fonradar

Ecza Deposunun Kestiği Vade Farkı

Üyelik
15 Mar 2007
Mesajlar
39
Ecza deposunun protestolu senetler ve senetlerin vadesinin uzatılması için kestiği vade farkları gidere işlenebilir mi?
 
Ynt: Ecza deposunun kestigi vade farkı

şahsi kanaatim malın maliyetine eklenmesi yönünde.

zira 10 liraya aldığı malı zamanında ödemediği için 1 lira vade farkı ödeyecektir. bu durumda da mal 11 liraya alınmış olacaktır.
 
Ynt: Ecza Deposunun Kestiği Vade Farkı

Gazetenin birinde İ.Hüseyin YILDIZ diye birisinin gecikme faizi ve vade farkları ile ilgili bir yazısını buldum;

Elektrik, su, telefon, meslek odası aidatları gibi borçların, mükelleflerce zaman zaman bazı nedenlerle gecikmeli olarak ödendiği, bazen de alacaklı kuruluşlarla anlaşılarak taksitler halinde ödendiği, ticari hayatımızın olağan durumlarındandır. Olağan olmayan ise, söz konusu gecikmeler veya taksitlendirmeler nedeniyle, mükelleflerce ödenen gecikme faizi, gecikme zammı veya vade farklarının, Maliye idaresince gider olarak kabul edilmemesi ve bunlara ait KDV'lerin de indirim konusu yapılamayacağını öngörmesidir. Temel espri ise ödenen bu gecikme bedellerinin, 6183 Sayılı Amme Alacakları Tahsili Usulü Hakkında Kanuna göre ödenen gecikme zammı ve faizlerinden farklı olmadığıdır. Çünkü; GVK'nun 90. ve KVK'nun 15/ 6. Maddeleri hükümlerinde, 6183 Sayılı kanun uyarınca ödenen cezaları, gecikme zamları ve faizlerin, vergi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilemeyeceği düzenlenmiştir.
 
Ynt: Ecza Deposunun Kestiği Vade Farkı

ecza deposunun alacağı amme alacağı olmayıp ticari borç hükmünde olduğundan sözkonusu makalede belirtilen ifadeler sizin için (en azından amme alacağı olmayan vade farklarında) uygulanması sözkonusu olmaz..
 
Ynt: Ecza Deposunun Kestiği Vade Farkı

Sn. Zuhal,


O yazıyı bende okudum. Ancak kesinlikle katılmıyorum. Kamu kurumu olmayan,( özel sektörün işlettiği TTK hükümlerine tabi olan) tüm kurumlar amme alacakları tahsil usulune tabi değildir. Sözleşme serbestisi vardır. Gecikme faizi serbestçe saptanabilir. Bu sözleşmeye dayanarak ödenen ve fatura edilen gecikme faizi de indirilebilir.
Kamu kurumu size fatura kesmes ve ceza tahsil eder. Bu indirilmez farklıdır.
 
Üst