Eğitim Giderleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan expert
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Muhasebeciliğini yaptığım bir şirketin Orta ve üst düzey şirket yöneticilerinin çocuklarına ait özel okul masrafı,şirketin almış olduğu karar doğrultusunda şirket tarafından ödeneceği hükme bağlanmıştır.
1)Şirket bu giderleri Kanunen Kabul edilmeyen giderler altında mı izlemedir,yoksa tama mı veya bir kısmı gider olarak kaydedilebilir mi?
2)Bu durum bordro üzerinde gösterilecek mi,Gelir Vergisi kesintisi yapılacak mı dır?
3)SSK açısından dikkat etmemiz gereken bir durum var mı?
Cevap verecek olan üstadlarıma şimdiden çok teşekkür ederim,saygılar.

Ynt: Eğitim Giderleri

Cevaplar

1-Tüzel kişinin çocuğu olmaz. Bu nedenle giderler KKEG olarak muhasebeleştirilir.
2- Özel okulun kazancı ticari kazançtır. Bu nedenle yapılan ödemelerden stopaj yapılmaz. Alınan fatura gider (KKEG) olarak kaydedilir. (KKEG'in KDV'side indirime tabi tutulamaz)
3-Konunun SSK ile ilgisi yoktur

Merhaba,
Bu şirkette muhasebe müdürlüğü boşmu acaba :) :) :)
Şaka bir yana sayın Güroy'a katılıyorum. Ücret olarak değerlendirilerek vergilendirilmelidir.

nguroy ' Alıntı:
Bu ödemeler ücret olarak kabul edilip vergilendirilir.

Ha çocuğun kreş masrafını şirket ödemiş, ha okul masrafını ha vs masrafını.
Kimin için ödendiğine değil, kime ödendiğine bak !

Nakten ödenen menfaatlerin tamamı brutleştirmek sureti ile bordroya dahil edilmelidir, yani son 2 ye katılıyorum

4857 sayılı İş kanunun 32. maddesinde ücret şöyle tarif dilmiştir:

?Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. ?

Kanundaki tarife göre burada yapılan ödeme ?bir iş karşılığı? olmadığına göre ücret sayılmaz.

Yapılan ödemenin ücret sayılması için ücreti ödeyen ile ödenen arasında iş hukuku ile düzenlenen işçi - işveren ilişkisi ve bunun tabi sonucu olan SSK primi, GV, Kıdem ve ihbar tazminatı, izin vs. gibi hak ve yükümlülükler ortaya çıkar. Sonuç olarak yapılan ödeme bir ücret değildir. Bağış olarak nitelenebilir.

sayın osman erol diyelim ki bağış
soruyu soran arkadaşımız neyapsın acaba ?

ben cevap veriyim !!!

Ücretin tarifi:
G.V.K. Madde 61- (2361 sayılı Kanunun 43'üncü maddesiyle değişen madde) Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunmasını onun mahiyetini değiştirmez.

Bu kanunun uygulanmasında aşağıda yazılı ödemeler de ücret sayılır:

1. 23'üncü maddenin 11 numaralı bendine göre istisna dışında kalan emeklilik, maluliyet, dul ve yetim aylıkları;

2. Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatler;

3. Türkiye Büyük Millet Meclisi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile özel kanunlarına veya idari kararlara göre kurulan daimi veya geçici bütün komisyonların üyelerine ve yukarıda sayılanlara benzeyen diğer kimselere bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

4. Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;
5. (3239 sayılı Kanunun 53'üncü maddesiyle değişen bent) Bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine ve her türlü yarışma jürisi üyelerine ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

6. Sporculara transfer ücreti veya sair adlarla yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatler.

Tam 35 yıldır yönetcilik yapıyorum. Birçok büyük firmada çalıştım. Şimdi orta ve üst düzey yöneticiler firma için gönüllü mü (hilal_i ahmer) çalışıyor acaba?
Yani yöneticiler şirkette iş falan yapmıyor. Onlar hoby olarak "takılıyor" her halde. Eh tabi bu durumda ücret söz konusu değil bağış olur.
Ne güzel firma imiş. Bütün yöneticileri hatta tüm çalışanları bedava çalışıyor .Amatör ruhu yaşatmak adına. ;D ;D ;D

Başar3 ün sorusuna cevap

Önce şunu belirteyim; yapılan ödemeler İş kanunu açısından ücret değildir derken babalarını değil, çocukları kastetmiştim.

Çocuklar için yapılan bu ödemeleri babalarına yapılan bir ücret olarak değerlendirmenin yanlış olacağı kanaatindeyim. Zira, bu ödemeler şirketle hiç ilişkisi olmayan çocuklara da yapılabilir. Bu tamamen şirket yönetimininin tasarrufu dahilindedir.

Diğer taraftan yapılan bu ödemelerin ücret olması ile ücret gibi vergilendirilmesi ayrı şeylerdir. Bu ödemelerin vergilendirilmesine gelince, eğer verilen para şirketin sağladığı ve GVK?nun 28.. maddesinde bahsi geçen şirket hesabına verilen bir burs mahiyetinde ise, madde gereği kısmen vergiden müstesnadır ve kanunda belirlenen miktarı aşan kısmı ücret gibi vergilendirmeye tabi tutulur. Dolayısıyla yapılan bu ödeme şirket için gelirlerinden indirilebilecek bir gider vasfını taşır. Eğer yapılan ödemeler bahsi geçen maddedeki şirket hesabına bir yükümlülük sonucunu doğurmuyorsa (Yani ivazsız, karşılıksız ise) bunu Kanunen kabul Edilmeyen bir bağış olarak değerlendirip Veraset ve İntikal Vergisine tabi tutmak gerekir. (*)

Bunun ilgili bir özelge aşağıdadır.

(*) (Aşağıda verilen özelgede aksine bir görüş belirtilmiştir. Ancak, GVK?nun 28. maddesindeki şartları taşımayan ödemeler için istisna hükmünün uygulanması mümkün olamayacağına göre, bu ödemelerin GVK?nun hangi maddesi kapsamında değerlendirileceği açıklanmamıştır. GVK kapsamında yapılan ödemeler karşılıklılık esasına göre değerlendirilir. Aksi halde konuya VİVK?nunun uygulanması ve yapılan ödemenin bir bağış olarak değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim)

T.C
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü​

TARİH : 27.06.2000 SAYI : B.07.0.GEL.0.60/6033-07/ 31005
KONU : Deprem nedeniyle öğrencilere verilen bursların V.İ.V.K.'na tabi olup olmayacağı hk.

İLGİ : 24/05/2000 tarih ve 0789 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınızda, 17/08/1999 tarihinde meydana gelen depremde zarar gören ve Bankanıza burs almak amacıyla başvuran 160 öğrenciye karşılıksız verilen burslarla ilgili olarak veraset ve intikal vergisi yönünden yapılacak işlemler konusunda Bakanlığımız görüşü sorulmaktadır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 28 inci maddesinin 2'nci bendinde, resmi ve özel müesseseler ve şahıslar hesabına Türkiye'de tahsilde bulunan öğrenciye iaşe, ibate ve tahsil gideri olarak ödenen paraların gelir vergisinden müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.
Bu hükme göre, Bankanız tarafından, 17/08/1999 tarihinde meydana gelen depremde zarar gören öğrencilere karşılıksız olarak verilen burs ücretlerinin;
a) Öğrencilerin Türkiye'de tahsilde bulunması,
b) Yapılan ödemenin yeme ve yatma giderleri ile tahsil giderlerinin karşılanması amacına yönelik bulunması,
c) Ödemenin münhasıran öğrenciye yapılması,
d) Ödeme yapan kurum ile öğrenciler arasında işçi-işveren (hizmet) ilişkisinin bulunmaması, halinde gelir vergisinden istisna edilmesi gerekir.
Öte yandan, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun l' inci maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali veraset ve intikal vergisine tabidir.
Ancak, gelir vergisinin konusuna giren ödemeler, karşılıksız olsa dahi veraset ve intikal vergisine tabi tutulmamaktadır.
Bu itibarla, Bankanızca yurt içinde öğrenim gören öğrencilere ödenen ve gelir vergisi açısından ücret sayılan ödemelerden olan burslar, veraset ve intikal vergisinin konusuna girmemektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Bakan a.

Sayın Osman EROL

Biz şuan bursları tartışmıyoruz.Bizim tartışmamız gereken, soruyu soran arkadaşımızın sorusuna cevap bulmak..'!

ne diyor soru... lütfen onu okuyun ve cevaplayın

soru: Muhasebeciliğini yaptığım bir şirketin Orta ve üst düzey şirket yöneticilerinin çocuklarına ait özel okul masrafı,şirketin almış olduğu karar doğrultusunda şirket tarafından ödeneceği hükme bağlanmıştır.

görüldüğü üzere burs olsaydı burs verilmesi kararı alındı derdi.Dolayısı ile lütfen konuyu daha derin mevzulara itmeyelim.

fakat size katıldığım tek husus varki ödeme kime yapılacak...? soru bu anlamda eksik kalmıştır.

ödeme direk oğluna yapılacaksa , ne karar alırsa alsın K.K.E.G.

Çünki burs sayılamaz burs olabilmesi için belli şartları taşıması lazım, her eğitim yardımı burs olarak nitelendirilemez.
-Sözleşme düzenlenmesi,
- Eğitim giderleri miktarının işin önemi ve genişliği ile orantılı olması
-Türkiye çapında açılan ve herkesin katılımına açık sınavlarda dereceye girmek, gibi.

Eğer ödeme bordrolu olan yöneticilere yapılacaksa Ücret olarak vergilendirilir.

Şirket yöneticisinin çocukları ile şirketin illiyet bağı ortadadır. Şirketle hiç bir ilişkisi olmayan 3, şahıslara verilen eğitim yardımının KKEG olcağı gayet tabii ve açıktır.
Ancak siz soyadları ayrı bile olsa şirkette çalışanların usul ve fürüğuna bir ödeme yaparsanız bunun nedenini açıklamak zorundasınız.
Hukukun temel ilkelerinin en önemli biri de illiyet bağıdır.
Ayrıca burda bir intikalden söz edilmesi doğru değildir. Eğitim giderlerinin karşılanması daha çok dönemsel kazanç (gelir) olarak elde edenler açısından mütalaa edilmelidir.
İntikal ivazsız (karşılığı olmadan) edinilen bir zenginleşme türüdür. Versaet, piyango, hibe gibi.

Sayın expert

Cevabı size yöneltmem gerekirdi. Hata etmişim. Sizin yapacağınız işlemi açıklıyorum:

Anlaşıldığına göre çocuklar yurt içinde tahsil yapıyor. Bu durumda GVK?nun Müteferrik İstisnaları düzenleyen 6. Bölümünün Tahsil ve tatbikat ödemelerinde istisnaları düzenleyen 28. maddesinin 2. bendinde geçen

?2. Resmi ve özel müesseseler ve şahıslar hesabına Türkiye'de tahsilde bulunan öğrenciye iaşe, ibate ve tahsil gideri olarak ödenen paralar.?

Hükmü gereğince yapılan ödemeler (ki bu ödemeler bölüm başlığına göre ücret sayılır) vergiden müstesnadır. Burada istisna kapsamında değerlendirtmesinin şartı paraların münhasıran tahsil yapan öğrenciye verilmesidir. Diğer taraftan 1. bentte olduğu gibi bu ödemeler için istisna yönünden bir sınırlama getirilmemiştir.Yani herhalukarda vergiden müstesnadır.

Şayet, ücret öğretim giderlerini üstlenmiş olanlar tarafından verilmiş ise, ödeme ister burs şeklinde, ister başka bir ad ve şekilde olsun, istisna hükmü uygulanır.

Öte yandan, kurumlar vergisi mükellefi ise, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu?nun 6. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca kurum kazancının safi tutarının tespiti için gider olarak indirilmesi gerekir.

Ancak, bu ödemenin GVK?nun 128 sayılı tebliğine göre ivazlı olması, yani ileride görülecek bir hizmet karşılığı olması gerekir.(Tebliğin ilgili bölümü aşağıdadır) (*)

Aksi taktirde, yani ödemeyi yapan kuruma karşı hiçbir taahhüt bulunulmamışsa ödeme karşılıksız (ivazsız) yapılmış sayılır ki bu durumda yapılan ödene VİV?ne tabi tutulmalıdır. Bu vergilendirme halinde ödemenin GV? ile ilgisi kalmaz
...
(*) 128 sayılı GVK Genel Tebliğinin (V- ÜCRETLER) bölümünün [c] fıkrası :

c) Evvelce, Yapılan veya Gelecekte Yapılacak Hizmetler Karşılığında Yapılan Ödemeler :
Gelir Vergisi Kanununun 2361 sayılı Kanunla değişik 61 nci maddesinin üçüncü fıkrasının 2 numaralı bendinde, "Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatlerin ücret sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm uyarınca, hizmet erbabına evvelce yapılan veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığı verilen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler ücret olarak vergiye tabi tutulacaktır.
Ancak, Gelir Vergisi Kanununun 28 nci maddesinin 1 ve 2 numaralı bentleri uyarınca, bu bentlerde yazılı şartla vergiden müstesna tutulan tahsil ve tatbikat ödemeleri ve bu meyanda burslar; gelecekte yapılacak hizmetler karşılığını teşkil eden ücret ödemesi sayılmakla birlikte, söz konusu istisna hükmü gereğince Gelir Vergisine tabi tutulmayacaktır.
...

Sayın EXPERT

Attınız kuyuya bir taş, kırk akıllı çıkarmaya çalışıyoruz..

Sorum şuki, ÖZEL OKUL MASRAFI ndan kastınız nedir.?
ödeme kime yapılacak ?
özel balarısı ana okulumu ?
Yoksa özel koç üniversitesimi ?
Burs Statüsündemi ?
gider karşılığımı ?

Cevap gelene kadar aşağıdaki makaleyi okumakta fayda var..:)

Firmalar tarafından yapılan tahsil harcamalarını çeşitli açılardan ele alarak sınıflandırabiliriz. Ancak vergi uygulaması açısından en önemli ayrımlar bu harcamanın yapıldığı kişinin firmanın personeli olup olmadığı ve harcamanın bir karşılık sonucu yapılıp yapılmadığı yönünde olanlarıdır.

Karşılıksız Yapılan Tahsil Giderleri

Firmaların bir kısmı belirli şartları taşıyan genellikle başarılı öğrencilere karşılıksız burslar vermektedirler. Verilen bu karşılıksız bursların tutarları kanunen kabul edilmeyen gider niteliğindedir. Ayrıca bu burslar veraset ve intikal vergisinin konusuna girmektedir. Bu nedenle anılan ödemelerden herhangi bir gelir vergisi kesintisi yapılmayacağı gibi Gelir Vergisi Kanununda yer alan istisna uygulamaları ile de ilişkilendirilemez.

Ancak bu bursu alan kişiler veraset ve intikal vergisinin mükellefi olacaklardır. Yine bu konuda dikkat edilmesi gereken nokta ivazsız bir intikal olarak değerlendirilecek bu ödemelerin belli kısmının Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 17/b'nci maddesine göre vergiden istisna olduğudur.

Tahsil Giderlerinin Öğrenciye Bir Hizmet Vaadi veya Taahüdü Karşılığı Verilmiş Olması

1-Genel Açıklama

Uygulamada oldukça sık karşılaşılan tahsil harcamaları karşılıklı olarak verilen burslardır. Bu nitelikteki burslarda işletme ile tahsil giderleri karşılanan öğrenci arasında tahsilden sonra işletmede belirli bir yıl çalışma mecburiyeti getirilen sözleşme imzalanmaktadır.
Gelir Vergisi Kanunun'da ücretin tarifini yapan 61. maddenin 3'üncü fıkrasının 2.nci bendinde "evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatlerin ücret sayılacağı hüküm altına alınmıştır. Bu durumda karşılık olarak öğrencilere verilen burslar ücret niteliğindedir. Ancak Gelir Vergisi Kanunu'nun 28 maddesinde bu nitelikteki tahsil harcamalarına ilişkin istisna uygulaması getirilmiştir.

2-Gelir Vergisi İstisna Uygulaması

Yabancı Ülkelerde Tahsilde Veya Stajda Bulunanlara Yapılan Ödemeler
Yabancı ülkelerde tahsilde veya stajda bulunanlara yapılan ödemelerin istisna edilmesine ilişkin düzenlemelere Gelir Vergisi Kanunu'nun 28. maddesinin 1.bendinde yer verilmiştir. Buna göre resmi veya özel müesseseler ve şahıslar hesabına yabancı memleketlerde tahsilde veya stajda bulunan öğrenci ve memurlara gider karşılığı olarak verilen paralar gelir vergisinden istisnadır.

Yine aynı bendin parantez içi hükmüne göre, özel müesseseler tarafından yapılan ödemeler benzeri devlet öğrenci ve memurlarına verilen miktardan fazla olduğu takdirde, aradaki fark ücret olarak vergiye tabi tutulur. Ancak şahıslar hesabına tahsilde ve stajda olanlar için böyle bir karşılaştırma yapılmasına gerek yoktur.

Bunun yanısıra yurtdışına staj için gönderilenler resmi ve özel müesseselerin hizmet erbabı niteliğinde personeli değilse, gider karşılığı olarak verilen paralar istisnadan yararlanamaz.
Ayrıca özel müesseseler veya resmi olarak yurtdışına tahsil ve staj için gönderilen öğrenci veya memurlara asli görev veya memuriyeti dolayısıyla verilen ücretler bu istisnadan yararlanamaz

Türkiye'de Tahsilde Bulunan Öğrenciye yapılan Ödemelerde İstisnalar
Gelir Vergisi Kanunu'nun 28. maddesinin 2. bendinde resmi ve özel müesseseler ve şahıslar hesabına Türkiye'de tahsilde bulunan öğrenciye iaşe, ibate ve tahsil gideri olarak ödenen paraların gelir vergisinden müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Türkiye'de tahsilde bulunan öğrenciye, iaşe, ibate ve tahsil gideri olarak ödenen paraların gelir vergisinden istisnasından bu öğrencilerin resmi ve özel müesseseler ve şahıslar namına okuyup okumadıklarına bakılmayacaktır. İstisna hükmü mutlak olduğu için herhangi bir öğrenciye ister burs ücreti şeklinde olsun, ister yatılı bir okulda okuma masrafı karşılığı bulunsun bir öğrencinin tahsilini temine okuma masrafı karşılığı bulunsun bir öğrencinin tahsilini temine yarayacak surette yapılan bütün ödemeler vergiye tabi tutulmayacaktır.

3-Yapılan Tahsil Harcamasının Gider Niteliği

Daha önceki bölümlerde de belirttiğimiz üzere karşılıklı verilen bursların amacı bu öğrencilerin eğitimlerinden sonra işletmede belirle bir yıl çalışmalarını sağlamaktır. bu açıdan yapılan tahsil harcamaları ticari kazancın elde edilmesi veya idame ettirilmesi amacıyla yapılmış giderler olarak kabul etmek gerekir.

Nitekim İstanbul Defterdarlığı tarafından çeşitli tarihlerde verilen özelgelerde de bu görüş benimsenmiş, ancak bu harcamaların gider olarak dikkate alınması bazı şartlara bağlanmıştır. Anılan özelgelerin ilgili bölümü aşağıdaki gibidir.

"Eğitim masrafları karşılanacak kişilerin, okulu bitirdikten sonra burs veren işletmede hizmet yükümlülükleri nedeniyle, çalışacaklarını gösterir bir sözleşmenin düzenlenmesi ve bu durumun vergi incelemesi sırasında inceleme elemanına kanıtlanması,
Burs verilecek öğrencilerin, Türkiye'nin her tarafında eğitim gören öğrenciler arasında bir yarışma sınavı sonunda kazanan kişilerden olması;
Bursun süresinin ve karşılanacak eğitim giderleri miktarının işin önemi ve genişliği ile orantılı olması durumunda gider yazılması mümkün bulunmaktadır."

Özelgede adı geçen hizmet sözleşmesinin noterde yapılmasında fayda vardır. Bunun yanı sıra özelgede burs verilecek öğrencilerin Türkiye çapında yapılan bir sınavla seçilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Vergi idaresinin bu nitelikte bir şart aramasının nedeni burs verilecek kişilerin tespitinde objektif kuralların konulmasını sağlayarak muvazaalı işlemleri önlemektir.

Bu açıdan incelendiğinde haklı olarak görünen bu şart bazen pratikte güçlükleri ortaya çıkarabilmektedir. Uyuşmazlık halinde yargı mercilerinde vergi idaresinin bu görüşünün aksine kararlar alınabileceği kanısındayız. Ayrıca özelgede bahsi geçen Türkiye çapındaki sınavlardan kastın ÖSYM tarafından yapılan sınavlar olduğu kanısındayız.

Bunun yanı sıra verilen burs tutarının ticari işin önemi ve genişliği ile orantılı olması gerekir. Herhangi bir ilişkisi yoktur.

konu ilk sorudan bayağı uzaklaştı
eğitim yardımı ek bir gelir olarak vergilendirilmelidir.
bu hizmeti veren okulla işyerinin bir ilgisi yoktur.
eğitim gideri kadar bir bedeli çalışanına ikramye
başarı primi vb.adlar altında da verebilirdi, buda problem olmazdı.
çalışanın sendikalı olduğunu varsayalım ve sözleşmede şöyle bir madde olsun
çalışanların çocuklarının eğitim giderlerine karşılık çalışanlara ayda 100 ytl ödenir.
şimdi bu ücret değilmidir.

Saygıdeğer üstadlarım;
Yardım etme isteğiniz ve değerli yorumlarınız için gerçekten teşekkür ederim.Sorumu biraz daha derinleştirmem gerekiyor anlaşılan;
xxx ltd.şti. yapmış olduğu toplantıda özetle aşağıdaki kararı oy birliği ile almış ve karar defterine işlenmiştir.
"xxx ltd.şti bünyesinde sigortalı olarak çalışmakta olan üst düzey ve orta düzey yöneticilerinin çocuklarının özel okul eğitim giderlerini karşılamaya ve bu giderlerin söz konusu üst ve orta düzey yöneticilerin maaşlanda herhangi bir eklenti veya kesinti yapılmaksızın direkt olarak xxx eğitim hizmetleri AŞ'ye ödenmesine karar vermiştir."

Bu özet karar doğrultsunda söz konusu özel eğitim kurumuna(ilköğretim kurumu) resmi şirket çeki düzenlenmiş ve teslim edilmiştir.Şirketin,eğitim kurumuyla hiç bir bağlantısı yoktur.
Umarım bu açıklamam konuyu netleştirmemizde daha etkin olur.Saygılarımla...

NOT:Her ne kadar imkansıza yakın olsa da;hepinize mutlu,huzurlu ve stresten uzak bir Mali Tatil temenni ederim.

Sayın expert

Anlattığınız son duruma göre karşılıklı bir edim yani tahsil sonunda bir hizmet vaadi olmadığına göre tahsil için yapılan ödemeler ivazsız intikal sayılıp VİV?tabi tutulur. Bu vergiyi de yardımı alan çocuklar öder. Çocuklar reşit olmadığından onlarla tahsil sonunda hizmet vadiyle bir sözleşme yapmak, dolayısıyla GVK?nun 28. maddesindeki istisnadan yararlanmak mümkün değildir.

En iyi dileklerimle...

Bunlar kesinlikle ücrettir. aldığınız kararda da bunu zaten belirtiyorsunuz.

expert ' Alıntı:
Saygıdeğer üstadlarım;
Yardım etme isteğiniz ve değerli yorumlarınız için gerçekten teşekkür ederim.Sorumu biraz daha derinleştirmem gerekiyor anlaşılan;
xxx ltd.şti. yapmış olduğu toplantıda özetle aşağıdaki kararı oy birliği ile almış ve karar defterine işlenmiştir.
"xxx ltd.şti bünyesinde sigortalı olarak çalışmakta olan üst düzey ve orta düzey yöneticilerinin çocuklarının özel okul eğitim giderlerini karşılamaya ve bu giderlerin söz konusu üst ve orta düzey yöneticilerin maaşlanda herhangi bir eklenti veya kesinti yapılmaksızın direkt olarak xxx eğitim hizmetleri AŞ'ye ödenmesine karar vermiştir."

Orta ve üst dzüey yöneticileriniz şirkette çalışmasa bu ödemeyi de yapmayacaktınız. Ya da bu ödemeyi şirketle ilgisi olmayan Bay XXX in çocuğu için yapmadınız.
Yönetcilerine bir yan ödeme olarak kabul edeceksiniz. Sağlık ve hayat sigortası yapsaydınız ve bunlara çalışanların ailelerini de ekleseydiniz aynı durum olacaktı.
Ya da bir arkadaşımın da söylediği gibi toplu sözleşme gereği yöneticilere eğitim yardımı
yardımı yapsaydınız (önemli bir tutar) ne yapacaktınız.
Burda vurgulamak istediğim konu eğitim yardımının bordrolu çalışan yöneticilerle doğrudan illiyet bağı olmasıdır.

xxx okulu eğitim hizmet bedeli açıklaması ile firmaya her ay fatura kesecek,
firmada karşılığını çek keserek ödeyecek.Dolayısı ile ortada ücret yok.!!!

-Bu şekilde yapılan ödemenin ücretle herhangibir alakası olmadığından gelir vergisi kesintisine tabii olmayacak.

-Öğrencilerle sözleşme yapılmayıp karşılık beklenmediğinden dolayı BURS değil..indirimden yararlanamaz.

-expert arkadaşımızın firması eğitim hizmet bedeli açıklaması ile aldığı faturayı KDV sini indirim konusu yapmadan
tamamını K.K.E.G. Olarak muhasebeye işlemesi gerekecektir.

-XXX OKULU kestiği faturayı gelir hesaplarına zaten atacaktır.

-Ancak bu eğitim yardımını alan kişiler veraset ve intikal vergisinin mükellefi olacaklardır. Yine bu konuda dikkat edilmesi gereken nokta ivazsız bir intikal olarak değerlendirilecek bu ödemelerin belli kısmının Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 17/b'nci maddesine göre vergiden istisna olduğudur.

Saygılarımla

İyi de bu öğrenciler Yöneticilerin çocukları olmasaydı bu ödeme yapılacakmıydı?

Esas sorun burdadır. Doğrudan değil ama dolaylı bir menfaat sağlama durumu söz konusudur.