fonradar

Emanet Olarak Alınan Paranın Faturalandırılması Hakkında

Üyelik
27 Haz 2018
Mesajlar
5
Konum
İstanbul
Değerli forum üyeleri,

Gerek Google'da gerekse bu sitede yaptığım araştırmalar sonucunda kafama takılan sorunun cevabını bulamadığım için, yardımlarınıza ihtiyacım var.
Yeni bir iş kurma aşamasındayım. Senaryomuzda üç taraf var. Bunlar Ahmet adlı bir müşteri, ben ve XFirma adlı diğer bir firma.
Ben mal satmıyorum, sadece Ahmet ile XFirma arasında aracılık yaparak komisyon alıyorum.

Fakat satış, klasik bir alışveriş+komisyon olayı değil. Şöyle ki;

1-) Ahmet adlı müşteri, XFirma'ya, "Senden, toplamda 200 TL tutarında alışveriş yapacağım" manasında teminat veriyor. Fakat alışverişi ne zaman yapacağı belirsiz ve önemsiz. Firmadan neler satın alacağı da henüz belirsiz.

2-) Söz konusu 200 TL'yi, benim internet sitem üzerinden teminat anlamında bana yatırıyor.

3-) Bir süre sonra, yine benim internet sitem üzerinden, e-ticaret yoluyla, XFirma'dan "toplamda" 100 TL tutarında alışveriş yapıyor.

4-) Bu durumda XFirma'ya ödenmesi gereken 100 TL'yi Ahmet'in yerine ben ödüyorum (Komisyon ücretimi düşerek). Çünkü onun bende 200 TL parası var.

5-) Neticede Ahmet'in bende 100 TL daha parası kalıyor. O para da yine bir dahaki sefere, yine XFirma'dan alışveriş yaptığında kullanılacak.

Merak ettiklerim ise şunlar:
1-) Birinci şıkta anlattığım gibi, Ahmet'ten 200 TL teminat parasını aldım. Bunu muhasebe kaydı açısından ne olarak göstermem gerekir? Bu teminat parası karşılığında, Ahmet'e fatura kesmem gerekir mi? Gerekir ise, nasıl bir fatura gerekir, çünkü neticede sonradan "ne satın alınacağı" bu aşamada belli değil? Ayrıca ne satın alınacağı belli olmadığı için, KDV oranı da belli değil.
Umarım fatura kesme zorunluluğum yoktur çünkü bu durumda ben komisyoncu durumundan çıkıp, alım-satım yapan pozisyonuna giriyorum ve mecbur değilsem bunu yapmak istemiyorum.

2-) Yapılan nihai alışverişin sonucunda, XFirma'ya alışveriş bedelini ben ödüyorum. Ama faturanın müşteri adına kesilmesini istiyorum. Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Yani malı alan başka, parayı ödeyen başka olabilir mi?

Not: Müşteri Ahmet'in yatırdığı teminat para bende kalmak zorunda. Çünkü firma kapanabilir, iflas edebilir veya dürüst davranmayabilir. Bu durumda para bende olduğu için, Ahmet'e parasını geri verebilirim. Ama para firmada olsaydı, geri ödemede problemler çıkabilirdi.

Senaryoya göre yapılması gereken prosedürü, aşama aşama yazarsanız, beni çok sevindirirsiniz. Çünkü muhasebeden hiç anlamadığım için aşamalı anlatımı daha kolay anlayabilirim.

Yardımlarınız için şimdiden çok çok teşekkürler ederim.
Saygılar, sevgiler.
 
Bu konuların cevabı çok basit. ancak siz bunları yeterli bir mali müşavir meslektaşımızla yüz yüze konuşmalısınız.
Kısaca:
1-Emanet alınan paraya fatura kesilmez. Fatura bir mal satışı veya hizmet verilmesi karşılığı kesilir.
2-Fatura başkasına kesilebilir ödemyi başkası yapabilir ancak bununla ilgili talimat alınmalıdır.
3-Siz kendi komisyonunuz kadar satıcıya fatura kesmelisiniz.
 
Size ne kadar teşekkür etsem, yine de az olur değerli nGuroy arkadaşım. "Acaba yapılamayacak bir şey midir" diyerek endişeleniyordum, cevabınızla içimi rahatlattınız.

Hiç bir karşılık beklemeden, bilgisini hiç tanımadığı bir insanla paylaşan ve paylaşırken de emek veren sizin gibi değerli insanları hep takdir etmişimdir. Bu nedenle 54 yıllık ömrüm boyunca, yaptığım mesleklerle ilgili sahip olduğum bilgilerimi ve tecrübelerimi "Rakip işletmelerle dahi" daima paylaştım. Türkiye'de internetin ilk kullanıcılarından biriyim. O zamandan bu yana, internette de belki binlerce sayfa yer tutacak kadar, kendi uzmanlık alanımla ilgili bilgiler yazdım, paylaştım, sorular cevapladım. Yani demem o ki; verdiğiniz bilgilerden hak eden biri faydalandığı için mutlu olabilirsiniz. Ayrıca da sizden aldığım faydadan daha çok, sizin gibi değerli vatandaşlarımın varlığını görmekten çok mutlu oldum.


Her gününüz mut ve tüm ömrünüz kut olsun değerli dostum.
Saygılar, sevgiler.
 
Üst