Ek iş gazete dağıtımı ft

tarkaniz72

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Eyl 2008
Mesajlar
785
Konum
İZMİR
arkadaşlar müşterim tamir işi ile iştigal ediyor. Şimdi ise 2-3 bin trajlı gazete satışı işine girecek. Matbaa Turkuaz dağıtım şti. ne satıyor gazeteyi, Turkuazda müşterime satıyor. müşterimde motorsikletli kuryeler ile ev ev abone sitemi dağıtıyor. a) yazar kasa kullanacakmı ? b) her abone müşteriye aylık tek ft. mı kesecek ? c) birkaç gazete sever hayırsevere :) 1000-2000-3000 adet fatura kesip üçbeş fatura ile çıkışını yapmak istiyor . uygun olurmu?
 
Ynt: Ek iş gazete dağıtımı ft

Öncelikle 206 Nolu VUK Genel Tebliğinin D-2 ve 173 Nolu VUK Genel Tebliğinin C-9 bölümlerine bakalım cevap buna göre şekillenecek;

"2 - Gazete, dergi ve benzeri periyodik yayınların satışını yapanlar:

Bilindiği üzere, 3100 sayılı Kanunla ilgili genel tebliğlerde nıünhasıran gazete, dergi ve benzeri periyodik yayınların satışını yapan mükellefler, ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin dışında bırakılmıştır. Bu uygulama devam etmekle beraber bu Genel Tebliğ ile münhasıran gazete, dergi ve benzeri periyodik yayınların satışını yapan mükelleflere, söz konusu emtianın satışında dip koçanlı perakende satış fişi kullanma imkanı da getirilmiştir.

Ancak, bahsi geçen mükelleflerin istemeleri halinde işletmelerinde ödeme kaydedici cihaz da kullanabilecekleri tabiidir.

Buna göre, münhasıran gazete, dergi ve benzeri periyodik yayınların satışını yapan mükellefler bu satışlarını fatura, perakende satış fışleri (ödeme kaydedici cihaz kullanılıyor ise bu cihazlara ait fişlerle) veya dip koçanlı perakende satış fişleri ile belgelendirebileceklerdir.

Ayrıca, adı geçen mükellefler diledikleri takdirde söz konusu emtia satışlarını 143 ve 173 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde belirtildiği şekilde toplu fatura ile de belgelendirebileceklerdir."


173 Nolu VUK Genel Tebliği bölüm C-9;

"Başka bir deyimle, münhasıran tütün, sigara, kibrit, pul, milli piyango, gazete, çay, kahve satışını yapan mükellefler daha önce olduğu gibi ve 143 sıra sayılı Genel Tebliğde açıklanan şekilde perakende satışlarını toplu fatura ile tevsik edebilecekler ve anılan Tebliğle sağlanan imkandan faydalanmaya devam edecekler, diğer emtia satışını yapanlar ise bu imkandan faydalanamıyacaklar, dolayısıyla her emtia veya hizmet satışı karşılığında belge düzenleyeceklerdir."

Şimdi a,b ve c'ye tek tek cevap verelim.

a)ÖKC kullanma zorunluluğu yok, ancak isterse kullanabilir.

b)Mühasıran gazete satış işi yapmadığı, daha doğrusu hem tamir hem de gazete dağıtım işi yaptığı için toplu fatura düzenleme imkanı yok.

c)Gazeteseverlere biner,üçbiner falan fatura kesmek muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme suçunu oluşturacak, fatura kesmeye üşendiği için bu yola giderek 18 ila 36 ay hapis cezası riski ile karşı karşıya kalmak istiyorsa kendi bilir, ama bence bu durumda siz o müşteriyi bırakın,kendinizi tehlikeye atmayın.
 
bu durumda nihai tüketiciye satış fişi düzenleyeceğiz.işyerlerine fatura ?

üsatdım birde gazetede alış ve satışda kdv % 0
satış fişinde ve faturada kdv kısmına bişey yazakmıyız.? boş mu geçeciğiz. ?


birde akbil satışı olayını hala çözemedim ( ferhat üstadım duymasın:( ).

bayiinin İETT den doldurduğu dolum fişinde bayinin primi yazıyor ? bunu 600 hesap damı gösteceğiz ( ana faliyet ). yoksa komisyon geliri olara mı gösteceğiz ( bence olmaz çünkü ana faliyeti akbil ve gazete satışı ) ?


üstadlarımdan acil yardım bekliyorum.teşekkürederim.
 
birde toplu faturayı gerçek usül mükellef kesemezdi ? yukarıda üstadın belirttiği tebliğde böyle bişey yok ?
 
Üst