Emekli Maaşından Yıllar Sonra Yapılan Kesinti

Üyelik
17 Ara 2012
Mesajlar
2
Konum
istanbul
Merhabalar,
Aranıza yeni katıldım. Öncelikle konunun yeri burası değilse özür diledikten sonra soruma geçeyim.

Benim babam 1998 yılında ssk'dan emekli oldu ve kendine bir kamyonet aldı. Bu kamyonet ile ufak tefek nakliye işleri yaptı ve halen de yapmaya devam ediyor. Haliyle bir muhasebecisi var ve defteri tutuluyor. Bugün emekli maaşını almaya gittiğinde maaşından yaklaşık 500 tl gibi bir kesinti yapıldığını görmüş. Zaten aldığı maaş 980 lira civarı birşey bildiğim kadarı ile. Tabi hemen aramış sormuş, siz 2002 yılından beri vergi mükellefisiniz ve sizden normalde para kesilmesi gerekiyormuş, ancak kesilmemiş ve bundan sonra her ay bu şekilde kesinti olacak denilmiş.

Babamın muhasebecisi bu konuda bir bilgi verememiş. Bunlar böyle işte diyerek geçiştirmiş nedense. Bu konuda eve filan herhangi bir bildirim, tebligat vs gelmedi. Acaba bu paranın bu şekilde, bundan sonra kesilmesi normal midir? Yoksa herhangi bir itiraz hakkımız bulunuyor mu?

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse çok sevinirim.
 
Emekli maaşından %15 bağkur destek primi kesilmesi gerekir. Belki birikmişlerle birlikte 500TL dir. Ama normalde kesintinin maximum %15 olması gerekmektedir.

Saygılarımla,
faruk
 
Teşekkürler, fakat belirtmeyi unuttuğum bir husus daha var. O da şu, toplamda 9300 TL civarı bir borçlanma oluşmuş. Bu borç bitinceye kadar bu şekilde kesinti olacakmış. Ancak bugüne kadar bir kesinti olmamıştı, olduysa bile haberimiz olmamıştı.

Ayrıca bu yasa araştırdığım kadarı ile 10.01.2008 tarihinden sonra uygulanmaya başlamış, doğru mudur acaba?
 
Eski bağkur kanunda da buna benzer bir kesinti vardı. Sizin zamanında kuruma müracaat ederek kesintileri yaptırmanız gerekiryordu.
 
Benim de aynı problemim var. Emekli dayım bir iş yeri açarken, zannediyorum 2004 tarihinde, SSK'ya bildirimde bulunmuş. O zamandan bu güne hiç bir kesinti yapılmazken şimdi ana para 2 bin küsür, 3.800 cezasıyla bir borç çıkmış. SSK'dakiler gözden kaçmış ödemek zorundasınız diyor. Ocak ayında bunlarla ilgili af çıkacak, cezalar silinip sadece ana parayı ödeyebilirsiniz diyorlar, sağolsunlar çok düşünceliler de. Kendilerinin bir hatası yüzüden hiç hesapta yokken ve de yine eve tebliğ ya da bilgilendirme gelmeden 400 lira kesmeye başladılar bile. Nereye itiraz edilebilinir, ne yapılır? Şimdiye kadar bir mali müşavire ve de bir avukata danıştık ama verdikleri cevap yukarıda arkadaşın yazdığı gibi. Yok mu kamu kuruluşunda çalışan, saygıdeğer, yoğun memurların gözden kaçırmasından dolayı mağdur olan vatandaşların hakkına bakan bir mercii?
 
Eğer siz zamanında kesinti yapılması için başvuru yaptı iseniz sadece ana parayı kesebilirler.
 
Dayınızın aldıgı maaş ne kadardı?
Bir yapılandirma sözleşmesi imzalamış olabilir mi? O rakam sadece ssk degil vergi borclarıni da kapsıyor olsa gerek.
Bildigim emekli maaşından ne olursa olsun kesebilecegi bir sınır oran var.
 
arkadaşlar 462 lira maşımızdan kesinti oldu neden devlet hatayı bize yıkıyor zaten 900 lira maaş alıyoruz nasıl geçineceğim ben, geçmiş yılları bari iptal etsinler nasıl yaşayacağız bu parayla, itirazı nereye yapabiliriz allah rızası için birileri akıl versin yoksa çıldıracağım yüz lira kesse hadi neyse ayda ama maaşın yarısını alıyor şimdi lütfen insaf ya.............
 
Sgk müdürlügünüze gidip kesinti detaylarını ogrenebilir,ne kadarına nasıl itiraz edebileceginizi daha net ögrenebilirsiniz.
 
Bunun ile ilgili gündemde bir af söz konusu.Henüz görüşülüyor diye biliyorum, kanunlaşmadı.Ancak bu tür Sgdp borçları ile ilgili olduğunu biliyorum.
 
deyerli arkadaşlar iki gün önce aynı kesinti babamda oldu bugun araştırmaya gitti tesadüfen burdan aradım çok mağdur var zaten 1000 tl ucret alan babm 465 tl kesıntı ıle karsılasdı hiç bir uyarı yada ıkaz teblıgat gelemdi buda sanırsam butce acığını kapatacak olan hükümetin bır cezası oysakı iş yerı vardı evet ama bır işci calılşdırıp maaş verıyordu yanı iş ıstıhdam yapıyordu holdıng patronlarına yapılan taksıt yada ceza ındırmı neden yapılmıyor hep işci emekli nı sırtına bınıyrlar ana parası falan bellı oluyormu cezasına ıtıraz edılıne bılıyormu bılen varmı yazık bu adamlara 10.000 ve 30.000 arası kesıntı yapılacakmış(( bu adamalr bu iş yerlerınden ne bu kadar para kazandılar nede bu cezayı odemek ıcın omurlerı yeter allah hepsıne uzun omur versınde gercı odenır ama ansıl gecınecekler ben yarın yada bugun chp mhp başkanalrıan bu konuyu ıleteceyım gundeme alınsın bakalım ne olucak...
 

Benzer konular

Üst