E Faturada 3065 Notu Yazılmaması Hk

muratgormez

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Ara 2015
Mesajlar
145
Konum
istanbul
Merhaba

ocak ayına ait 3065 olması gereken e fatura da not kısmına ilgili hüküm yazılması atlanmış. Temel fatura olduğundan nasıl bir yol izlenebilir sorun olmaması adına ?
 
Soru 24-
Müşterimize kesmiş olduğumuz faturanın not bölümüne ilgili açıklama olan ''3065 sayılı KDV Kan. hükm. İstinaden kdv den muaftır'' yazısını yazmadan fatura kestik ve gönderdik, acaba bu faturanın çıktısını alıp üzerine ilgili 3065 kaşesini basarak ihraç kayıtlı olarak işleme alınabilir mi?
Cevap 24-
Bu şekilde göndermiş olduğunuz fatura hatalı bir faturadır. E-faturanın çıktısının herhangi bir mali değeri olmadığından çıktısı üzerinde herhangi bir işlem yapmanız mümkün değildir. Hatalı olarak gönderilen faturayı ticari fatura ise karşı taraf reddetmeli temel faturaysa harici yollarla itiraz etmelidir. Bunun üzerine yeni bir fatura düzenlenerek açıklama alanına red veya itiraz edilen faturanın tarih ve numarasını içerecek şekilde açıklama yapılarak işlem yapılmalıdır.
 
Bu cevabı okumuştum gib forumundan. Ancak benim sormak istedigim; bu fatura ocak ayında kesildi ve yeni fark ettik. Müşteri aynı gün ihracatını yaptı malın. Yani iade edip güncel fatura kesmem söz konusu olmuyor. Noterden firmaya 3065 hükümlerine göre düzenlenmiştir diye bildirim yapsak kayıtlarınıda ona göre düzenlesek olur mu ?
 
Sayın Arkadaşlar,

e-faturanın maalesef handikaplarından biridir bu. Her yerde "kağıt faturadan bir farkı yok" denmesine rağmen aslında "ciddi farklar" var. Kağıt fatura olsaydı bu eksikliğin giderilmesi son derece kolaydı. Teknoloji kolaylık getiririrken bazı çıkmazları da yarattığı kesin. Faturanın üzerine yazılması gereken yazı KDV yasasının 11/c maddesinin amir hükmüdür. Ancak bu hüküm (kanımca) şekil şartıdır. Çünkü ihraç kayıtlı teslimlerle ilgili diğer işlemlerin de var olması esastır. Bu fatura akabinde örneğin yapılacak KDV beyanı da ispat hükmündedir. Akabinde ihracat, Gümrük Beyannamesi ve sair süreç. Bu nedenle salt şekil eksikliği nedeniyle olayın özü gözardı edilemez. Diğer durum ise ihracatçının ihracatı gerçekleştirmek için alış faturasının ulaşmış olma şartının olmamasıdır. Bu olayda teslimatla ihracatın hızla gerçekleşmiş olması da güzel bir örnek. Fatura süresi içinde ve bilahare ulaşmışsa şekil eksikliği farklı sorunlara yol açacaktır. Ancak hiçbiri "Özün Önceliğini" değiştirmez. Görüşüm fatura üzerinde harhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığıdır. Bu notun yazılmamış olması diğer işlemler çerçevesinde İhracat da gerçekleştirilmişse ihraç kayıtlı teslim olma niteliğini değiştirmez.

Forumda verilen cevaba katılmam mümkün değil. Tüm vergi yasalarındaki temel ilke "unutma ve yanılma müstesna" ilkesine de aykırı. (KDV ve BABS formlarındaki çıkmaz gibi) Getirilen sistem hiçbir düzeltme imkanı sağlamıyor, süresi içinde "Vergi Beyannameleri dahi" düzeltme şerhiyle verilip düzeltilebilirken basit bir faturanın düzeltilemez olmasını anlamak mümkün değil, buna da pekala bir yöntem bulunması ve imkan sağlanması gerekir. Örneğin üzerinde "düzeltilmiş fatura" gibi bir kayıtla.

Sonuç olarak bu tür bir eksiklik için çok da gereksiz yollara başvurmanız gerekmiyor. Vergi Dairesinin de bu konuda bir sorun yaratacağını zannetmiyorum. Terkin işlemi esnasında verilecek belgeler zaten durumu tüm açıklığıyla ortaya koyacaktır.
 
Teşekkür ederim üstat

3 gündür bu konuyla ilgileniyorum ancak kimse net bir şey söyleyemiyor. Yorumlarınıza tamamen katılıyorum. Vergi dairesine sordum iade de sorun çıkartmayacaklarını ama incelemede karşınıza çıkabilir özelge isteyin yanıtını aldık.
Gelirler idaresinin forumda ki cevabı ise aşağıdaki gibidir.
İyi Günler,
İhraç kayıtlı, özel matrah gibi fatura tipleri efatura ubl-tr yeni versiyona geçiş ile birlikte öngörülmüş fatura tipleridir. Mevzuatsal olarak bu faturaların ilgili tipleri seçilerek oluşturulması gerektiği konusunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Fakat teknik anlamda takip için standart tiplerin seçilmesi uygundur bu anlamda sorumluluk size ait olacaktır. Ancak ihraç kayıtlı faturada 3065 İBARESİ...ne ilişkin şerhin bulunması gerektiği KDV Uygulaması genel tebliğinde belirlenmiştir. Bu nedenle düzenlediğiniz ihraç kayıtlı fatura yasal düzenlemelerde belirtildiği gibi düzenlenmediyse bu hatalı bir fatura olacaktır. İhracat gerçekleştiyse belirtiğiniz şekilde işlem yapılması halinde bunun geçerli olup olmayacağı ilgili mevzuat birimlerinden sorulmalıdır.
 
Sayın muratgörmez,

Bence özelgeye gerek de yok. Yaptığınız iş akış olarak doğruysa faturanın bu şekilsel eksikliği aslında fatura düzenleme ile ilgili VUK hükümlerinde bulunmadığından Usulsüzlük Cezasına dahi tabi tutulamaz. Bu düzenleme sadece KDV yasasını ilgilendiriyor ancak bu eksikliğin "ceremesi" de yok, bu ibare yazılmazsa şöyle olur böyle olur gibi bir hüküm de yok. Buradan VUK hükümlerine de atıfta bulunulamaz. ( VUK olabilmesi için GV veya KV olması gereklidir. )

Portalda yazılanları ise teknik açıdan verilen bilgilerden yararlanın, okuyun ancak Usul / Geçerlilik / Ceza vb işlemler açısından değerlendirmeyin, kendileri de "ben söylüyorum ama genede sen bilirsin" mealinde olduğunu söylüyorlar.

Emin olun bu forumda ben de arkadaşlarım da çok daha doğru yollar gösteriyoruz.
 
Üst