fonradar

Elektronik Faturaya Geçmeye Mecbur muyum ?

alanon

Katkı Sunan Üye
Üyelik
28 Ocak 2010
Mesajlar
102
Konum
istanbul
Selam üstadlar,

Benim sormak istediğim 2015 temmuz ayında kurulmuş bir şirketin ana sözleşmesinde alkollü içki imal, ithal ve toptan satışı yazmaktadır ancak
bu işlemlerden sadece toptan satış ı gerçekleştirmekteyiz ve 10.000 ciroyu aşma ihtimalimiz söz konusu değil.

Ana sözleşmemde yazması geçmem için zorunluluk doğurmaktamıdır yoksa imal ve ithal işlemini fiilen gerçekleştirmemmi gerekiyor.

İnanın bu konuya alo 189 bile cevap veremedi kafayı yemek üzereyim.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Sayın alanon,

bu tür olaylarda fiil esastır. Ana sözleşmenizde yazılı olup olmadığı değildir önemli olan. TTK yeni düzenlemeleri nedeniyle. Ancak sizin durumunuzda muafiyet yok ilk ithalatı yaptığınız andan itibaren önünüze gelecektir. Altyapınızı hazırlamanızı ve biranda karşı karşıya kalmak yerine kendi rızanızla başlamanızı tavsiye ederim.
 
VUK 454 NOLU TEBLİĞLE ilgili olarak 3.madde aşağıda gibi fakat ben bu maddeyi okuduğumda tam olarak bi mana çıkartamıyorum lütfen yardım edermisiniz

3. İhracat İşlemlerinde e-Fatura Uygulaması
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, bahsi geçen faturalarını da 1/1/2016 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenleyeceklerdir.

bu maddeden yola çıkarsak ihracat yapan bütün gerçek ve tüzel kişiler e fatura geçmek zorundamıdır ( biliyorum çok kapsamlı oldu ) yada KDV kanunun 11.maddesini okuduğumda ise ne tür mal ihracı olduğunu anlamadım.

yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Sayın ysfemr,

"3. İhracat İşlemlerinde e-Fatura Uygulaması
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesi..." maddedeki ifade açık değilmi e-fatura kapsamında olanlar...ihracat yapan herkes değil.
 
Merhaba sayım ksimkesyan cevabınız için teşekkür ederim evet tebliğde açık olarak e fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler diyor haklısınız o kelime üzerine zaten bazı arkadaşlarla fikir ayrılığına düştük sizin dediğiniz gibi e fatura kapsamında olanlar dahil olacak peki şöle bi soru geliyor aklıma (saçma olabilir ama sorma ihtiyacı hissettim ) e-fatura sistemine kayıtlı tüzel yada gerçek kişiler birbirlerine e fatura kesebilir deniliyor yurt dışındaki birisine e fatura kapsamında olan bir firma nasıl fatura düzenleyecek ve karşı tarafa ulaştıracak ?
 
İhracat işlemlerinde e-fatura uygulaması 01.01.2016 itibari ile başlayacaktır. Uygulama, Ana Sayfa adresinde duyurusu yapılacak olan işlem kılavuzuna göre gerçekleştirilecektir.
 
Sayın ysfemr,

Vergi yasaları ulusaldır, uluslararası değil. Bu nedenle yasalar sadece TC sınırları içinde hüküm ifade eder. Yurtdışındaki mükellefe e-faturaya geçeceksin diyemeyeceğinize göre düşündüğünüz tarzda bir uygulama olamaz.

Sayın sitkicelebi,

Bahsettiğiniz uygulamanın işlerliği yurtdışı müşterileri için değil, gümrüklere bugüne kadar ibraz ettiğiniz kağıt faturalar yerine ikame edilecek bir uygulama olarak hüküm ifade edecektir.
 
Merhaba,

Mevcut giyim parekende işi yapmaktayım. Şirketim 2014 yılı cirosu 7 milyon TL ve 2015 yılında E-ticaret işine başlamış bulunmaktayım, E-Faturaya geçmem gerekiyormu,
Tebliğ:433 vuk; İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, en geç 1/1/2016 tarihine kadar e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadır. Kapsama giren mükelleflerin belirlenen tarihten önce e-fatura ve e-arşiv başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlamaları gerekmektedir.

E-Ticaret başlama yılı olarak 2014 yılımı baz alınacak,

Şimdiden teşekkürler,
 
İnternetten satış 1 TL bile olsa toplam ciro 5.000 TL geçtiği için e-fatura değil e-arşiv uygulaması zorunluluğu doğar.
 
Konuyla ilgili bir sorum olacaktı.

e deftere geçme sınırı olan 10 milyon brüt satış tutarına acaba duran varlık satışları da dahil mi. (ana faaliyet konusunda araç daire vs. satışı yok)

cevaplarsanız sevinirim.

herkese hayırlı çalışmalar.
 
Konuyla ilgili bir sorum olacaktı.

e deftere geçme sınırı olan 10 milyon brüt satış tutarına acaba duran varlık satışları da dahil mi. (ana faaliyet konusunda araç daire vs. satışı yok)

cevaplarsanız sevinirim.


herkese hayırlı çalışmalar.

421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre zorunluluk kapsamına giren mükellef grupları aşağıda yer almaktadır.

a) 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.

b) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.

Bu mükellef grupları zorunlu olarak e-defter uygulamasına geçmelidir.

Brüt Satışlar şu şekilde hesaplanmaktadır.

+ 600 Yurt içi satışlar
+ 601 Yurt dışı satışlar
+ 602 Diğer gelirler
------------------------------------
= Brüt satış hasılatı
 
Üst