Eksik Matrah Bildirimi

furkan yasar

Katkı Sunan Üye
Üyelik
10 Haz 2005
Mesajlar
295
Konum
BURSA
Bizim firmamız iplik ithalatı yapmaktadır gümrükte ithal ettiğimiz mallar hakkında devlet kıymet araştırması işlemine tabi tutmaktadır. ( ülkemizde üretimi olmayan bir malzemenin kıymet araştırmasıda nasıl yapılıyor o da ayrı bir konu)bu işlemden dolayı bize ödememiz için bir fark çıkartıyor bufark eksik bildirilen matrahtan kesilen gümrük vergisi ve kdv dir. bunu ispat ederseniz size paranızı iade edeceğim diyor. gümrük vezne alındısında açıklama olarak çeşitli emanetler altında toplam rakam yazıyor altında bu gümrük kagıdındada bu alınan rakamın detayı gözükmekte şukadar kdv ve gümrük vergisi gibi biz firma olarak talepte bulunduk ve bulunan firmalar hakkında devlet geri dönüşüm yapmamakta yada uzun bir süre sonra yapacagı sanılmaktadır. muhasebe olarak gümrük vergisi malın maliyetine giden bir gider kdv de ilgili kdv hesaplarına gitmekte ben burda yuklu miktarda kullanamadıgım ama devletin tahsil ettiği kdv yi 126 hs verilen depozitoyamı atacam yoksa 191 indirilecek kdv hs mi atacam

saygılarımla kolay gelsin
 
Merhaba,

Tam olarak işlemi anlayamadım,

Ama anladığım kadarıyla gümrük vergisini maliyetle ilişkilendirip, KDV'yi de indirim konusu yazabilirsiniz,

Bu yorumumun sebebi ise bu tutarlar için iade alınamamasıdır. Gümrük alındısından vergi mi depozito mu olduğu anlaşılacaktır. Fakat depozito olsa bile bu depozitodan maliyetlere pay verilmesi gerekir çünkü iadenin alınamaması ihtimal yüksektir.

Fakat yine de yaptığınız işlemleri biraz daha basit yazarsanız kesin cevabın burdan çıkacağına eminim.
 
malın birim fiyatı : 3.60 $
devlet ise : 3.70 $ diyor kıymeti
miktar :12000

12000 x 0,10 $=1200 $
kur :1,45
1200*1,45 =1,740

1740 matrahtan örnek 250 gümrük vergisi 450 ytl kdv

vezne alındısında çeşitli emanetler yazıyor cinsine
bir sayfada bu kıymet arştırmasına girdiğinden dolayı bunun şukadarı gv şukadarı kdv yazıyor

cevaplarınız için teşekkür açıklamış olmuşumdur umarım
 
Sn. yaşar,

Öncelikle her mal kıymet araştırmasına gitmez. Fakat ithal ettiğiniz ürünün maliyetinde emsalleri arasında bariz fark var ise bu emtialar için kıymet takdiri talep edilir. Bunun için ithal ettiğiniz malın yurtiçinde üretiminin olup-olmadığı önemli değildir. Zaten kıymet takdiri yapılırken de sektör ortalamaları, girdi maliyet kontrolleri, karşı ülke çapraz kontrolleri vb. gibi yöntemler uygulanmaktadır.

Sonuçta malınızın değerinde bir artış ve dolayısıyla ödeyeceğiz gümrük vergisi ve KDV' de bir artış meydana gelmiş ise bunu maliyet ve indirim KDV olarak düşünmeniz uygun olacaktır. İşlerinizde kolaylıklar.
 
Üst