Emekli Bir Kişinin Tekrar Çalışması (iş kazası neticesinde emeklilik)

Yeniyurt

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
401
İyi günler arkadaşlar, İş kazası neticesinde emekli olmuş bir işçimiz var işveren işe alacak ama kişi ben emekliyim demiş ve ayrıca 100 ytl gibi bir emekli aylığıı aldığını söylemiş. bildiğim kadarı ile emekli olmuş birisi için tekrar sigortalı bir işe girdiğinde Sosyal Güvenlik Destek pirimi yatırılmakta. emekli maaşını almaya devam edebilmekte ve emekliliğine bir faydası olmamakta yada emekli maaşını kestirmekte işe girmekte ayrıldığında tekrar müracat edip emekli olabilmekte dir. kişi de çalışıp normal emekli olmak istemektedir. SSK kurumuna sorduğumuzda iş kazasından dolayı emekli olduğundan, normal çalışan gibi girişini yapabileceğimizi ve emekli aylığının kesilmeyeceğini söylemişler. SSK kurumunun cezaları yüksek olduğundan yanlış bir uygulama yapmak da istememekteyim. bu tip durum ile karşalaşan arkadaşlar yada konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
 
Ynt: Emekli Bir Kişinin Tekrar Çalışması (iş kazası neticesinde emeklilik)

Muhtemelen kişinin aldığını söylediği tutar
emeklililk aylığı değil de iş kazası tazminatı gibi bir durumdur

aksi olmuş olsa malüllen emekli olur ve normal emekliller kadar maaş alır

onun için tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışmasının bir sakıncası olacağını
sanmıyorum.

AG
SMMM
 
Ynt: Emekli Bir Kişinin Tekrar Çalışması (iş kazası neticesinde emeklilik)

Aynı düşüncedeyim. İş kazası sonucu sürekli işgörmezlik geliri bağlanmış. Sürekli iş görmezlik geliri bağlananların yeniden çalışmaya başlaması halinde 506 S.K'nun 73.madde hükümlerine göre tüm sigorta kollarına tabi primler uygulanır.
 
Ynt: Emekli Bir Kişinin Tekrar Çalışması (iş kazası neticesinde emeklilik)

iş kazası neticesi emekli olsa bile bu malulen emeklilik demektir. ister iş göremezlik ister malulen emekli olsun tekrar çalışmaya başlarsa bu gelir kesilir.
 
Ynt: Emekli Bir Kişinin Tekrar Çalışması (iş kazası neticesinde emeklilik)

nane ' Alıntı:
iş kazası neticesi emekli olsa bile bu malulen emeklilik demektir. ister iş göremezlik ister malulen emekli olsun tekrar çalışmaya başlarsa bu gelir kesilir.


Kimlerin Malül Sayılacağı:
MADDE 53 - (4958 sayılı Kanunun 33'üncü maddesiyle değişen şekli)(6. 8.2003 tarihinden geçerli olmak üzere) A) 1- a) Kurum hastanelerince düzenlenecek usulüne uygun sağlık kurulu raporları ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu çalışma gücünün en az 2/3'ünü yitirdiği,
b) 34'üncü madde gereğince yapılan tedavi sonunda Kurum sağlık tesisleri sağlık kurullarınca düzenlenecek usulüne uygun rapor ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu çalışma gücünün en az 2/3'ünü yitirdiği,
c) İş kazası ve meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60' ını yitirdiği,
Kurumca tespit edilen sigortalı malûllük sigortası bakımından malûl sayılır.
2- Meslek hastalığı sonucu, meslekte kazanma gücü azalma oranının tespiti Kurumun meslek hastalıkları hastanelerince yapılır.
B) Bu Kanun kapsamında ilk defa çalışmaya başladıkları tarihte mevcut hastalık veya arızası bulunanlar bu hastalık veya arızasının malûl sayılmayı gerektirecek düzeyde olmadığını Kurum veya Kurum dışındaki hastanelerden işe girmeden önce alınmış, usulüne uygun sağlık raporu ve dayanağı tıbbi belgelerle kanıtlamakla yükümlüdürler. Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihte, malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık ve arızalarının bulunduğu önceden veya sonradan tespit edilen sigortalılar bu hastalık veya arızaları nedeni ile malûllük sigortası yardımlarından yararlanamazlar.
Bu gibi sigortalılara malûllük sigortasından evvelce ödenmiş bulunan aylıklar geri alınır.
C) Bu maddenin uygulama hükümleri çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenir. (*)

Malüllük Aylığından Yararlanma Şartları:
MADDE 54 - Sigortalının, malüllük aylığından yararlanabilmesi için:
a) 53'üncü maddeye göre malül sayılması,
b) (2422 sayılı Kanunun 4'üncü maddesiyle değişen fıkra)(1.4.1981 tarihinden geçerli olmak üzere) Toplam olarak 1800 gün veya en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup sigortalılık süresinin her yılı için ortalama olarak 180 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması, (*)
şarttır.

Sürekli İş Göremezlik Hali:
MADDE 19 - Geçici iş göremezlik hali sonunda Kuruma ait veya Kurumun sevk edeceği sağlık tesisleri sağlık kurulları tarafından verilecek raporlarda belirtilen arızalarına göre, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 10 azalmış bulunduğu Kurumca tesbit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.
Sürekli iş göremezlik geliri almakta olan veya bu geliri sermayeye çevrilerek ödenmiş bulunan sigortalının yeniden tedavi ettirilmesi halinde meslekte kazanma gücünü ne oranda yitirdiği, yukarıdaki fıkrada belirtilen sağlık kurullarından alınacak raporlara göre yeniden tesbit olunur.

Gelirin Sermayeye Çevrilmesi:
MADDE 22 - Sürekli iş göremezlik gelirinin sigortalıya ömrü boyunca verilmesi esastır.
Ancak, iş kazası neticesinde tesbit edilen sürekli iş göremezlik derecesinin % 25' ten az olması ve bunun üç yıl içinde değişmesinin Kurumca mümkün görülmemesi hallerinde sigortalının isteği üzerine bu gelirler sermayeye çevrilerek ödenir.
Bu madde gereğince verilecek sermaye, Çalışma ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlıklarınca birlikte tesbit olunacak tarifeye göre hesaplanır.

Sigortalı Sayılmayanlar:
MADDE 3 - I - Aşağıda yazılı kimseler bu Kanunun uygulanmasında sigortalı sayılmazlar:
C) (3279 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle değişen fıkra)(6.5.1986 tarihinden geçerli olmak üzere) Kanunla kurulu sosyal güvenlik kurumlarından malüllük veya emekli aylığı almakta iken bu Kanuna tabi sigortalı bir işte çalışanların 78'inci maddeye göre tespit edilen prime esas kazançları üzerinden 63'üncü madde hükmüne göre Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilir.

Yukarıda ki maddelerden de anlaşılacağı üzere malülen emeklilik ile sürekli iş görmezlik hali farklıdır. 3.maddeye göre sigortalı sayılmayanların arasında sürekli iş görmezlik geliri alanlara yer verilmemiştir.
 
Ynt: Emekli Bir Kişinin Tekrar Çalışması (iş kazası neticesinde emeklilik)

Madde 58-
Malüllük aylığı almakta iken sigortalı olarak çalışmaya başlayanların malullük aylıkları, çalışmaya
başladıkları tarihten başlayarak kesilir.
(Ssk'dan malulen emekli olanlar açısından kanunun 3/C maddesi ve 58. maddesi birbiriyle çelişmektedir.)

İş göremezlik geliri ise kurumca, işalanın çalışamadığı için ödendiğine göre yeni bir işe girenin bu aylığı kesilir görüşündeyim.
 
Üst