EK HİZMET SÖZLEŞMESİ

Üyelik
20 Haz 2005
Mesajlar
18
BAZI İŞÇİLERİMİZE ÖZEL VE PAHALI BİR EĞİTİM VERDİRDİK. ANCAK BU KİŞLERİ ŞİRKETİMİZ BÜNYESİNDE UZUN SÜRE İSTİHDAM ETMEK İSTİYORUZ. İŞE GİRİŞTE YAPMIŞ OLDUĞUMUZ SÖZLEŞMEYE EK OLARAK BİR SÖZLEŞME YAPSAK VE BU SÖZLEŞMEDE HAKLI NEDEN OLMADIKÇA 3 YIL SÖZLEŞME FESİH EDİLEMEZ VE FESİH EDİLİRSE .... KADAR TAZMİNAT ÖDER İBARESİ KOYSAK BİR SAKINCA OLUŞURMU? AYRICA BU SÖZLEŞMEYİ EK Mİ YOKSA YENİ BİR SÖZLEŞME GİBİ Mİ YAPALIM?

CEVAPLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

-----------------------------

Ne kadar bilirsen bil; söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır. MEVLANA
 
Merhaba,
Neden ayrı bir sözleşme veya ek yapmayı düşünüyorsun. Doğrudan İş Sözleşmesine bir madde yazabilirsiniz.
 
Tamer Başkan' Alıntı:
Merhaba,
Neden ayrı bir sözleşme veya ek yapmayı düşünüyorsun. Doğrudan İş Sözleşmesine bir madde yazabilirsiniz.

TAMER BEY; YENİ YAPILAN İŞ SÖZLEŞMESİNİN EĞİTİM ALINDIĞI TARİHTEN İTİBAREN GEÇERLİ OLMASI GEREKİYOR. YANİ ESKİ SÖZLEŞMENİN BAŞLADIĞI TARİHTEN İTİBAREN DEĞİL. AYRICA BAZI EK MADDELERDE KOYMAM GEREKİYOR.

-----------------------------

Ne kadar bilirsen bil; söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır. MEVLANA
 
Taahhütname imzalat..İçeriğinde de sizin yazmış olduğunuz maddeleri koyun
 
[VERİLEN EĞTİM KALİTESİYLE SÜRE VE TAZMİNAT UYUMLU OLMALI . 500 MİLYONLUK EĞİTİM= 3 SENE ÇALIŞMA + 1000$ TAZMİNAT OLAMAZ HERHALDE .
 
Sayın rifatc

4857 sayılı İş kanunun 9. maddesinin “Türü ve çalışma biçimlerini belirleme serbestisi” başlıklı 9.Maddesinde:

“Taraflar iş sözleşmesini, Kanun hükümleriyle getirilen sınırlamalar saklı kalmak koşuluyla, ihtiyaçlarına uygun türde düzenleyebilirler.

İş sözleşmeleri belirli veya belirsiz süreli yapılır. Bu sözleşmeler çalışma biçimleri bakımından tam süreli veya kısmî süreli yahut deneme süreli ya da diğer türde oluşturulabilir.”

denilmektedir.

Bu konu aynı zamanda Borçlar kanununun 317. maddesi ile düzenlenmiş “hususi hizmet” akitleri yani özel iş sözleşmeleri kapsamındadır.

B.K. 317. maddesinde:

“Umumi mukavele ile bağlı bulunan iş sahipleri ile işçiler arasında yapılacak hususi hizmet akitlerinin, umumi mukaveleye muhalif hükümleri batıldır.

Batıl hükümlerin yerine, umumi mukavele hükümleri kaim olur”

Denilmektedir.

Burada bahsi geçen “umumi mukavele” den İş kanununun ve toplu iş sözleşmelerinin amir hükümlerini anlamak gerekir. Yapılacak özel sözleşme İş Kanunu’nun ve toplu iş sözleşmelerinin amir hükümlerine aykırı olmamalıdır.

Bu çerçeve dahilinde yapılacak yapılacak özel sözleşme geçerlidir ve hükümleri iki tarafı da bağlayıcı olacaktır.

Ancak, eğer işyerinde toplu iş sözleşmesi varsa durum değişmektedir. Zira toplu iş sözleşmelerinde böyle özel sözleşmelerle cevaz verilmemesi olağan durumlardandır.
...............
 
sayın rifatc

Bir önceki yazımda eksik kalan taraf olduğunu farkettim.
Yapılacak sözleşme eğitim verilmeden önce yapılmalıydı. Eğer mevcut sözleşme böyle ilave bir yükümlülük halini içermiyorsa işçyi buna zorlayarak yeni bir sözleşme yapmak mümkün değildir. Aksi halde, eğer işveren hizmet aktini bu gerekçeyle feshederse İş kanunun 21. maddesinin "Geçersiz sebeple yapılan feshin sonuçları" hükümleri uyarınca tazminata mahkum olur. İşçinin yeni sözleşmey kabul etmeyip hizmet aktini feshetmesi halinde ise İş Kanunun 22. maddesinin "Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi" hükümleri gereğince gene işçinin tazminat hakkı doğar.
..............................................
 
Üst