fonradar

Eğitim Giderlerinin Gelir Vergisinden İndirimi

Üyelik
21 Kas 2009
Mesajlar
36
Konum
istanbul
Merhaba,
Mükellefin özel okula giden çocuğunun okul faturası beyannamede nasıl indirim konusu yapılır ?

GV Kanunu 89 madde ye göre, beyan edilen gelirin %10 unu aşmaması, eğitim harcamasının türkiyede yapılması, eğitim kurumunun gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması şartlarından bahsediliyor.

- Okulun kurumlar vergisi mükellefi olup olmadığını gelir idaresinin herhangibir yayınına bakarak mı anlayacağız.
Fatura üzerindeki bilgiler (.......öğretim işletmeleri anonim şirketi diye yazan isim ve ....kurumlar vergi dairesi, vergi no) ile yetinecekmiyiz ?


- Tüm vergi geçici vergi dönemlerinde ödendiğine göre bu indirimden sonra iade mi çıkacak ?

teşekkürler.
 
1-Okul mükelleftir zaten, mükellef olmayan özel okul olamaz teorik olarak ve bunu anlamak için kesilen faturaya bakmanız yeterli. Zaten bu faturaları 5 yıl boyunca saklamanız da gerekiyor.

2-Eğitim giderleri matrahtan indirilir, geçici vergi gibi ödenecek vergiden mahsup edilmez. Dolayısı ile iki olgu arasında doğrudan bir bağlantı yoktur.
 
Sayın Koraykarakaya cevabınız için teşekkür ederim.

1. vakıf okullarının durumunu bilmediğimden ve bu ödemelerin nasıl belgelendirildiğini de bilmediğimden, faturanın olması karşı tarafın kurumlar vergisi mükellefi olduğunu kanıtlarmı, anlamaya çalıştığım buydu.

2. matrah düşünce ödenecek vergi de düşecek, hesaplanan vergi mahsup edilecek geçici vergiden daha düşük olacak sonucundan bahsetmek istemiştim.

teşekkürler.
 
1-Vakıf üniversitesi ise kastınız onlar 2547 sayılı Kanunun 56/b maddesine göre kurumlar vergisinden muaf oldukları için, bunlara yapılan eğitim harcamaları indirim konusu yapılamaz.

2-Hesaplanan vergi mahsup edilecek den daha düşük olursa 252 Nolu GVK Genel Tebliğinde belirtilen esaslara göre iade alabilirsiniz.
 
Üst