uyumsoft

E-ticaret Ödenmesi Gereken Kdv ?

logo isbasi
Herkese merhabalar.

İnternet üzerinden kapıda ödemeli satış yapmak istiyorum. Bunun için fatura gerekiyor. Doğal olarak gerçek usul şirket kurmak gerekiyormuş. Hediyelik eşya satmayı düşünüyorum. İşler fena olmayacaktır muhtemelen ama ödeyeceğim KDV çok olacak muhtemelen. Her satışım için fatura kesicem kapıda ödemeli yollayabilmek için. MErak ettiğim mesela ayda 10 Bin liralık satış yaptım kargo ücretleri dahil. Fatura kestim ayda 10 Bin liralık. Bunun tam 1800 lirasını KDV ödemem gerekiyor değil mi? Bu vergiyi azaltabilme imkanımız yok mu acaba? Devletin yardımcı oldugu bir şey var mı bu konuda?

Diğer vergi masraflarım ne kadar olur acaba tahmini olarak ? Gelir vergisi, kurumlar vergisi , stopaj vs. Home ofis yapıcam ayrıca. Ev babamın üzerine evin bir odasını kiralamayı düşünüyorum.

Şu an sigortam babamın üzerinden. İş kurunca 450-500 TL Bağ-Kur primi ödemem gerekli bir değil mi?

Çok soru sordum.Bu konularda fazla bilgim yok.Yakın zamanda bir muhasebeci ile yüz yüze de görüşücem. Ama şu an şehir dışındayım çevremde muhasebeci yok.Bu sorular var kafamda çok merak ediyorum. Size danışmak istedim. Herkese teşekkür ediyorum.

Mantığınız KDV konusunda eksik. Aldığınız mallara ödediğiniz KDV yi sattığınız mallardan tahsil ettiğiniz KDV den düşer kalanını devlete ödersiniz. Bu da kabaca karınıza isabet eden tutar olur.
Yani diyelim ki 100,+KDV 18=118 tl mal aldınız, 120+kdv 21,6=141,6 tl ye sattınız . Ödeyeceğiniz kdv 21,6-18=3,6 tl dir.

Mantığınız KDV konusunda eksik. Aldığınız mallara ödediğiniz KDV yi sattığınız mallardan tahsil ettiğiniz KDV den düşer kalanını devlete ödersiniz. Bu da kabaca karınıza isabet eden tutar olur.
Yani diyelim ki 100,+KDV 18=118 tl mal aldınız, 120+kdv 21,6=141,6 tl ye sattınız . Ödeyeceğiniz kdv 21,6-18=3,6 tl dir.

Öncelikle cevap için teşekkür ederim. Haklısınız ama ürünleri alacağım toptancılar fatura keserim ama KDV yi senden tahsil ederim diyor. Yani faturasız 100e alacağım malı 118e alabiliyorum. Pazarlıkla biraz indirsemde yine fazla karım olmuyor alış faturalarından. Çünkü alacağım ürünlerin fiyatı ucuz ama perakende satış fiyatları yüksek, kar marjı yüksek. Bir de kargo bedelleri var satış faturası bedeline ekleyip, benim ödeyeceğim. Yani mesela atıyorum tamamen rakamı. Normalde toptan,pazarlıkla vs. 20 liraya mal alıcam. Satıcı fatura kesecek ama 3,6 KDV yi benden nakit tahsil ettiği tutara ekleyecek.Ben de 50 liraya satıcam kargo dahil. 9 lira ödenecek vergi çıkacak.

Bu şekilde epey vergi ödemem gerekecek. Bunu azaltabilmenin bir yolu yok mudur acaba?

Mantığınız tamamen yanlış. Fatura aldığınız zaman bu sizin alış maliyetiniz . Yani bir malı faturalı 100 liraya alıp 130 tl ye satarsanız 30 tl üzerinden diğer masraflarınızı da düşer vergi ödersiniz. Ödediğiniz kdv yi de mahsup edersiniz.
Ancak malı 100 tl ye faturasız alıp 130 tl ye faturalı satarsanız 130 tl üzerinden gelir vergisi ayrıca 130 tl üzerinden %18 de kdv ödersiniz.
Böyle ticaret yapılmaz. Siz bir meslektaş ile yüz yüze görüşün.

1. faturasız alış yapıp faturasız satarsanız hakkınızda inceleme yapıldığında aldığınız malların (size satana ödeyeceğiniz) kdv de sizden talep edilir.
2. 5.000.000 TL üzeri satışlar için 2016 yılında e-fatura geçme zorunluluğunuz olduğunu unutmayın.

Mantığınız tamamen yanlış. Fatura aldığınız zaman bu sizin alış maliyetiniz . Yani bir malı faturalı 100 liraya alıp 130 tl ye satarsanız 30 tl üzerinden diğer masraflarınızı da düşer vergi ödersiniz. Ödediğiniz kdv yi de mahsup edersiniz.
Ancak malı 100 tl ye faturasız alıp 130 tl ye faturalı satarsanız 130 tl üzerinden gelir vergisi ayrıca 130 tl üzerinden %18 de kdv ödersiniz.
Böyle ticaret yapılmaz. Siz bir meslektaş ile yüz yüze görüşün.

Hocam ben faturasız ürün alacağımı söylemedim ki. Faturalı ürün satacagım için alırken alış faturasıda kestiricem zaten mecburen. Ürünü aldığım satıcı fatura kesecek ama ödeyeceği KDV bedelini de benden tahsil edecek. Mesela 100 liralık mal alıcam. KDV iadesi alıcam ben o maldan tamam ama alırken 118 Lira ödücem satıcıya. Mesela 100 liralık mala "fatura keserim ama senden 118 TL alırım " diyor satıcılar. Yani ay sonu aldığım KDV indirimi fazladan verdiğim 18 lirayı karşılıcak.

1. faturasız alış yapıp faturasız satarsanız hakkınızda inceleme yapıldığında aldığınız malların (size satana ödeyeceğiniz) kdv de sizden talep edilir.
2. 5.000.000 TL üzeri satışlar için 2016 yılında e-fatura geçme zorunluluğunuz olduğunu unutmayın.

Hocam ben faturasız ürün alacağımı veya satacağımı söylemedim. Faturalı ürün satacagım için alırken alış faturasıda kestiricem zaten mecburen.Fatura kesmeden kapıda ödemeli ürün yollanamıyor. Fatura kesmeme gibi bir durumum asla yok. Ama işte satıcılar atıyorum "1000 liralık mal alacaksan ve fatura kesmemi istiyorsan 180 lira KDV yi de sen ödersin. Yani bana 1180 TL verirsin, 1000 liralık malın faturasını keserim şartı koşuyorlar."

E fatura içinde 10 Milyon TL cirodan bahsediliyor. Benim o kadar ciromun olması imkansız :D Konuda aylık 10 Bin TL yazdım :)

Son düzenleme:
E-ticarette limit 5 milyon ve bu e-ticaret için daha da aşağı çekilmesi (2017 yılı gibi) düşünülmekte.
alırken kdv ödemediğinizi varsayalım. 1200+kdv sattığınızda %18 kdv olan 216 TL maliyeye ödersiniz. Bu malı 1000+kdv aldığınızda size satana 180 TL ödersiniz aynı rakamla sattığınızda da maliyeye 36 TL ödersiniz. Sonuç yine 216 TL ödeyeceksiniz.

E-ticarette limit 5 milyon ve bu e-ticaret için daha da aşağı çekilmesi (2017 yılı gibi) düşünülmekte.
alırken kdv ödemediğinizi varsayalım. 1200+kdv sattığınızda %18 kdv olan 216 TL maliyeye ödersiniz. Bu malı 1000+kdv aldığınızda size satana 180 TL ödersiniz aynı rakamla sattığınızda da maliyeye 36 TL ödersiniz. Sonuç yine 216 TL ödeyeceksiniz.

Anladım hocam. Peki diğer ödeyeceğim vergiler hakkında bilginiz var mı? Gelir Vergisi mesela 3 aylık dönemde 10000 TL kazanıyorsam %15 yani 1500 Lirada Gelir vergisi mi ödemem gerekiyor?

kazandığınız 10000 TL karınız ise evet. 1000 alıp 1200 sattığınız malda 200 TL karınız vardır, bundan elektrik telefon vb giderler çıkar kalan beyan edilecek kazancınız üzerinden %15 geçici v. ödersiniz. Yıllık vergide toplam 1 yılın beyan edilecek kazancı üzerinden artan oranlı vergi taplosuna göre verginiz hesaplanır ve ödediğiniz geçici düşülür kalan var ise ödersiniz. Ayrıca beyanlara ait (kdv, muhtasar,...) dv ödemesi çıkar.