Edefter Çek Girişi Ve Çıkışı

Üyelik
19 Ara 2015
Mesajlar
13
Konum
İstanbul
Merhaba,

Ocak ayı e-defteri göndermeden önce yevmiye kayıtlarını kontrol ettiğimde
Çek girişlerinde, programın çekin sayısını gözetmeden belge tipi diğer, belge açıklamasını çek bordrosu olarak kaydettiğini farkettim.
aynı şekilde çekleri veya tek çeki bankaya veya satıcılara çıktığımda da belge tipi diğer, belge açıklaması çek bordrosu olarak kaydedilmiş.
Tek bir çekin girişinin veya bankaya veya satıcıya çıkışının yapılırken muhasebe programının ürettiği çek giriş veya çıkış bordrosu ile yapılıyor olması, belge tipini diğer ve belge açıklamasının çek bordrosu olmasına engel teşkil etmeyeceğini düşünüyorum,
Diğer taraftan tek giren ve çıkan çeklerin belge tipini çek olarak değiştirmem gerekirmi diye düşünüyorum.
Sizin bu konuda uygulamanız nasıldır? Yardımcı olmanızı rica ediyorum.
Teşekkürler.
 
Kayda esas belgeniz "çek bordrosu" ise bir de olsa binde olsa prog. yaptığı gibi kalabilir düşüncesindeyim.
 
Açıklamada bütün çeklerin tek tek girilmesi gerektiği belirtilmiş, sonrasında da çek bordrosu olarak toplu girişe izin verilmiştir. Tek çek içinde bordro düzenleniyorsa, bordro numarası atlanmaması açısından, çek bordrosu olarak girilmesi daha doğru olur. Örnek : 10 adet çek, bordro numarası 25, tek çek çek no 1234567, 5 adet çek bordro no 27 gibi. 26 nolu bordro atlanmış oluyor.)
 
Değerli görüşleriniz için teşekkürler,


Konu ile ilgili uygulama klavuzunda yazan “ birden fazla” kelimesinin önünde “sadece, yalnız” gibi bağlayıcı bir kelimenin olmaması sebebiyle ilgili cümleden 1 adet çeklerinde giriş ve çıkışlarında çek bordrosu olarak işlenebileceği sonucuna varabileceğimiz gibi, 1 olunca çek 1’den fazla olunca çek bordrosu sonucuna’da varabiliriz..
Ayrıca;sizlerinde belirttiği gibi.
“Her bir bordro için müteselsil bir numara verilmeli” cümlesinden bordroların sıralı ve birbirini devamı niteliğinde olması gerektiği anlaşılıyor.
Ancak;
Araştırdığımda bazı bilgisayar programları çek giriş ve çıkışlarda toplu çek giriş veya çıkış seçeneği sunarak ve bordrolara tek olunca ayrı, toplu olunca ayrı bir numara vermek suretiyle bordro sıra numarası sorununu çözdüklerini belirtmek isterim.
Sonuç olarak;
Konunun yeterli, somut, net, yoruma açık olmayan bir cümle ile bağlanmadığından tek çek ve giriş çıkışları çek bordrosu olarak kaydetmemizde e-defter yevmiye kaydına göre sakıncası olmadığı anlaşılıyor.
 

Benzer konular

Üst