura mükellefi değilseniz e-fatura kesemez zaten eğer sistemi entegre ise mesela biz e-fautra mükellefiyiz fatura kesmek istediğimde vergi no girdiğim de firmayı sorguluyor ve e fatura mükellefi diye uyarı veriyor.
 
Size gelen faturalarda, E-Arşiv Fatura yazıyor olabilir mi? Muhtemelen bu ibare yazıyordur. E-fatura mükellefleri, matbaadan bastırdıkları faturaları artık kullanamıyorlar, biliyorsunuz. Siz, e-fatura mükellefi değilseniz, size e-arşiv fatura kesmek zorunda. Ancak, bu e-arşiv faturanın çıktısını kağıt ortamda size iletmesi gerekmektedir. Sizin izin vermeniz durumunda ancak, elektronik iletişim kanalından gönderebilir.
 
1. E-ft mükellefleri sadece kendileri arasında e-ft kesebilir. Diğer mük. eskiden olduğu gibi kağıt ft kesebilir.
2. E-arşiv kayıtlı olanlar tüm ft e-ft sistemi üzerinden kesmek zorundadır, kağıt ft kesemezler. E-arşiv ft karşı taraf e-ft mük ise e-ft sistemi üzerinden değil ise kağıt/e-mail/fax vs istediği bir şekilde iletebilir.
Not: sistemin bir şekilde arıza vermesi nedeni ile mecburen kağıt ft kesme durumu istisnası da vardır.
 

Benzer konular

Üst