uyumsoft

Emekli Olup Da Çalışanların SGDP Primi 2007'de Artırılıyor

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Engin_ER
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
Bekle gör taktiğini uygulamakta fayda var değerli arkadaşlar.
Bu yıla kadar kendi elimizle emekli mükelleflerimizi dürüst muhasebeci mantığıyla bildirdikte ne oldu bildirmeyenlerin yanına kar kaldı.
Belkide şimdiye kadar bildirmeyenlere af gelecek ve bundan sonra diyecekler.

Bu nedenle acele etmeyelim derim.

Bu kadar baskıya dayanamazlar ve bu yasayı makul bir duruma çekerler.

Engin_ER' Alıntı:
sayın canpolat;
gerçekten karmaşık bir durum yılbaşına bir ay kalmış ve yasa yürürlüğe girecek ya yasayı yapanladan ses çıkıyor nede bu işi uygulayacak olanlar bilgi sahibi
inanın bende bir vergi mükellefi olarak hala kararsızım yılbaşında defter tastiği yaptırıp yaptırmamakta veya terk edip etmemekte
ve yine yasa cumhurbaşkanı tarafından anayasa mahkemesine verildi oradanda bir ses çıkmış değil;
diğer taraftan bu yasanın bu şekilde uygulanması demek önümüzdeki seçimlerde akp nin intiharı demek :lol:

sayın engin er emekli bir sm olarak inanın bende kararsız kaldım zaten sadece 2 ltd için bir üstadın bürosunu adres göstererek açılış yapmıştım sağolsun devlet bu uygulama ile kaçak çalışan muhasebecilere çanak tutuyor ayrıca esnaf zaten vergi iadesinin kaldırılması yüzünden zorlamamızla fiş kesiyor gelirin %33,5 olunca hiç kesmiyecek kesmese bile asgari ücretin %33,5 unu ödiyecek şu ana kadar bir çok emekli esnaf sgdp zaten ödemiyordu. ben odaya bu konu ile ilgili bir dilekçe yazıp gönderdim lütfen tüm oda mensubu emekli arkadaşlarda bu konuda duyarlı davranıp şikayetlerini belirtirlerse belki çoğunluğun sesi birşeylerin değişmesini sağlar
saygılarımla

bu konuda gelir idaresi başkanlığına ve maliye bakanlığınada gereken tüm yerlere mail atılırsa belki bir değerlendirme yoluna gidilir diye düşünüyorum ve hatta bu forum sayfasının linkinide bildirmekte yarar var sanırım

Engin_ER' Alıntı:
bu konuda gelir idaresi başkanlığına ve maliye bakanlığınada gereken tüm yerlere mail atılırsa belki bir değerlendirme yoluna gidilir diye düşünüyorum ve hatta bu forum sayfasının linkinide bildirmekte yarar var sanırım

bu konuda ortak kararlar verip ortak hareket edilmesi daha etkili olacaktır kanısındayım

Emekli Muhasebeciler Yandı!!!

Vergi kaçırmayan emekli dürüst muhasebeciler aldıkları emekli maaşlarından vazgeçecekler gibi görünüyor yada
yeni nesil genç muhasebecilere meydanı bırakacaklar evlerinde oturup bağıyla bahçesiyle uğraşacaklar veya yanında çalışan belgeli bir çalışanı varsa vergi kaydını onun adına yapacaklar.

Saygılarımla. :wink: :wink:

CANBOLAT' Alıntı:

Vergi kaçırmayan emekli dürüst muhasebeciler aldıkları emekli maaşlarından vazgeçecekler gibi görünüyor yada
yeni nesil genç muhasebecilere meydanı bırakacaklar evlerinde oturup bağıyla bahçesiyle uğraşacaklar veya yanında çalışan belgeli bir çalışanı varsa vergi kaydını onun adına yapacaklar.

canbolat üstadım olay sadece emekli muhasebeci olayı değilki emekli tüm esnaf ve şirket ortaklarını ilgilendiren bir konu
ayrıca devlet alamadığı ve kaçırılan vergileri sadece emekliden mi çıkarıcak sadece şirket ortağı gösterilen veya adına işletme açılan biryığın emekli var hem gelir vergisi, kdv ödiyecek hem maaşı kesilecek üstelik bu sene vergi dairelerinin başlattığı uygulamayla biryığın muhasebeci meslekdaşımız giderleri gelirlerinin %60 geçti diye ek beyanname verip matrah arttırdılar niye zarar gösteren firmalara ek beyanname verinde illaki kar gösterin diyemiyolar söylermisiniz kaç muhasebe bürosu var zarar gösteren

İstanbul'da tüm muhasebeciler inceleniyor.Birgün sizin de kapınız çalınabilir.Basel-II Komite çalışmalarım esnasında bir SMMM arkadaş söyledi.
Hatta matrah artırımı yap diye de zorlanıyorlarmış.Şimdi Beşiktaş'dan başlamışlar
Ben bu kanun çıktığında birçok yere faks ve E-Mail attım durumun vahametini bildirdim.Ama bizler azınlıktayız diğer emeklilerden hiç ses yok inanmıyorlar.Odalarına durumu bildirsinler diye ikaz ediyorum ama nafile.............
Ben de bundan sonra kim emekli çalışıyorsa ihbarb edeceğim var mı sadece dürüst vatandaş verecek o vermiyecek ya......

İstanbul'da tüm muhasebeciler inceleniyor.Birgün sizin de kapınız çalınabilir.Basel-II Komite çalışmalarım esnasında bir SMMM arkadaş söyledi.
Hatta matrah artırımı yap diye de zorlanıyorlarmış.Şimdi Beşiktaş'dan başlamışlar
Ben bu kanun çıktığında birçok yere faks ve E-Mail attım durumun vahametini bildirdim.Ama bizler azınlıktayız diğer emeklilerden hiç ses yok inanmıyorlar.Odalarına durumu bildirsinler diye ikaz ediyorum ama nafile.............
Ben de bundan sonra kim emekli çalışıyorsa ihbarb edeceğim var mı sadece dürüst vatandaş verecek o vermiyecek ya......

zsezer' Alıntı:
CANBOLAT' Alıntı:

canbolat üstadım olay sadece emekli muhasebeci olayı değilki emekli tüm esnaf ve şirket ortaklarını ilgilendiren bir konu
ayrıca devlet alamadığı ve kaçırılan vergileri sadece emekliden mi çıkarıcak sadece şirket ortağı gösterilen veya adına işletme açılan biryığın emekli var hem gelir vergisi, kdv ödiyecek hem maaşı kesilecek üstelik bu sene vergi dairelerinin başlattığı uygulamayla biryığın muhasebeci meslekdaşımız giderleri gelirlerinin %60 geçti diye ek beyanname verip matrah arttırdılar niye zarar gösteren firmalara ek beyanname verinde illaki kar gösterin diyemiyolar söylermisiniz kaç muhasebe bürosu var zarar gösteren

Sayın Zsezer benim anlatmak istediğim, muhasebeciler vergi rekortmeni olduklarından dolayı böyel bir yazı yazmak istedim.
Tabiki bu konu tüm emekli vergi mükellefini ilgilendirmektedir.
Fakat bu mükellefler denetim eksikliğinden dolayı istediği matrahı beyan etme imkanları var,
biz muhasebeciler öylemi,
defterini tuttuğumuz ve beyannamesini imzaladığımız mükelleflerin listesini hemen hemen her yere vermekteyiz.
Maliye Bakanlığının belirlediği hiçte adil olmayan ücret tarife listeside cabası.

Allah sonumuzu hayır etsin.

Sayın Canbolat,

Yasa Gelir Vergisi Madde 65 Serbest meslek Faaliyeti , sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır der .
Bu devirde elle defter tutan var mı?
Bir büro açmak ne kadara mal oluyor?
Bir emekli aldığı kıdem tazminatı ve birikimleriyle büro açabilir Zamanımızda yeni sınavdan çıkmış (ki bende emekli olduktan sonra sınavla bu işi yapıyorum) epey masrafa girmiş ruhsat sahibi olmuş biri büroyu hangi para ile açacak ve devam ettirecek?Mükelleflerinden sürekli ve düzenli emeğinin karşılığını alacak ki işlerini devam ettirebilsin?
Gücü buna kaç sene yetecek?
Zararda gösteren şirketlere gelince kaç sene zararda çalışabilecek.2007 den sonra bir seneden fazla zararda gösteren şirket olabilecek mi? Yoksa belli bir kar marjının altında çalışamıyacak mı? Tıpkı K.K.T.C. olduğu gibi.Zarardaysan niye kapatmıyorsun denmiyecek mi?
(K.K.T.C. de şirket ne zararda ne vergi Dairesi ve S.S.K. ya bir seneden fazla borçlu olabiliyor.İşyerini kapat diyorlar)

İyi bir şirket tecrübesiz genç birine hadi gel defterlerimi tut mu diyor ?
Sınav mı yapıyor, bilgisi yeterli diye, hemen büro kurup şu kadar müşterim olur diyebilecek.Topladığı işletme defterleri ile hayatını devam ettirebilecek mi?Yoksa Asgari ücretten bir kuruş fazla vermem diyen yeni açılmış küçük Ltd , A.Ş lerle bu düzene ne kadar uyum sağlayıp hayatını devam ettirebilecek.Üç sene dayanabilen çok SMMM tanıyorum

sema sinangil' Alıntı:
Sayın Canbolat,

Yasa Gelir Vergisi Madde 65 Serbest meslek Faaliyeti , sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır der .
Bu devirde elle defter tutan var mı?
Bir büro açmak ne kadara mal oluyor?
Bir emekli aldığı kıdem tazminatı ve birikimleriyle büro açabilir Zamanımızda yeni sınavdan çıkmış (ki bende emekli olduktan sonra sınavla bu işi yapıyorum) epey masrafa girmiş ruhsat sahibi olmuş biri büroyu hangi para ile açacak ve devam ettirecek?Mükelleflerinden sürekli ve düzenli emeğinin karşılığını alacak ki işlerini devam ettirebilsin?
Gücü buna kaç sene yetecek?
Zararda gösteren şirketlere gelince kaç sene zararda çalışabilecek.2007 den sonra bir seneden fazla zararda gösteren şirket olabilecek mi? Yoksa belli bir kar marjının altında çalışamıyacak mı? Tıpkı K.K.T.C. olduğu gibi.Zarardaysan niye kapatmıyorsun denmiyecek mi?
(K.K.T.C. de şirket ne zararda ne vergi Dairesi ve S.S.K. ya bir seneden fazla borçlu olabiliyor.İşyerini kapat diyorlar)

İyi bir şirket tecrübesiz genç birine hadi gel defterlerimi tut mu diyor ?
Sınav mı yapıyor, bilgisi yeterli diye, hemen büro kurup şu kadar müşterim olur diyebilecek.Topladığı işletme defterleri ile hayatını devam ettirebilecek mi?Yoksa Asgari ücretten bir kuruş fazla vermem diyen yeni açılmış küçük Ltd , A.Ş lerle bu düzene ne kadar uyum sağlayıp hayatını devam ettirebilecek.Üç sene dayanabilen çok SMMM tanıyorum

sadece beşiktaş değil beyazıt fatihv.d. bitirmiş durumda bildirimleri maalesef ben bir üstadın adresini göstererek büro açılışı yapmak zorunda kaldım sadece 2 ltd.ye mkb kesebilmek için emekli olduktan sonra sadece oğlumun okul msr karşılamak için böyle bir şeye giriştim ama inanın 1 sene olmadan pişman oldum kimseden defter alamıyorsunuz işletme defterlerini kaşe zorunlulu olmadığı için belgesiz muhasebeci diye geçinen ve çok cüzi ücretlerle defter tutanlara veriyorlar30 ytl ye işletme defterlerini tutuyorlar bilinçli mükellef bulmak ve odanın belirlediği rakamları insanlara kabul ettirebilmeniz çok zor

Yazarlar

26 Kasım 2006
Şükrü KIZILOT [email protected]

Emeklilere kıymayın efendiler

Günün sözü

BİR milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken, bütün kuvvetiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur.

ATATÜRK

Değerli arkadaşlar ben emekli biri değilim,

Emekliliğine 20 yıl kalmış ,15 yıldır muhasebecilik mesleğinin içinde olan 32 yaşında bürosu olmayan, belgeli ve maaşlı çalışan bir kişiyim.

:) Bilgilerinize.

CANBOLAT' Alıntı:
Değerli arkadaşlar ben emekli biri değilim,

Emekliliğine 20 yıl kalmış ,15 yıldır muhasebecilik mesleğinin içinde olan 32 yaşında bürosu olmayan, belgeli ve maaşlı çalışan bir kişiyim.

:) Bilgilerinize.

ne mutlu size keşke bende yapılan teklifleri kabul edip büro açmak yerine bir firmada çalışsaydım
yanlış anlamayın lütfen size karşı söylenmiş değildir yazılanlar yapılan bir haksızlığı tartışıyoruz sadece bir değil meslek mensuplarına yapılan tüm haksızlıkları

CANBOLAT' Alıntı:
Yazarlar

26 Kasım 2006
Şükrü KIZILOT [email protected]

Emeklilere kıymayın efendiler

Günün sözü

BİR milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken, bütün kuvvetiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur.

ATATÜRK

evet o yazısını buldum okudum; ben zaten sayın kızılota ve başka kişilere bu konuda mail atmıştım sonunda ses getirmeye başladı

yazının tamamı aşağıdaki linkte mevcut bilgilerinize
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=5504651&yazarid=82

GÜNÜN SÖZÜ>>BİR milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken, bütün kuvvetiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur.
ATATÜRK

İSMMMO uyardı: 1 Ocak 2007'de ciddi sorunlar çıkacak

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, emeklilikte çalışanlardan yüzde 39'a varan oranda sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılacak olmasını değerlendirirken, ''1 Ocak 2007'de ciddi sorunlar çıkacak, acil önlem alınmalı'' dedi.
Arıkan, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık 1 milyon kişinin, sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alıp, vergi mükellefiyeti, ticari faaliyet ve şirket ortaklığı gibi faaliyetler sürdürdüğünü hatırlattı.
''Şimdiden bir çok işveren, 2007 yılı gelmeden iş yerini kapatmak istediğini mali müşavirlerine bildirmektedir. 1 Ocak 2007'de ciddi sorunlar çıkacaktır'' diyen Arıkan, acil önlem alınmasını istedi.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Arıkan, ''Buna çözüm; emekli Bağ-Kur'lunun ödeyeceği sosyal güvenlik destek priminde emekli aylığının yüzde 33,5 ve yüzde 39'unu aşmayacağına ilişkin yasal düzenleme getirilmesidir. Aksi halde, işsizliğe çare olarak düşünülen bu uygulama işsizliği artıracaktır'' görüşünü dile getirdi.
Verilen bilgiye göre, kamuoyunda, Sosyal Güvenlik Reformu olarak adlandırılan ve 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek 5510 sayılı yasayla emekli aylığı alan Bağ-Kur'lulara yüksek oranda sosyal güvenlik destek primi ödenmesi zorunluluğu getiriliyor.

http://www.milliyet.com.tr/2006/11/28/son/soneko22.asp

Kimse kusura bakmasın Sayın Arıkan da laf olsun torba dolsun hesabı konuşmuş gibime geliyor.
Şimdi çözüm önerisi emekli maaşının %33.5 veya %39'u geçmesin önerisi mantıklı bir önerimi.
600 YTL Maaş x %33.5 = 201 YTL
eline koluna sağlık :roll: :roll: :roll:

Yine eksik açıklamalar ve yine eksik ifadeler.

Ben bunları anlayamıyorum.

Açık ve net kimse demiyor ki efendim beyan edeceğin ticari kazancın % 33.5 'unu SGDP ödeyeceksin diye offf offfffff.

Sayın Canbolat,

Yapacaklarsa emekli maaşına göre yapsınlar.İşyeri kazancına göre yapmaları çok büyük paralara maddi kayba sebep olacak.
Çoğunluk genelde 480-600 YTL arasında maaş alıyor
Bu da öbürünün yanında daha iyi. Şimdikinden daha iyi 480,YTL alanda 63 YTL veriyor 900,YTL alanda bu mu eşitlik?
Tamamı kalksın dese yapacaklar mı sanki?
Zaten A deseler B yi yapıyorlar.

CANBOLAT' Alıntı:
Kimse kusura bakmasın Sayın Arıkan da laf olsun torba dolsun hesabı konuşmuş gibime geliyor.
Şimdi çözüm önerisi emekli maaşının %33.5 veya %39'u geçmesin önerisi mantıklı bir önerimi.
600 YTL Maaş x %33.5 = 201 YTL
eline koluna sağlık :roll: :roll: :roll:

Yine eksik açıklamalar ve yine eksik ifadeler.

Ben bunları anlayamıyorum.

Açık ve net kimse demiyor ki efendim beyan edeceğin ticari kazancın % 33.5 'unu SGDP ödeyeceksin diye offf offfffff.
evet gerçekten saçmalamış yani

Arkadaşlar 5510 sayılı kanunda gözüme takılan yeni bir yer daha aşağıda.
Kırmızı ile yazılan yer.

Prim ödeme yükümlüsü

MADDE 87- Bu Kanunun uygulanmasında kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası ve isteğe bağlı sigorta bakımından;

a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine ve 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tâbi olanlar ile bu kapsamda sayılan kişilerden sosyal güvenlik destek primine tâbi olanlar için bunların işverenleri,

b) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine tâbi olanlar ile bu kapsamda sayılan kişilerden sosyal güvenlik destek primine tâbi olanlar, isteğe bağlı sigortalı olanlar ve 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (d) ve (g) bentlerinde sayılan kişilerin kendileri,

c) 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde sayılan kişiler için primi yılı merkezî yönetim bütçesinden karşılanmak üzere ilgili kamu idareleri,

d) 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde sayılan kişiler ile 5 inci maddenin (e) ve (f) bentlerinde belirtilenler için Türkiye İş Kurumu,

e) 5 inci maddenin (b) bendinde belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim görenler ile meslek liselerinde zorunlu staja tâbi tutulan öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı veya bu öğrencilerin eğitim gördükleri okullar, yüksek öğrenim sırasında zorunlu staja tâbi tutulan öğrenciler için öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumu,

f) 5 inci maddenin (c) bendine tâbi olanlar için işverenleri veya kendileri,

prim ödeme yükümlüsüdür.

Primlerin ödenmesi

MADDE 88- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalıları çalıştıran işveren, bir ay içinde çalıştırdığı sigortalıların primlerine esas tutulacak kazançlar toplamı üzerinden bu Kanun gereğince hesaplanacak sigortalı hissesi prim tutarlarını ücretlerinden keserek ve kendisine ait prim tutarlarını da bu tutara ekleyerek en geç ertesi ayın sonuna kadar Kuruma öder.

Hak edilen ancak, ödenmemiş olan ücretler üzerinden hesaplanacak primler hakkında da birinci fıkradaki hüküm uygulanır.

60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (b), (c), (d) ve (g) bentleri gereği genel sağlık sigortalısı sayılanlar için, her ay otuz tam gün genel sağlık sigortası primi ödenmesi zorunludur.

87 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen yükümlüler, her aya ait primlerini takip eden ayın sonuna kadar Kuruma öderler. Bunlardan sosyal güvenlik destek primine tâbi olanların primleri, aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil edilir.