fonradar

ek 1 ve ek 2 istisna

Üyelik
7 Haz 2005
Mesajlar
80
Konum
izmir
arkadaşlar işyerinde 3 ve altında işçi çalıştıranlar ek 1 ve ek 2 istisnadır. diye izmirsmmo duyuru yapmıştır
Öğrenmek istediğim 3 işçi altında çalıştıranlar ek 1 ve ek 2 vermeyecekler, fakat bu durmda olanların ilgili bölge çalışma müd. tescil yaptırmaları gerekiyormu?
tşk
 
iyi çalışmalar
2 işçi çalıştıran işyeri ile ilgili olarak bağlı bulunduğumuz bölge müdürlüğüne işyeri numarası için başvurduğumuzda tarafımıza 3 işçinin altında işçi çalıştıran işyerlerinin işyeri bildirgesinden muaf tutulduğu tarafımıza bildirilmiştir. Konuyla ilgili olarak bölge müdürlüğünüzden bilgi alabilirsiniz.
 
Hepinize Kolay Gelsin Arkadaşlar,

EK-1 ve EK-2 için uygulamanın böyle olduğuna dair
yazılı bir açıklaması olan var mı?

İyi Çalışmalar
 
değerli forumdaşlar,
herhangi bir memurun verdiği cevaba kanmayın. onu söyleyen kişi size işyerinizin iş kanunu kapsamında olmadığını resmi bir yazıyla bildiriyorsa ne ala. yoksa denetleme sırasında adama derdini marko paşaya anlat derler.
 
ek-1 ek-2 hakkında

bunu nasıl ve nerden çıkardınız bilmiyorum ama biz Antalya Bölgesi ile çalışıyoruz.Daha önce hiç böyle birşey duymadım.Eğer bunla ilgili yayınlanmış bir sürkü varsa lütfen göderirmisiniz.sadece Ek-1 Ek-2 değil dosya açılıç açılmayacağına dair.
 
Sevgili forumdaşlar,

Böyle bir şeyin var olduğuna inanmak bence yanlış olur. Geçen günlerde bize başka bir muhasebeci arkadaştan yeni gelen bir mükellef için bölge çalışmaya kayıt yaptırdık. Kayıt yapılan işyerinin 1 tane çalışanı vardı. Ama geçmişe dönük olduğu için Bildirgenin geç verilmesinden dolayı mükellefe ceza geldi.

Bence bu konu çok hassas üzerinde durmakta ve işlemleri yaparken dikkat etmekte fayda var ve çoğu meslektaşımızın mükelleflerine ait işyerlerinin çoğunun bölge çalışma numarası yok...

İyi Çalışmalar
 
Sevgili Dostlar ;

4857 sayılı İş Kanunu’nun İSTİSNALAR başlıklı 4.maddesinin ( i ) bendi;

507 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununun 2 nci maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde ,

4857 nin uygulanmayacağı belirtilmektedir.

507 sayılı kanunun ilgili maddesi de ;

Madde 0002:Kanunun kapsamı İster gezici olsun, ister bir dükkanda veya bir sokağın belli yerinde sabit bulunsunlar, ticareti sermayesi ile birlikte vücut çalışmalarına dayanan ve geliri o yer gelenek ve teamülüne nazaran tacir niteliğini kazanmasını icabettirmiyecek miktarda sınırlı olan ve bu bakımdan ticaret sicili ve dolayısiyle ticaret ve sanayi odasına kayıtları gerekmiyen, aynı niteliğe (Sermaye unsuru olsun, olmasın) sahibolmakla beraber, ayrıca çalıştığı sanat, meslek ve hizmet kolunda bilgi, görgü ve ihtisasını değerlendiren hizmet, meslek ve küçük sanat sahipleriyle bunların yanlarında çalışanlar ve geçimini sınırlı olarak kamyonculuk, otomobilcilik ve şoförlükle temin eden kimselerin birinci maddede belirtilen amaçlarla kuracakları dernekler bu kanun hükümlerine tabidir.

Şeklindedir.

Yorumlarınızı bu maddelerden sonra yapmamız gerekir diye düşünüyorum.

Saygılarımla
 
Üst