fonradar

E-İrsaliyede Tutar Olmamalı mı ?

MUSTAFA KAYADUMAN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 May 2020
Mesajlar
230
Konum
istanbul
Selam ve saygılar hayırlı haftalar e defter ve e irsaliye mukelelfiyız.Yıllardır depodan müşterilere a irsaliye ile günde 40 civarı fatura kesiliyor ve ya kargo ile ya da sevkiyat elemanı ile e irsaliyesi kesilerek müşterilere gönderiliyor e irsaliyede tutar yazıyor ama kdv ile kdv dahil tutar yazmıyor stokalrına girmeleri için ve fiyat konusunda sıkıntı yaşamamamız için fiyatı e irsaliye de belirtiyoruz daha sonra gerekli kontrol yapılıp e faturalar ertesi gün siztemden gönderiliyor.Şimdi bir müşterimiz aradı yeminlisi görmüş bu e irsaliyeleri kesinlikle tutar yazamazsınız benim mukelleflerım ceza yedi ikaz edin mal aldığınız yeri e irsaliyelerini düzeltsinler bir daha tutar yazmasınlar yoksa %30-40 arası ceza yerler diyor.Sizin bilginiz var mı bu konu da e irsaliyede tutar yazmayalım mı ya da yazdığımız için bir sıkıntı yasarmıyız,nelere dıkkat etmelıyız müsterı ısrarala fıyat yazmayaan irsalıye istiyor ne yapmalıyız tesekkurler
 
Bu konuda bilgim yok ancak irsaliyelere fiyat yazmak karşı tarafa gönderici firmanın satış fiyatı ve özel indirimleri (varsa) hakkında bilgi verebileceği için şirketler tarafından istenmez. Bu bilgileri taşıyıcıların veya aracıların görmesini istemezler.
 
VUK'a göre irsaliyede fiyat yazılması zorunlu değil. Ancak yazılmasında bir sakınca olmaz. Ben yazılmamasının daha uygun olduğunu düşünüyorum.
 
e-İrsaliye ilgili hükümler 487 nolu VUK da yer almaktadır. Tebliğin 3.maddesinin 7.bendinde e-irsaliyede bulunması zorunlu olan bilgileri sayıldıktan sonra "Mükellefler e-İrsaliye üzerindeki zorunlu bilgilere ilave olarak ihtiyaçları doğrultusunda farklı bilgilere de yer verebileceklerdir. " diyerek mükellef lehine serbesti de sağlanmıştır. Buna göre e-irsaliyede fiyat ve bedel yazılmasının VUK açısından bir sakıncası bulunmadığı kanaatindeyim. Ancak irsaliyede yazan fiyat ve bedel, daha sonra bu irsaliye için düzenlenen faturadaki fiyat veya bedel ile uyuşmadığı takdirde, idareye bir izahatta bulunmanız gerektiğini de göz ardı etmemeniz gerekir.
Ceza yazanlar ise; 167 nolu VUK tebliğinde yer alan "Sevk irsaliyeleri hakkında, fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, Vergi Usul Kanununun 230 ve 231 inci madde hükümleri uygulanır." cümlesindeki "fiyat ve bedel kısmı hariç" ibaresini zorunluluk gibi algıladıkları için olabilir.
 
Üst