Ecrimisil Geliri

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Day-Dream
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Eski dönemlerde ecrimisili tazminat olarak değerlendiren ve gider olarak dikkate alınmasına izin vermeyen görüşler vardı. Ancak, GİB in sitesinden örnek özelgelere bakarsanız bu görüşün değiştiğini görebilirsiniz.

Ecrimisil ödemelerinin kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağına ilişkin bir özelgeden:

"
Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirketiniz tarafından yapılan ecrimisil ödemeleri esas itibariyle kira ödemesi niteliğinde bulunduğundan, ecrimisil ödemelerinin kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır."
 
Kisinin sahsina ait arsayi 4 sene boyunca fuzuli olarak isgal Eden firmanin mahkeme sonucu kisiye odedigi tutar uzerinden gelir vergisi odenir mi ?
Tesekkur ederim
 

Ecrimisil; Hazine taşınmazının, idarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, idarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki haliyle elde edilebilecek
muhtemel gelir esas alınarak idarece talep edilen tazminat şeklinde tanımlanmıştır.

Şahsın elde ettiği gelir ecrimisil değil fakat ecrimisil ödeyen açısından bir kira gideri olarak kabul ediliyorsa, şahsa ait arsayı şahsın izni dışında işgal edilmesi nedeniyle ödenen bedelin de elde eden (bu olayda şahıs) açısından kira geliri olarak kabul edilmesi gerekir.
GVK daki hükümler dahilinde beyan sınırını aşması halinde beyan edilerek gelir vergisi ödenmesi gerekecektir.

Öte yandan, arsanın işletmenin aktifine kayıtlı olması halinde gelir bu işletme tarafından elde edilmiş olacaktır.
 
Ustad milli emlağın kendi sitesinde Ecrimisil kira bedeli olmayıp, taşınmazın izinsiz kullanımının karşılığı olan bir tazminattır yazıyor,

Kamu için böyle ise özel kişiler için kira gelirimidir ? Arızi kazanç mıdır ?
Teşekkür ederim
 
Anladığım kadarıyla burada söz konusu olan özel bir gerçek kişiye ait taşınmazın bir hakka dayanmadan kullanılması nedeniyle açılan haksız kullanım davası sonucunda kazanılan maddi tazminat. Bu bilgi ışığında söz konusu tazminatı kazana kişi açısından;

1-Haksız olarak kullanılan taşınmaz iktisadi işletmeye dahil ise ticari kazancın bir unsuru olur.

2-Haksız olarak kullanılan taşınmaz iktisadi işletmeye dahil değilse bence hiç bir gelir unsuruna girmez, ne GMSİ'dir ne de değer artış kazancı.
 
Üst