fonradar

Elektrik-su Tahakkuku Muhasebe Kaydı

Üyelik
17 Haz 2009
Mesajlar
43
Selamlar öncelikle..

Ben bir koooperatif defteri devraldım arkadaşlar. 314 ortaklı.

bu 314 üyenin tek tek elektrik su sayaçlarından tükettikleri miktarlar tespit edilerek elektrik ve su tahakkukları oluşturuluyor.

Örneğin A şahsının ocak ayı tükettiği elektrik sarfiyatı diyelim 35.-TL
Ocak ayına ait gelen elektrik faturası tutarına göre; elektrik bedeli 314 üyeye dağıtım yapılıyor. Neticede bir elektrik tahakkuku bir de elektrik tahsilatı ortaya çıkıyor.

Benden önceki mali müşavir elektrik tahakkuk bedellerini (yani sayaçtan okunan değeri *0,40 ile çarparak elde ediyorlar) 771 nolu hesapta takip etmiş, 770 in genel tutarından 771 deki tutarı düşerek gider toplam tutarına ulaşmış.
771 i kullanmak mantıklı gelmedi bana.. 381 nolu hesabı düşündüm bu elektrik sayaçlarındaki okunan tutarı. Ama ne şekilde kapatabileceğimi ne şekilde tahakkuk kaydı yapabileceğim konusunda tereddütte kaldım. Bir türlü işin içinden çıkamadım..

elektrik tahakkuk kaydını şöyle düşündüm;

131 (B)
381 (A)
---/----

tahsilat makbuzu yada banka kanalıyla üye elektrik tutarını ödediğinde;

100/102 (B)
131 (A)
------/------

Elektirik faturası geldiğinde;
770 (B)
329 (A)
-----//-----

bu sefer 381 i nasıl kapatacağım orada kitlendim.. Eski muhasebecinin yaptığı gibi devam mı edeyim 771 sağlıklı bu şekilde kullanmak yada başka öneriniz olabilir mi?
 
İlk kaydınızda üyeleri borçlandırıp, karşılığında da "Aidat Gelirleri" altında açacağınız "elektrik-su katkı payları " şeklinde bir alt hesaba tahakkuk yapmanız bence daha doğru olur. Ödeme yapıldığında da üyenin borcunu kapatırsınız. Gelen elektrik-su faturasını da gider kaydedersiniz.
 
Elektrik-su Katkı payları "aidat gelirleri" altında gelir olarak dikkate alınmamalı diye düşünüyorum.. Bunlar kooperatifinizin geliri değil tam tersine tüketim bedeli olduğundan tahakkukunu gider tahakkuku olarak yapmalısınız.
 
Üst